Regija
ZAKON STVARA PROBLEME

Općina Kneževi Vinogradi trebala bi
imati čak četiri zamjenika načelnika
Objavljeno 26. veljače, 2013.
Kao narod pravo na zamjenika načelnika imaju Mađari, Hrvati i Srbi

KNEŽEVI VINOGRADI - Osim što će predstojeći izbori u općini Kneževi Vinogradi biti zanimljivi po tome što će se za načelničku fotelju boriti aktualni načelnik, odnosno saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine Deneš Šoja, protiv vlastitog nećaka Lajoša, pozornost javnosti privlače i zbog jednog apsurda.

Ta je općina, naime, među rijetkima, ako ne i jedina u Hrvatskoj, koja sukladno Zakonu može imati čak četiri zamjenika načelnika, od čega trojicu s manjinskih lista. Među onima s manjinskih lista trebao bi biti i jedan pripadnik u Hrvatskoj većinskog naroda - Hrvat, jer su Hrvati u općini zapravo - manjina.

- Zakonski je predviđeno da pored izbora načelnika i njegovog zamjenika, budu izabrana još tri načelnika iz redova svake manjine, bez obzira na narodnost načelnika i donačelnika koji se biraju “u paketu”. Zakon kaže da tako mora biti ako pojedini narod ima između 15 i 50 posto udjela, a u Kneževim Vinogradima to je slučaj s Mađarima, Hrvatima i Srbima - kaže načelnik Deneš Šoja, naglašavajući kako je na ovaj apsurd nekoliko puta upozoravao.

Bit priče leži u činjenici kako općina s nešto više od pet tisuća stanovnika teško može financirati bruto plaću za čak četiri zamjenika kojima, uz to, treba opremiti i urede.

- Troškovi za bruto plaću samo jednog donačelnika iznose između 150 i 200 tisuća kuna godišnje - žali se Šoja, naglašavajući kako je predlagao da Općinsko vijeće odluči koji bi od zamjenika načelnika trebao biti profesionalac, a tko volonter.

U svojim namjerama uspio je samo djelomice pa je odlučeno da Mađari, kao najbrojniji narod u općini Kneževi Vinogradi, neće imati manjinsku listu, nego će moći birati samo “načelničko-donačelnički paket”.

- To sigurno nije najsretnije rješenje, ali bolje tri nego četiri zamjenika - kaže Šoja, ponavljajući kako će i to biti udar na proračun, te dodajući kako svaki od budućih donačelnika može osobno odlučiti hoće li volontirati ili zarađivati na račun poreznih obveznika. Trenutačno općina Kneževi Vinogradi ima samo jednog donačelnika.

Ivica GETTO
u općini Najviše Mađara

Prema posljednjem popisu stanovništva, u općini Kneževi Vinogradi živi 4.614 stanovnika, od čega najviše Mađara, 1.784 ili 38,6 posto. Slijede Hrvati (1.758 ili 38,1 posto) i Srbi (815 ili 17,6 posto). U općini još žive 84 Nijemca (1,8 posto), 53 Roma (1,15 posto), 14 Slovenaca (0,3 posto), deset Albanaca (0,2 posto), sedam Bošnjaka (0,15 posto), četiri Makedonca, po dva Crnogoraca i Slovaka, te po jedan Čeh i Rumunj.

Troškovi za bruto plaću samo jednog donačelnika iznose 150 do 200 tisuća kuna godišnje

Možda ste propustili...

ŽUPAN DEKANIĆ PRIMIO I DARIVAO MALE NOGOMETAŠE

Uspješni limači NK-a Radnički

Najčitanije iz rubrike