Novosti
EBRD JE UPOZOREN - NEĆE IM DATI KREDIT

Stop GM hrani na Balkanu, propalo širenje Monsanta!
Objavljeno 4. ožujka, 2013.

Vezani članci

REFERENDUMSKI USTANAK

Završilo prikupljanje potpisa za “ustanak”

OSIJEK - Nakon što se više od 150 svjetskih ekoloških organizacija obratilo Europskoj banci za obnovu i razvoj i zatražilo da ne odobri kredit od 40 milijuna dolara, zaustavljen je projekt koji je trebao omogućiti kompaniji Monsanto širenje na tržište Hrvatske, Srbije, Bugarske, Turske, Mađarske, Ukrajine i Turske.

Taj je projekt trebao biti odobren početkom travnja ove godine, a američkoj kompaniji poslužio bi da se zaštiti od rizika nemogućnosti ovdašnjih poljoprivrednika platiti sjeme i ostale proizvode naručene od Monstanta. Ekolozi su podsjetili EBRD da svi takvi projekti moraju ispuniti stroge kriterije, uključujući ekološke, socijalne i korporativne standarde. U svjetlu usklađivanja hrvatskih zakona s onima u Europskoj uniji, među kojima je i onaj o GMO-u te inicijative Referendumskog ustanka koji je u veljači skupio 600 tisuća potpisa za četiri pitanja među kojima je i ono o zabrani prometovanja, proizvodnji i prodaji GMO-a vrijedi podsjetiti što je američki biotehnološki div Monsanto. Često ga nazivaju 'sijačem smrti', a nedavno istraživanje kojim je skupina od 22 znanstvenika upozorila američku vladinu instituciju EPA (Environmental Protection Agency) na opasnosti koje predstavljaju genetski modificirani usjevi tvrtke Monsanto te su to objavili i u uglednom znanstvenom časopisu Environmental Sciences Europe. Oni su otkrili kako Monsantov GM kukuruz stvara kukce mutante koji razvijaju posebne otpornosti kao rezultat masovnog korištenja GMO proizvoda. Zbog mutiranih insekata poljoprivrednici prisiljeni koristiti sve više pesticida. Naravno, Monsanto nije samo najveći proizvođač GM proizvoda nego ujedno i glavni proizvođač pesticida za zaštitu tih istih genetski modificiranih proizvoda. Najpopularniji i najprodavaniji Monsanto pesticid zove se “Roundup” zbog čije se obilate uporabe pojavio 'superkorov' koji se proširio na 120 milijuna hektara zemlje i potpuno uništio tamošnja poljoprivredna imanja. Moćni Monsanto u borbi za profit ne preže ni od skupih kampanja koje za cilj imaju da se u budućnosti ukinu svi natpisi koji upozoravaju da hrana koju kupujemo sadrži GMO.

Za travanj ove godine najavljen je i referendum na kojemu će se 500 milijuna građana zemalja EU izjasniti jesu li za GMO ili ne.

Eduard SOUDIL
Hrvatska u EU, GMO u Hrvatsku?

Hrvatski zakoni usklađani s onima u EU otvaraju nove opasnosti. Primjerice, pravne sankcije onima koji švercaju, protuzakonito uvode u okoliš ili na tržište GMO su smiješne. Oni su su dužni platiti samo troškove analize, uništavanja, privremenog skladištenja i povrata GM pošiljke!? Osnivanje Nacionalnog referalnog laboratorija (Laboratorij za ispitivanje, kontrolu i praćenje GMO-a) trebala bi biti najpozitivnija strana nove preinake zakona, no sudeći prema već navedenoj praksi i taj bi laboratorij mogao postati 'dvosjekli mač' ili tijelo koje će lakše biti manipulirano i kompromitirano od multinacionalnih kompanija. A upravo je to taktika koju je već nekoliko puta demostrirao upravo Monsanto.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

IVAN VRKIĆ OBZNANIO KRAJ POLITIČKE KARIJERE

Neću se više kandidirati za gradonačelnika Osijeka

2

STOŽER: U OSJEČKO-BARANJSKOJ ŽUPANIJI ČAK 50 NOVOZARAŽENIH

U Đakovu 42 novooboljela, dožupan naglašava da časne sestre ne prenose zarazu

3

BUDUĆI MLADENCI I NJIHOVA RODBINA U PROBLEMIMA

Manda: Planirali smo 400, sada 200, a koliko će nas biti, ne znamo