Novosti
“UPUTA” MINISTRA JOVANOVIĆA

Ministar brutalno srezao mogućnost
napredovanja asistenata na fakultetima
Objavljeno 26. veljače, 2013.
Asistenti po odluci ministra neće moći steći zvanje docenta punih deset godina

OSIJEK - Ministar znanosti Željko Jovanović svim je rektorima hrvatskih sveučilišta uputio interni dopis, a koji je u posjedu i Glasa Slavonije, kojime se brutalno ograničava mogućnost napredovanja asistenata i viših asistenata na fakultetima. U dokumentu koji ministar naziva 'uputa', između ostaloga, stoji: “S asistentom koji je u roku od šest godina ili u kraćem vremenu završio poslijediplomski studij i doktorirao može biti sklopljen ugovor o radu na odredeno vrijeme na suradničkom radnom mjestu u zvanju višeg asistenta. Trajanje tog ugovora o radu može biti najviše do isteka razdoblja od ukupno deset godina od zaključenja prvog ugovora o radu. S obzirom na trenutnu gospodarsku situaciju, nužna je racionalizacija rashoda poslovanja pa Vas molimo da u tom smislu navedeni rok primjenjujete u njegovom maksimalnom trajanju te dotadašnje suradnike izaberete na znanstveno-nastavno radno mjesto docenta tek nakon što u tom statusu (asistent, viši asistent) provedu ukupno deset godina”.

Negativna selekcija

Iako dokument ne nosi oznaku tajne, a poslan je rektorima 8. veljače, do sada nije izašao u javnost jer je općepoznato da ministarstvo još od vremena ministra Primorca ima običaj politiku visokog obrazovanja i znanosti kreirati i provoditi u najstrožoj tajnosti i s najužim krugom pouzdanika, kojem pripadaju rektori i njihovi najbliži suradnici te ministar i njegovi najbliži suradnici. Iako ministar “moli” rektore i iako je dokument “uputa” jasno je da ni jednom sveučilištu koje financira Vlada RH u kojoj sjedi ministar Jovanović neće pasti na pamet ne povinovati se ministrovoj “uputi”.

Studenti, asistenti i dio profesora s kojima smo razgovarali smatraju da će uputa imati za posljedicu negativnu selekciju u sustavu znanosti.

- Negativna selekcija neće se očitovati u znanstvenim poljima u kojima se ne vrte veliki novci, kao na primjer u nekim humanističkim znanostima (filozofija, komparativna književnost, kroatistika), ali će se očitovati u tehničkim i biomedicinskim znanostima, te u dijelu društvenih i humanističkih znanosti. Konkretno, filozofija će lako zadržati najbolje studente jer se ti studenti ne mogu zaposliti na radnim mjestima s visokim plaćama. Ali je upitno kako će elektrotehničari zadržati najbolje studente na znanstvenim ustanovama ako im neće moći ponuditi napredovanje i stimulativne uvjete rada.

Otići će najbolji

Tako će najbolji elektrotehničari, biokemičari, fizičari, matematičari, ekonomisti završavati u hrvatskim ili stranim firmama koje će im nuditi pristojne plaće, rukovodeća radna mjesta i priliku za napredovanjem. Od te negativne selekcije trpjet će i javni sustav visokog obrazovanja i znanosti. Privatnim visokoobrazovnim institucijama nitko ne propisuje plaće i uvjete napredovanja za njihove radnike. A budući da te institucije uglavnom imaju novca, njih ništa neće spriječiti da ponajbolje znanstvenike ili najperspektivnije studente privuku iz javnog sustava, smatraju naši sugovornici.

Sve u svemu, rječnikom tržišnog fundamentalizma, ministar ovom i drugim svojim odlukama/uputama/potezima potiče da privatne visokoobrazovne institucije postanu nelojalna konkurencija javnom sustavu znanosti i visokog obrazovanja.

Eduard SOUDIL
nestaje karakter javnog dobra

Problem s privatnim institucijama visokog obrazovanja i znanosti je u tome što one uče studente ono što im dopuste njihovi financijeri, a istražuju samo ono od čega njihovi financijeri imaju koristi. Time znanost i obrazovanje gube karakter javnog dobra, dakle ulogu obogaćivanja kulture, kulturne reprodukcije društva i odgovaranja na potrebu društva za novim spoznajama. Sve je to već viđeno u SAD-u, Velikoj Britaniji, Čileu... I u svim tim zemljama je rezultiralo totalnim krahom sustava od kojeg se te zemlje (izuzev SAD-a, koji ni nema takvu ambiciju) neće oporaviti još dugo.

Željko Jovanović

ministar znanosti

S obzirom na trenutnu gospodarsku situaciju, nužna je racionalizacija rashoda poslovanja

Možda ste propustili...

RESTART KOALICIJA PREDSTAVILA SVOJ GOSPODARSKI PROGRAM

Oporba obećava manji porez za male poduzetnike

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

EPIDEMIOLOZI ČIJE JE PREPORUKE USVOJIO I NACIONALNI STOŽER

"Spasile su nas stare epidemiološke mjere Andrije Štampara"

2

UPRAVNO VIJEĆE BOLNICE BIRALO IZMEĐU DVA KANDIDATA ZA RAVNATELJA

Zubčiću još jedan mandat na čelu KBC-a Osijek

3

UZORAN PRIMJER FAKULTETSKE ONLINE NASTAVE

Međunarodno pravo iz sobe