Osijek
KOMUNALNI PROJEKT

Unikom će u kompostani prerađivati sav biootpad s ulica
Objavljeno 4. ožujka, 2013.

Na sjevernom ulazu u Osijek, nedaleko od Podravlja, Unikom je poboljšanjem meteoroloških prilika nastavio s gradnjom pristupne ceste do budućeg gradskog kompostišta.

Stevo Anetić, pomoćnik direktora Unikoma, kaže kako će prošle godine započeta cesta biti uskoro asfaltirana, a njezina je gradnja preduvjet za realizaciju projekta gradske kompostane na kojoj će se ubuduće odlagati biootpad prikupljen s javnih površina, ali i onaj prikupljen od građana. Koncept i uvjeti prikupljanja upravo se razmatraju - napominje Stevo Anetić.

- Ova cesta, duga pola kilometra, vodi od Biljske ceste prema lokaciji na kojoj će se graditi kompostana. O uvjetima financiranja uskoro ćemo imati konkretnije podatke jer je Grad Osijek podnio zahtjev za sufinanciranje tog ekološkog projekta. Očekujemo odgovor Fonda za zaštitu okoliša kako bismo znali točne omjere financiranja i nastavili s realizacijom te velike investicije - kaže Anetić.

Na površini koja se prostire na približno dva hektara uredit će se sva infrastruktura neophodna za odgovarajuće zbrinjavanje biooptada pa je tako, pojašnjava Anetić, projektom predviđena asflatirana površina s uređenom odvodnjom, a na kojoj bi Unikomovi djelatnici pravili kompostne hrpe biootpada. Također su predviđeni i svi popratni objekti koji su nužni za prikupljanje i kompostiranje, od vage do strojeva, garaža za strojeve...

- Kompostana mora imati strojeve za manipulaciju biootpadom koji će se, nakon završetka procesa kompostiranja, upotrebljavati za Unikomove potrebe. Podrazumijeva se da, od strojeva koji su nam potrebni, gradska kompostana treba imati sjeckalice prikupljene mase, prevrtače, sita... - kaže Anetić.

Unikom, zadužen za održavanje javnih površina, tako će sav prikupljeni biootpad prilikom obavljanja svakodnevnih poslova, od sječe grana do šišanja trave i skupljanja lišća, ponovo vraćati na javne površine, osiguravajući zelenilu neophodnu hranu za rast i bujanje.

Darko PEJIĆ
MOGUĆA PRODAJA HUMUSA

U gradskoj kompostani bit će napravljeni i popratni objekti za smještaj djelatnika i njihove te druge potrebe. Anetić kaže kako promišljaju da, osim za vlastite potrebe na javnim površinama, humus pakiraju i ponude na prodaju građanima za njihove potrebe.

Možda ste propustili...

2. KONGRES HRVATSKOG DRUŠTVA ZA BUBREG OKUPIO 250 NEFROLOGA

Kroničnu bubrežnu bolest ima 12 % populacije u RH, a mnogi ne znaju da su bolesni

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

Najčitanije iz rubrike