Novosti
PO DIPLOMU U BIH

U godinu dana 300 Slavonaca upisalo fakultet u Brčkom!
Objavljeno 4. ožujka, 2013.
Slavoncima su najzanimljiviji studij sestrinstva, za sportske trenere i sanitarni inženjering

U nešto više od godinu dana od osnivanja Evropski univerzitet Brčko već je upisalo 870 studenata, a čak 30 posto njih ili oko 300 studenata dolaze iz Slavonije i Baranje.

Danas se u Brčkom može upisati jedan od 43 različita smjera na devet fakulteta Evropskog univerziteta. Riječ je o ekonomskom, pravnom, pedagoškom, prometnom, građevinskom, arhitektonskom i poljoprivrednom fakultetu, te fakultetu političkih znanosti, zdravstva i informatike. U razgovoru s rektorom Sveučilišta prof.dr.sc. Zoranom Miloševićem doznajemo kako je studentima iz Hrvatske trenutačno najzanimljiviji studij sestrinstva, sanitarnog inženjerstva, te geodezije.

Prekvalifikacije i doškolovanja

- Struktura naših studenata je takva da trenutačno 50 posto njih čine polaznici iz drugih država bivše Jugoslavije, a samo 50 posto njih su državljani Bosne i Hercegovine. Čak 30 posto naših studenata dolazi iz susjedne Županje, Vinkovaca, Slavonskog Broda i Osijeka, ali imamo ih čak i iz Zagreba. Treba reći i da nisu svi na prvoj godini studija, jer je dio njih u Hrvatskoj već stekao višu stručnu spremu ili završio neki srodan fakultet, pa se ovdje samo prekvalificira ili je došao na doškolovanje. Kada smo pokretali Univerzitet, uistinu nismo očekivali ovakav odaziv Slavonaca, no ispostavilo se da ulaskom u EU i Hrvatska mijenja zakone, pa tako brojni ljudi koji žele nastaviti privatni biznis sada moraju steći diplomu. Primjer su vam vlasnici malih autoprijevozničkih tvrtki i autoškola, kojima će biti neophodna diploma Prometnog fakuleta. Taj studij nudimo upravo mi - objašnjava prof. Milošević.

Upravo razmišljajući o promjenama koje čekaju Hrvatsku, ovaj Univerzitet sada je uveo i studij za sportske trenere, jer ulaskom u EU ni jedan fitness klub ili sportski klub neće moći dobiti dozvolu za rad bez da imaju zaposlenog diplomiranog sportskog trenera. Cijena godine studija na ovom Univerzitetu stoji devet tisuća kuna za društvene smjerove, dok je studij sestrinstva i sanitarnog inženjerstva 14 tisuća kuna godišnje. Najskuplji su studiji farmacije, za što je godišnje neophodno izdvojiti 20.000 kuna, odnosno za stomatologiju 28 tisuća kuna godišnje. No, plaćanje je također moguće obaviti i u 12 rata, a ono što je posebno važno hrvatskim studentima je činjenica da Hrvatska priznaje diplome s ovog Sveučilišta, te ih je u roku od dva mjeseca moguće nostrificirati, a sam postupak stoji samo 400 kuna. Zanimljivo je i da se diplome Evropskog univerziteta Brčko priznaju i u Austriji i Njemačkoj.

Predrasude

No, budući da se fakultet plaća i riječ je o privatnom fakultetu, upitali smo rektora i kako se nose s predrasudama da se ovdje upisuju oni koji traže lakši put do diplome.

- Ove predrasuda potječu od kolega s državnih fakulteta, jer im mi odvlačimo dio studenata, ali i prihoda. No, treba podsjetiti da su na Zapadu upravo privatni fakulteti elitni, a državne se smatra manje ekskluzivnima. Treba biti svjestan da zemlje regije imaju iznimno nizak postotak visokoobrazovanog stanovništva. Tako ih je u Hrvatskoj sedam i pol posto, Srbiji sedam posto, a Bosni tek pet posto visokoobrazovanih. To je neprimjereno jer je prosjek obrazovanosti u EU 24 posto. Državni fakulteti su tromi i imaju svoje mane, te se došlo na ideju da se te mane otklone tako da se dio populacije školuje na privatnim fakultetima. Jasno da ima boljih i slabijih privatnih sveučilišta, ali tržište će pokazati tko je kvalitetan, a tko nije - poručuje prof.dr.sc. Milošević.

Nefreteta Z.EBERHARD
UPIŠITE GRAĐEVINU ILI SESTRINSTVO -TO SE TRAŽI U EU!

Budući da Hrvatska ove godine ulazi u EU, čime počinjemo konkurirati i na širem tržištu rada, s Univerziteta u Brčkom Hrvatima savjetuju da je trenutačno najperspektivnije upisivati studij sestrinstva, sanitarnog inženjerstva, građevine, informatike, ali i ekonomije.

- Sve što je neophodno za upis je da budući student ima završenu četverogodišnju srednju školu, te donese svoju svjedodžbu, rodni list, uvjerenje o državljanstvu, dvije fotografije i uplati prvu ratu studija. Školovanje je sukladno Bolonjskom procesu i svaka godina nosi 60 ECTS bodova. Napredovat se može sa skupljenih 180 ECTS bodova, što znači da ovdje nakon završene tri godine studija u Hrvatskoj možete nastaviti svoj studij - napominje prof. dr.sc. Milošević.

Možda ste propustili...