Novosti
“UPUTA” MINISTRA JOVANOVIĆA

Ministar brutalno srezao mogućnost
napredovanja asistenata na fakultetima
Objavljeno 26. veljače, 2013.
Asistenti po odluci ministra neće moći steći zvanje docenta punih deset godina

OSIJEK - Ministar znanosti Željko Jovanović svim je rektorima hrvatskih sveučilišta uputio interni dopis, a koji je u posjedu i Glasa Slavonije, kojime se brutalno ograničava mogućnost napredovanja asistenata i viših asistenata na fakultetima. U dokumentu koji ministar naziva 'uputa', između ostaloga, stoji: “S asistentom koji je u roku od šest godina ili u kraćem vremenu završio poslijediplomski studij i doktorirao može biti sklopljen ugovor o radu na odredeno vrijeme na suradničkom radnom mjestu u zvanju višeg asistenta. Trajanje tog ugovora o radu može biti najviše do isteka razdoblja od ukupno deset godina od zaključenja prvog ugovora o radu. S obzirom na trenutnu gospodarsku situaciju, nužna je racionalizacija rashoda poslovanja pa Vas molimo da u tom smislu navedeni rok primjenjujete u njegovom maksimalnom trajanju te dotadašnje suradnike izaberete na znanstveno-nastavno radno mjesto docenta tek nakon što u tom statusu (asistent, viši asistent) provedu ukupno deset godina”.

Negativna selekcija

Iako dokument ne nosi oznaku tajne, a poslan je rektorima 8. veljače, do sada nije izašao u javnost jer je općepoznato da ministarstvo još od vremena ministra Primorca ima običaj politiku visokog obrazovanja i znanosti kreirati i provoditi u najstrožoj tajnosti i s najužim krugom pouzdanika, kojem pripadaju rektori i njihovi najbliži suradnici te ministar i njegovi najbliži suradnici. Iako ministar “moli” rektore i iako je dokument “uputa” jasno je da ni jednom sveučilištu koje financira Vlada RH u kojoj sjedi ministar Jovanović neće pasti na pamet ne povinovati se ministrovoj “uputi”.

Studenti, asistenti i dio profesora s kojima smo razgovarali smatraju da će uputa imati za posljedicu negativnu selekciju u sustavu znanosti.

- Negativna selekcija neće se očitovati u znanstvenim poljima u kojima se ne vrte veliki novci, kao na primjer u nekim humanističkim znanostima (filozofija, komparativna književnost, kroatistika), ali će se očitovati u tehničkim i biomedicinskim znanostima, te u dijelu društvenih i humanističkih znanosti. Konkretno, filozofija će lako zadržati najbolje studente jer se ti studenti ne mogu zaposliti na radnim mjestima s visokim plaćama. Ali je upitno kako će elektrotehničari zadržati najbolje studente na znanstvenim ustanovama ako im neće moći ponuditi napredovanje i stimulativne uvjete rada.

Otići će najbolji

Tako će najbolji elektrotehničari, biokemičari, fizičari, matematičari, ekonomisti završavati u hrvatskim ili stranim firmama koje će im nuditi pristojne plaće, rukovodeća radna mjesta i priliku za napredovanjem. Od te negativne selekcije trpjet će i javni sustav visokog obrazovanja i znanosti. Privatnim visokoobrazovnim institucijama nitko ne propisuje plaće i uvjete napredovanja za njihove radnike. A budući da te institucije uglavnom imaju novca, njih ništa neće spriječiti da ponajbolje znanstvenike ili najperspektivnije studente privuku iz javnog sustava, smatraju naši sugovornici.

Sve u svemu, rječnikom tržišnog fundamentalizma, ministar ovom i drugim svojim odlukama/uputama/potezima potiče da privatne visokoobrazovne institucije postanu nelojalna konkurencija javnom sustavu znanosti i visokog obrazovanja.

Eduard SOUDIL
nestaje karakter javnog dobra

Problem s privatnim institucijama visokog obrazovanja i znanosti je u tome što one uče studente ono što im dopuste njihovi financijeri, a istražuju samo ono od čega njihovi financijeri imaju koristi. Time znanost i obrazovanje gube karakter javnog dobra, dakle ulogu obogaćivanja kulture, kulturne reprodukcije društva i odgovaranja na potrebu društva za novim spoznajama. Sve je to već viđeno u SAD-u, Velikoj Britaniji, Čileu... I u svim tim zemljama je rezultiralo totalnim krahom sustava od kojeg se te zemlje (izuzev SAD-a, koji ni nema takvu ambiciju) neće oporaviti još dugo.

Željko Jovanović

ministar znanosti

S obzirom na trenutnu gospodarsku situaciju, nužna je racionalizacija rashoda poslovanja

Možda ste propustili...

TURISTIČKA SEZONA MOGLA BI “POJAČATI” POSKUPLJENJA

Za inflaciju krive cijene usluga

DOMOVINSKI POKRET O SLUČAJU REDATELJA MATANIĆA

Radić: Očekujem reakciju ministrice