Kultura
POZNATI ARHITEKT U GALERIJI WALDINGER

Potpis Josipa Tešije na 50 osječkih građevina
Objavljeno 28. veljače, 2013.
Tribine stadiona Gradski vrt sagrađene su za samo 76 dana

U prostorijama Galerije Waldinger u Tvrđi održana je čajanka i druženje s poznatim osječkim arhitektom Josipom Tešijom, koji je samostalno ili u suradnji s kolegama arhitektima u drugoj polovini 20. stoljeća projektirao brojne stambene zgrade, poslovne i sportske objekte te škole, najviše na području grada Osijeka.

Susret je organiziralo Društvo arhitekata grada Osijeka, uz podršku Grada i Gradskih galerija Osijek. Tim je događajem najavljen novi sadržaj u Galeriji Waldinger, pa će se druženja i razgovor sa zanimljivim osobama i dalje povremeno održavati u tom prostoru.

Nakon uvodnih riječi voditeljice Galerije Ljerke Hedl i dogradonačelnice Danijele Lovoković, koja je ujedno i predsjednica Društva arhitekata Osijeka, razgovor s 87-godišnjim arhitektom Josipom Tešijom vodio je njegov kolega arhitekt Miroslav Pavlinić.

Tako se iz njihovog razgovora moglo doznati da je Tešija dobio četiri Nagrade grada Osijeka, tri za građevine (za poštanski objekt u Donjem gradu, za energanu u dvorištu Saponije u Donjem gradu te za projekt uređenja restorana “Bastion”, u osječkoj Tvrđi - koautori arhitekti Franjo Mesarić i Dragutin Kapun) te četvrtu za životno djelo.

Tešija je rođen u Osijeku 21. veljače 1926., a podrijetlom je Dalmatinac. Govora je bilo i o upisu na Tehnički fakultet u Zagrebu 1946. godine i završetku tek 1954. godine, zbog dvogodišnje prisilne pauze. Tada je, rekao je Tešija, u Osijeku bilo tek nekoliko arhitekata. Nakon diplomiranja prve četiri godine radio je u građevinskoj operativi građevinskog poduzeća “Gradnja”, 1958. s arhitektom Franjom Mesarićem osniva projektni biro “Arhitekt” u kojem djeluje neprekidno do odlaska u mirovinu 1985. godine. U tom vremenu projektirao je 50-ak objekata koji su gotovo svi sagrađeni, i to uglavnom u Osijeku.

Tijekom razgovora projicirane su fotografije većine objekata koje je projektirao Tešija, a posebno su se isticale stambena zgrada u Blok-centru s kamenim zabatima, tri tipa četverokatnica na sadašnjem Vijencu Ivana Meštrovića, četverokatnica u Kapucinskoj nasuprot Slavonske banke, Dom učenika u ugostiteljstvu u Lučkom prilazu, Upravna škola (danas Prva gimnazija) u Županijskoj, OŠ Franje Krežme u Školskoj, Veslački klub “Iktus”, Dom za nezbrinutu djecu Klasje u Ružinoj, Rekreacijski centar “Copacabana” (koautori arh. D. Kapun i Košir), zdravstvene stanice Jug II i Retfala, Poljoprivredni fakultet na Tenjskoj cesti te Samački hotel za željezničare (danas hotel “Mursa”). Za Nastavno-sportsku dvoranu “Zrinjevac” Tešija je rekao da je to prvobitno bio objekt za nastavu tjelesnog odgoja za pet obližnjih škola i da je na južnom dijelu trebalo biti skladište, a da je naknadno zatraženo da se sagradi južna tribina. Tako su se pojavila dva stupa. Za stadion u Gradskom vrtu (koautori arh. V. Ober i M. Mitevski) napomenuo je da je gledalište sagrađeno za samo 76 dana i da je uspješno podnijelo 30.000 navijača na prvoj utakmici. Za sva svoja djela Tešija je napomenuo da su ona spomen vremena i mogućnosti u kojima su nastala.

Uz brojne osječke arhitekte, ljubitelje povijesti Osijeka i studente Građevinskog fakulteta, na susretu je bio i gradonačelnik Bubalo, koji je zahvalio Tešiji na svemu što je učinio za Osijek.

Darko KOVAČEVIĆ

Josip Tešija:

arhitekt

Sva moja djela spomen su vremena i mogućnosti u kojima su nastala

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana