Regija
OKRUGLI STOL UDRUGE “SLAVONKA”

Proizvode od šljive treba poduprijeti
Objavljeno 26. veljače, 2013.

ŽUPANJA - Očuvanje izvrsnosti tradicijskih prehrambenih prerađevina, nužnosti tehnološke modernizacije tradicijske proizvodnje, ali i očuvanje kulturološke baštine bile su teme o kojima se nedavno razgovaralo na okruglom stolu u Županji, u organizaciji Udruge proizvođača prirodnih proizvoda od šljiva "Slavonka" Osijek.

- Jako smo ponosni što smo dio šokačkog identiteta, no moramo reći kako upravo taj identitet danas polako nestaje, a mi se moramo boriti s načinima kako modernizirati proizvodnju kako bismo s našim prozvodima došli u svijet - istaknuo je predsjednik "Slavonke" Stjepan Galović, koji je tom prigodom s proizvođačima proizvoda od šljive sa županjskog područja otvorio niz aktualnih tema.

- Na našu svaku litru rakije plaćena je trošarina, no kada ćemo doći do statusa da svoj rad i ulaganja i oprihodimo, da svatko može plaćati za sebe poreze i doprinose, da bar jedna osoba u obitelji ima mirovinsko? - upitali su proizvođači.

- Svuda se održavaju raznovrsni, kako ih nazivaju, partiji, reklamira se domaće, a ništa nije domaće. Uzme se litra-dvije šljivovice i sve ostalo je crno ili sivo tržište. To su problemi - naglasio je Darko Juzbašić.

Uz njega je o proizvodnji šljiva govorio i Stanko Šarčević, koji je istaknuo kako je krenuo s tehnologijom sušenja šljive.

- Planiram i novi proizvod, suhu šljivu s premazom od čokolade. Moramo se više educirati i imati više okruglih stolova, jer suha šljiva je interesantna, uvozimo je iz Argentine i Japana. Ničim suhe šljive nisu zaštićene, a one imaju svoju vrijednost na tržištu - poručio je Šarčević i zaključio kako je riječ o zdravoj hrani. S njegovim se promišljanjima tom prigodom složio i Mato Užarević iz Gundinaca, koji je naglasio kako nije znao da će trošarine biti tako velike.

Sudionici okruglog stola dotaknuli su se i carinskih inspekcija te višekratno naglasili kako legalne proizvođače treba poduprijeti. Z.Knežević

Možda ste propustili...

RASPISAN NATJEČAJ ZA STIPENDIJE

U četiri je godine fond udvostručen

OPĆINA KANDIDIRALA PROJEKT OD 9,3 MILIJUNA KUNA

Vrtić u Vrbanji za 74 djece

NA PROSTORU OSNOVNIH ŠKOLA, VRTIĆA I DJEČJIH IGRALIŠTA

Edukativni spremnici

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OPĆINA IŠČEKUJE RAZGOVORE I NOVAC

"Poirot kod Strizivojne" čeka dva ministarstva

2

VRTIĆ BEZ RAVNATELJICE

Plečić: Općina me ignorirala

3

KARANAČKA ULICA ZABORAVLJENOG VREMENA

Svaki predmet naći će se u Registru kulturnih dobara