Ekonomija
KLASTER SLAVONSKA JABUKA

Počinje gradnja nove tvornice
za preradu voća i povrća u Tenji
Objavljeno 2. ožujka, 2013.
Klaster planira i gradnju nove ULO-hladnjače sa sortirnicom i pakirnicom

Vezani članci

SLAVONSKI VOĆARI U POSJETU JUŽNOM TIROLU

Čak 5.600 voćara udruženo u moćan voćarski konzorcij

Nedavno, kao članica Klastera Slavonska jabuka, od deset suvlasnika utemeljena Poljoprivredna zadruga Slavonska jabuka, sa sjedištem u Tenji, ovih dana pokrenut će i svoju novu investiciju - gradnju I. faze posvema nove tvornice za preradu voća i povrća u Poslovnoj zoni Tenja.

Njezina je vrijednost 6,5 milijuna eura, koji će se dijelom, kao jedne od prvih takvih tvornica, financirati kroz Mjeru 103 pretpristupnog fonda IPARD.

Preostala potrebna kreditna sredstva odobrena su od strane osječke poslovnice Zagrebačke banke i HBOR-a, uz garanciju Hamag-Investa. Za te namjene od Grada Osijeka kupljeno je gradilište, a prije nekoliko dana investitor je dobio i građevinsku dozvolu, te čitav projekt doveo pred sam građevinski početak radova. U svemu tome veliku pomoć imao je od Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje.

Niz vlastitih proizvoda

Prema riječima Stjepana Zorića, predsjednika Klastera Slavonska jabuka, u svojoj prvoj fazi izgrađenosti nova će tvornica imati ugrađenu najmoderniju austrijsku i njemačku tehnologiju kapaciteta prerade 1.500 kg voća na sat, u prvo vrijeme industrijske jabuke, a kasnije i drugog voća, (višnje, breskve, kruške), a potom i povrća.

To će, uz postojeće manje takve kapacitete u Belom Manastiru i Nizi (u općini Koška), slavonsko-baranjskim proizvođačima omogućiti da sve svoje količine industrijske jabuke prerade “kod kuće”. Dakle, da ih više, kao do sada, pod izrazito nepovoljnim uvjetima ne moraju isporučivati najbližim prerađivačima u okolici Zagreba.

Već u prvoj fazi nova će tvornica početkom ovogodišnje prerade jabuka otvoriti i deset novih radnih mjesta. Kao finalne proizvode nova tvornica proizvodit će 100-postotoni mutni i bistri sok jabuke, te ga za maloprodaju pakirati u staklenim bocama i “bag in boxu”, dok će voćnu pulpu, kao poluproizvod za proizvodnju sokova, džemova i pekmeza, sukladno već potpisanim ugovorima o dugoročnoj poslovnoj suradnji, isporučivati koprivničkoj Podravki.

Gradnjom nove tvornice u Tenji, Zorić očekuje ponovni rast interesa za sadnjom novih voćnjaka, poglavito jabuke, na području Osječko-baranjske županije.

U planu i ULO-hladnjača

A to će se, nakon što je Klaster Slavonska jabuka nedavno osnovao i tri nove poljoprivredne zadruge s osnovnim zadatkom pripreme novih razvojnih projekata za EU fondove (PZ Savonska jabuka Tenja, PZ Jabuka Bizovac i PZ Fructus Aljmaš), posvema sigurno i dogoditi kada Klaster izgradi i novu ULO-hladnjaču smještajnih kapaciteta 3.000 tona i distributivni centar za voće i povrće sa sortirnicom i pakirnicom u Poduzetničkoj zoni Nemetin, za što se upravo obavljaju opsežne pripreme, te projekt koordinira s Osječko-baranjskom županijom i Gradom Osijekom.

- Taj projekt pripremamo kako bismo ga, čim Hrvaska uđe u punopravno članstvo EU-a, kandidirali na strukturne i kohezijske fondove, kaže Zorić.

Uvjeren je da bi upravo to bio iznimno značajan objekt za daljnji razvoj ovdašnjeg voćarstva. Naime, računa se da bi se u okviru njega, sadnjom dvostruko većih površina pod voćem od sadašnjih 500 hektara (jabuka, višnja, breskva), moglo stvoriti dodatnih tisuću radnih mjesta.

Taj bi projekt u cijelosti riješio sadašnji najveći problem nedostatka tržišta prodaje tih proizvoda. Na taj bi način Osječko-baranjska županija postala i vodeća, te izvozno orijentirana hrvatska županija u proizvodnji jabuka i drugog voća u Hrvatskoj.

Nikola VUKADINOVIĆ
TVORNICA VEĆ IMA GLOBAL GAP CERTIFIKAT

Klaster Slavonska jabuka, a time i buduća tvornica za preradu voća i povrća u Tenji ima međunarodni Global GAP certifikat sustava kvalitete, kojeg on već sada obilato koristi u prodajnim reklamnim kampanjama za svoje proizvode.

Proizvodnja po mjeri NAŠIH poljoprivrednika

U Europi postoje iznimno visoke potrebe za voćem, uz to, nema nikakvih ograničenja u podizanju novih površina pod voćnjacima. Hrvatska uvozi više od polovine svojih potreba u tom segmentu. To je i idealna radno intenzivna i visokodohodovna proizvodnja za ovdašnje slavonsko-baranjske poljoprivrednike, budući predmnijeva površine po domaćinstvu od jednog do pet hektara, kakve ona uglavnom i imaju. Uz to, prihod s jednog hektara jabuka u prosjeku iznosi 10.000 eura.

Možda ste propustili...

MOJPOSAO I OVOG TJEDNA DONOSI PREGLED OTVORENIH NATJEČAJA ZA POSAO

U potrazi ste za poslom? Imamo rješenje!

NABAVILI I DODATNA 22 MEHANIČKA BERAČA

Hrvatski duhani završili su ranije sadnju duhana

IAKO JE UKINUTA MJERA NERADNE NEDJELJE

Pevex ne radi ovog vikenda

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SLAVONSKI VOĆARI U POSJETU JUŽNOM TIROLU

Čak 5.600 voćara udruženo u moćan voćarski konzorcij

2

3