Osijek
OVRHE NAD NEKRETNINAMA

Na "bubnju" kuća
vrijedna 7 milijuna kuna
Objavljeno 5. ožujka, 2013.
U Osijeku i bližoj okolici oglašena prodaja 22 stana i kuće

Vezani članci

MINISTARSTVO FINANCIJA ŠTITI DVIJE TREĆINE PRIMANJA

Nad umirovljenicima uskoro blaže ovrhe

GRAĐANI SVE OSVJEŠTENIJI

Kršenje potrošačkih prava prijavilo čak 4.557 osoba

Sa sedam milijuna kuna procijenjene vrijednosti, kuća u Josipovcu najskuplja je nekretnina u Osijeku i okolici koja će u ožujku biti ponuđena na prodaju u ovršnom postupku.

Ta je nekretnina ujedno među deset najskupljih kuća u Hrvatskoj čija je prodaja radi namirenja duga, u ovom trenutku, oglašena u nacionalnom HGK-ovom očevidniku nekretnina i pokretnina koje se prodaju u ovršnom i stečajnom postupku. No, definitivno jedina je to “skupa” kuća s područja Slavonije i kontinenta općenito - sve ostale višemilijunski zadužene vrijedne nekretnine su s područje Dalmacije.

Za šire područje Osijeka u ovom je trenutku “na bubanj“ oglašena prodaja ukupno 22 nekretnine, od kojih dvije, riječ je o kući u Retfali i stanu na Jugu 2, imaju termin prodaje već ovog tjedna. Osim Josipovca, oglašene su ovrhe nekretnina i u prigradskim Višnjevcu i Sarvašu. U samom je Osijeku oglašena prodaja radi namirenja duga 19 kuća i stanova. Najskuplja procijenjena među njima je nekretnina u Banovoj ulici, na 1,7 milijuna kuna, najmanje se traži za stan od 40 kvadrata na Vijencu Ivana Česmičkog. Zanimljivo, za deset puta veću površinu, kuću i dvorište na Jugu, traži se samo približno deset tisuća kuna više.

- U Osijeku, odnosno osječkom Trgovačkom sudu, prošle godine bilo je oglašeno 390 ovršnih prijedloga za prodaju nekretnina. Iako je dobar dio ovrha obustavljen ili su stranke dogovorile odgodu, deset posto kuća je prodano - izvjestila nas je Mira Brnjevarac, sutkinja osječkog Općinskog suda, zamjenica predsjednika Ostavinskog, izvanparničnog i ovršnog odjela.

Da živimo u gospodarski i društveno osjetljivim vremenima, kada je ostajanje bez posla ili propadanje privatnog poduzetništva postalo svakodnevna pojava, pokazuje zapravo i stalni porast broja ovrha. Sutkinja Brnjevarac ističe kako se dio ovrha upravo zbog odgoda povlači iz 2011. godine.

- Vrlo je česta pojava da se stranke uspiju dogovoriti i uoči samo ovršnog postupka. Što i kako, to mi na sudu ne moramo znati - kaže naša sugovornica.

U HGK-ovom očevidniku u Hrvatskoj je inače oglašena prodaja ukupno 1.476 nekretnina zbog ovrha.

Dario KUŠTRO
I GARAŽE IDU NA DRAŽBU

Ovršuju se i garaže, na dražbi koja će se polovinom idućeg tjedna održati na osječkom Trgovačkom sudu naći se i “garaža broj 3 u prizemlju, ukupne površine 16,53 m2 koja se nalazi u stambeno-poslovnoj građevini...” Vrijednost nekretnine iznosi 45 tisuća kuna.

Antunovac bez ovrha

Mještani Antunovca i Petrijevaca, čini se, dobro vode računa o zaduženosti svojih stambenih prostora. Ni jedna kuća nije predmetom ovrhe na području ovih općina, za razliku od Bilja, gdje su četiri, a u Čepinu dvije nekretnine predmetom ovrhe.

390

prodaja kuća i stanova zbog ovrhe oglašeno je prošle godine

19

nekretnina je predmetom ovrhe u Osijeku

Najčitanije iz rubrike