Regija
NEISKORIŠTENA RIJEKA SAVA

Račinovci žele biti mjesto
u koje će pristajati kruzeri
Objavljeno 27. veljače, 2013.
Predložio sam da se gospodarski povežemo sa susjedima u Brčko Distriktu, kaže Jakša Šestić

RAČINOVCI – Račinovci su uz Gunju i Rajevo Selo na istoku županjske Posavine oduvijek bili vezani uz rijeku Savu, prirodnu granicu između Hrvatske i BiH, uz koju se protežu i koja im je u daljoj povijesti, sve do izgradnje nasipa, često bila i neprijatelj kada se izlijevala iz korita i plavila im njive i kuće.

A sada se ta pogranična sela sve više okreću prema Savi, žele iskoriste njezine komparativne prednosti u gospodarskom i turističkom smislu. Potencijali ove rijeke s golemom snagom, smatra načelnik Općine Drenovci Jakša Šestić, vrlo su veliki i stanovništvu s hrvatske, bosanske i srbijanske strane pružaju niz mogućnosti koje treba iskoristiti za razvoj tog graničnog područja. Uređenje plovnog puta u interesu je sve tri države, jer prije svega osigurava znatno jeftiniji način prijevoza roba i sirovina. Posebno je veliko zanimanje građana i turističkih djelatnosti za mogućnost plovidbe riječnih turističkih brodova i izletničkih čamaca No problem je, upozorava Šestić, što se korito rijeke Save treba redovno čistiti i održavati kako bi se osigurala plovnost, što se na tom dijelu već dugo ne čini, tako da teretni brodovi, kada je nizak vodostaj, mjesecima ostaju zarobljeni kod Račinovaca i Jamene, u Srbiji.

Do prije rata, prisjećaju se Račinovčani, plovni je put bolje funkcionirao, bilo je više brodova, vodilo se računa o plovnosti, a sada je taj dio već godinama zapostavljen.

I Šestić smatra da je riječ o odličnom preduvjetu za razvoj kontinentalnog turizma, čemu se sve više teži, jer nije turizam samo u Dalmaciji, no upozorava da pomaka neće biti bez infrastukture.

- Moramo se otvoriti jedni prema drugima, gospodarski se povezati sa susjedima, osmisliti programe i potencijalnim turistima nešto konkretno ponuditi. Predložio sam županu da organizira sastanak s čelnicima Brčko Distrikta, da skupa uđemo u zajedničke projekte, jer prekoputa nas, s druge strane Save je sto tisuća ljudi. Trebamo se povezati i turistima ponuditi široku lepezu destinacija i sadržaja koji će ih privući - smatra Šestić. Uvjeren je da bi višednevne turističke rute i lagana plovidba Savom na relaciji od primjerice Slavonskog Broda, preko Županje, Brčkog, Račinovaca, Srijemske Mitrovice do Beograda, zasigurno bile pravi pogodak.

U tom će se smjeru ići, poručuje Šestić, angažirat će se stručne osobe za izradu projekata i osmišljavanje programa kojim će se pokušati iskoristiti komparativne prednosti Save jer je i razvoj plovnosti te rijeke vrlo važan za cijelu regiju.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
NIKAKVE OZNAKE DA SE BRODOM ULAZI U HRVATSKU

“Umjesto da se na Savi kod Račinovaca zavijori hrvatska zastava, da putnici na kruzerima znaju da su ušli na područje Republike Hrvatske, da se otvore koridori, uredi plovni put, pristanište, sve je nekako prepušteno stihiji. A priroda je ovdje prekrasna, milina je ljeti sjesti u čamac i provozati se od Račinovaca do Gunje, uživati u pogledu s rijeke i cvrkutu ptica. To jednostavno treba doživjeti”, ističu mještani.

Možda ste propustili...

DANI OKUSA HRVATSKE TRADICIJE OD 15. DO 28. STUDENOGA

Tradicijska jela ponudit će oko 110 ugostitelja iz 13 županija

UREĐUJU SE DVIJE SREDNJE ŠKOLE

Izvođači su uvedeni u radove od 30 mil. kuna

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OPĆINA IŠČEKUJE RAZGOVORE I NOVAC

"Poirot kod Strizivojne" čeka dva ministarstva

2

VRTIĆ BEZ RAVNATELJICE

Plečić: Općina me ignorirala

3

KARANAČKA ULICA ZABORAVLJENOG VREMENA

Svaki predmet naći će se u Registru kulturnih dobara