Regija
ZAVRŠENA PRIČA O SPALIONICI U ŽUPANJI

Austrijanci tražili od Županje zemljište, a na raspisani natječaj nisu se javili!
Objavljeno 28. veljače, 2013.

ŽUPANJA – Tresla se brda, rodio se miš - najbolji je opis ozbiljnosti i namjere čelnika bečkog holdinga C.JELL GmbH, koji su pompozno najavljivali milijunska ulaganja u Županju, otvaranje nekoliko stotina radnih mjesta i gospodarski procvat... Ekspertna skupina gradskim je vijećnicima prezentirala najsuvremeniju tehnologiju ekozbrinjava otpada, izrazivši namjeru da sagradi spalionicu vrijednu približno 250 milijuna eura. Poslali su i pismo namjere za kupnju četiri hektara zemljišta u poduzetničkoj zoni, što je trebao biti konkretan pokazatelj da neće sve ostati samo na riječima. Gradsko vijeće donijelo je odluku o raspisivanju natječaja za prodaju približno 40.000 četvornih metara zemljišta po cijeni od 20 kuna za četvorni metar za proizvodne, odnosno 25 kuna za uslužne djelatnosti. Natječaj je bio otvoren do 26. veljače, ali na njega se, doznajemo od gradonačelnika Davora Miličevića, nitko nije javio!

Izostala je očekivana ponuda bečkog holdinga, zbog kojega je i raspisan. Gradske službe kontaktirale su investitore koji su se pravdali time kako su za natječaj saznali kasno i nisu stigli pravovremeno reagirati. Natječaj je u to vrijeme još uvijek bio otvoren i rečeno im je da se stignu javiti, čak im je proslijeđena i dokumentacija, ali prijava je izostala. Pokušali smo kontaktirati poduzetnika Petra Antunovića, koji je predstavnike bečkog holdinga i doveo u Županju i hvalio se time kako ih je godinu dana nagovarao da investiraju, ali nije odgovarao na pozive.

- Riječ je o ozbiljnim i sposobnim ljudima iza kojih stoji Vatikanska banka, koji imaju novac i ne oslanjaju se na europske fondove. Samo žele da im se omogući da dođu i predstave vam projekt, s čijom realizacijom, ako dobiju suglasnost, mogu odmah krenuti - uvjeravao je Antunović vijećnike. Tvrdio je da djeluju i humanitarno i da Županjci sami odluče što žele da im sagrade o vlastitome trošku - školu, dom za stare i nemoćne, kazalište... Međutim, od silnih priča pokazalo se da investitori nisu bili u stanju uplatiti ni jamčevinu od deset posto iznosa traženog zemljišta, niti se javiti na natječaj.

- Da nismo raspisali natječaj spočitavalo bi nam se da nemamo sluha za razvoj gospodarstva. Investitori su ovime pokazali koliko su ozbiljni. Ponuda nije stigla, a prodaja zemlje osnovni je preduvjet da bi se s nečim krenulo - zaključio je gradonačelnik.

Od cijele priče Županjcima je, osim uzalud potrošenog truda i vremena, ostao i trošak od 5.000 kuna, koliko stoji objavljivanje natječaja. M.Lešić Omerović

NIJE MU PRVI PUT

Antunović je, prisjećaju se Županjci, prije nekoliko godina već dovodio ruske investitore koji su pompozno najavljivali izgradnju naftnog terminala i tvornice biodizela, te obećavali zaposliti tisuću ljudi. U pregovorima je vidio šansu da utrži svoje ranije kupljeno zemljište i pri tome zaradi, jer ga je navodno nudio po dvostruko većoj cijeni od one koju je platio. No, planovi su se izjalovili i investitori su odustali od projekta. Antunović je zemljište uporno nudio i Sladorani, a sada ga je namjeravao prodati bečkom holdingu, što se vidi iz pisma namjere.

Možda ste propustili...

UPOZORAVA SE NA POJAČANI OPREZ

Aviotretiranje u Donjem Miholjcu

ŽALE SE DA JE U ČOLNIĆEVOJ NEIZDRŽIVO

Kao da smo na autocesti: Ulicom dnevno projuri 2600 auta

GRAD ĆE OSIGURATI BESPLATAN PRIJEVOZ

Na Vukovarsku adu od 1. srpnja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana