Regija
OFF ROAD SARMIJADA U KARANCU

Đakovčanka Ana Ćurić
kuha najbolju sarmu
Objavljeno 24. veljače, 2013.
Baranjska sarma spoj je zapadnjačke i istočnjačke kuhinje, a od svake je “uzela” najbolje

Dvadesetšestogodišnja Ana Ćurić iz Đakova pobjednica je druge “Off road sarmijade”, koju je organizirao karanački OPG Tri mudraca.

Mala, ali odabrana đakovačka ekipa pogodila je ukus članova komisije, bez obzira na činjenicu što su sarmu kuhali prvi put.

- Za recept smo se obratili majci mog dečka i krenuli u malu avanturu. Za razliku od ostalih kuhara, u sarmu nismo stavili crveni luk. Ostalo je standarno, 800 grama mljevenog mesa, sol, papar, paprika, šaka riže, tri češnjaka, malo paradajza i na kraju lagana zaprškica - odala je Ana pobjednički recept, naglasivši kako su svi u ekipi veliki gurmani, pa je ljubav prema hrani vjerojatno imala utjecaja na kvalitetu njihove sarme.

Ni ostalih desetak kuhara nije mnogo zaostalo za pobjednikom. Kako su istaknuli članovi komisije, svi su uzorci bili odlični, a posebnost sarmi kuhanih na karanačkoj sarmijadi jest činjenica da su kuhane u kotlićima. Suogranizator sarmijade bila je Turistička zajednica Baranje, čiji se ekipa također natjecala.

- Baranja ime više lica i što se multikulturalnosti, ali i gastronomije tiče - ističu u TZ-u, naglašavajući kako je regija između Dunava, Drave i Mađarske nadaleko poznata po ribljem paprikašu, čobancu i sličnim jelima, ali i po sarmi. Tvrde, naime, da gosti koji ponovno dođu u Baranju žele probati i nešto drugo osim ribljeg paprikaša, pa ih treba ponuditi ovom zimskom delicijom. Poput fiša, i baranjska sarma spoj je zapadnjačke i istočnjačke kuhinje, a od svake je “uzela” ono najbolje.

Ivica GETTO
Pobjednici tisuću kuna

Kako ističe Apell, na ideju za organiziranje sarmijade došao je spontano, budući da je zima godišnje doba kada se ne događa mnogo toga, pa ljude valja probuditi iz zimskog sna. A zimi se obično jede upravo sarma, pa je tako nastala karanačka sarmijada. Važno je istaknuti da su sponzori sarmijade bili zlatarnica Klero, Fami i Belje, a pobjednica je osvojila nagradu od tisuću kuna.

RICHARD APELL-RIKI:

Za sarmu je najvažnije - da je ima puno

Možda je najbolji odgovor na pitanje kakva sarma treba biti dao vlasnik OPG Tri mudraca, Richard Apell-Riki, naglasivši kako u njoj treba biti svega, a najvažnije je da je ima - puno.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike