Zdravlje
ZDRAVA HRANA

Pčelinjom bombom protiv neprijatelja zdravlja
Objavljeno 4. ožujka, 2013.

Urazdoblju prehlada i gripa povećana je potreba za dodatnim jačanjem imuniteta, pri čemu su med i pčelinji proizvodi neizostavni. Iz baranjskog mjesta Tikveš, u srcu zaštićenog Parka prirode Kopački rit, pčelarska obitelj Gusak proizvodi pčelarske proizvode i med Tikveško blago s mnogo ljubavi i poštovanja prema pčelama i prirodi. Ekopčelarstvo Gusak izabralo je lokaciju gdje nema opasnosti od bilo kakvog onečišćenja. Košnice su izrađene od prirodnih materijala i bojene isključivo ekobojama. Saće se izrađuje od vlastitog ekološkog voska. U tikveškim se šumama, uz marljiv rad pčelica, proizvode dvije vrste meda - bagrem te mješavina šumskog i livadnog meda, propolis, cvjetni prah i rijetko kvalitetna matična mliječ te Pčelinja bomba, što je zapravo kombinacija kombinacija meda, propolisa, peludi i matične mliječi. Obitelj Gusak ukupno posjeduje 150 košnica, a uzgojem pčela već se 1958. godine počeo baviti djed sadašnjeg vlasnika pa se smatra obiteljskom tradicijom.

Yogi Tea kao dio rituala opuštanja

Svi se veselimo sezoni mirisnih i okrepljujućih rituala ispijanja čajeva. Užitak je još veći kada znamo je čaj u kojem uživamo pripremljen s velikom pažnjom i najkvalitetnijim sastojcima. Već od samog početka osmišljavanja mješavina Yogi Tea u tvrtki Yogitea vodili su se drevnom ajurvedskom tradicijom koja govori kako živjeti i djelovati u skladu s prirodom i okolišem te kako dragocjene plodove koje zemlja nudi pretvoriti u darove koji podupiru i jačaju zdravlje. Yogitea čajevi pripremljeni su od najkvalitetnijih sastojaka i nose certifikat ekološke proizvodnje. Na svakoj kutiji Yogi čaja nalaze se informacije o tome kako taj čaj djeluje na tijelo i um, a često i priča o simoličnom značenju biljaka koje sadrži. Na kutiji je također slikovni prikaz i objašnjenje neke joga vježbe ili tehnike disanja, s djelovanjem kompatibilnim djelovanju čaja. Tako i prije samog ispijanja čaja, već njegova priprema može postati ritual koji opušta, nadahnjuje i puni energijom. Na svakoj se vrećici čaja nalazi papirić s inspirativnom porukom, pa svaka kutija, svojom jasnom namjenom, može biti koristan, lijep i personaliziran dar, kažu u bio&bio.

Crni sezam bogat kalcijem i magnezijem

Budući da je bogat kalcijem i magnezijem, crni sezam preporučuje se ljudima koji ne jedu meso i mlijeko. Sezam pomaže u prevenciji osteoporoze, alergija i reumatizma, jača kosti, nokte i zube. Metionin poboljšava kvalitetu majčinog mlijeka, pa se preporučuje trudnicama i dojiljama. Crni sezam može se koristiti na različite načine. Možete ga dodati u žitarice pa ulijte mlijeko i tako ste pripremili bogatiji doručak, možete ga posuti po namazu na kruhu (u Japanu sezam posipaju po medu koji su namazali na kruh), dodati u tijesto za kruh ili ga koristiti u salatama. Samo iskoristite svoju maštu i oživite vaše obroke crnim sezamom. (I.R.G.)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POMOĆ KOD GASTROENTERITISA

Đumbir protiv povraćanja kod djece

2

GLOBALNO ISTRAŽIVANJE

Ovisnosti: Najveći ubojica je pušenje, slijedi alkohol

3

ATLETSKO STOPALO ČESTA JE ZARAZNA GLJIVIČNA INFEKCIJA KOŽE IZMEĐU PRSTIJU

Topli i vlažni podovi izvrsno su hranilište za gljive na stopalu