Osijek
BOLNICA NA RAZINI SVJETSKE ORTOPEDIJE

U Osijeku prvi put ugrađena
umjetna čašica zgloba koljena
Objavljeno 25. veljače, 2013.
Dr. Žulj: Operirana pacijentica već je sljedeći dan bila na nogama.

Liječnici Odjela za ortopediju KBC-a Osijek prošlog su tjedna prvi put izveli operaciju ugradnje parcijalne endoproteze zgloba čašice, ili jednostavno rečeno čašice koljena.

Tako je osječka bolnica nakon Klinike za ortopediju na zagrebačkoj Šalati i ortopedske bolnice u Lovranu treća zdravstvena ustanova u Hrvatskoj koja izvodi ovu, do prije samo tri godine nezamislivu, operaciju. U KBC-u Osijek sada se mogu pohvaliti i da o pitanju endoprotetike rade sve zahvate koji u svijetu u ovom trenutku uopće postoje.

- Imali smo konkretan slučaj pacijentice koja je doživjela traumu koljena u kojoj je zadobila višestruki prijelom čašice, a koji nije bio najbolje zbrinut. Stoga je ostao izoliran problem između čašice i zgloba po kojem ona kliže i mi sve donedavno nismo imali načina kako to riješiti. Naime, tek je prije tri godine tvrtka Johnson&Johnson izišla s ovom endoprotezom. U Hrvatskoj ju je krajem 2010. prvi ugradio prof. Domagoj Delimar, na Šalati, a samo nešto više od dvije godine poslije, evo, i mi ovdje u KBC-u Osijek. Operirana pacijentica već je sljedeći dan bila na nogama, a u roku od tri mjeseca trebala bi se potpuno oporaviti, kao da se ništa nije dogodilo, objašnjava dr. Boris Žulj s osječke Ortopedije.

Recimo kako ova operacija znači da će pacijentica ponovno moći čučati, klečati i silaziti stubištem bez boli, a ako želi i skijati, voziti bicikl ili plesati. Sve do tehnike ugradnje ove najsuvremenije endoproteze ovaj problem liječio se samo fizikalnim terapijama, blokadama i injekcijama hijalurinske kiseline, odnosno moralo se čekati da koljeno postane toliko oštećeno kako bi pacijent postao prikladan kandidat za ugradnju cijele endoproteze koljena.

Nefreteta Z.EBERHARD

2:1

Odnos je patologije koljena u omjeru spolova. Odnosno žene dva puta češće imaju ovih problema od muškaraca

10%

bolesnika s oštećenjem hrskavice koljena ima potrebu za ovom vrstom operacije

RAZVOJ ENDOPROTETIKE KOLJENA U KBC OSIJEK

2007. totalna endoproteze koljena s rotirajućom platformom

2007. cementna revizijska totalna endoproteza koljena s nadogradnjama

2010. minimalno invazivni pristup ugradnji totalne endoproteze koljena

2010. bezcementna revizijska totalna endoproteza koljena s ovratnicima i nadogradnjom

2011. bezcementna rotirajuće ukotvljena revizijska endoproteza koljena

2012. parcijalna endoproteza koljena

2013. parcijalna endoproteza zgloba čašice

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana