Regija
NA PODRUČJU BARANJE

Za mjesto načelnika borit
će se Šoja protiv Šoje
Objavljeno 25. veljače, 2013.
Načelničke fotelje svidjele su se čelnicima jedinica lokalne samouprave

BELI MANASTIR - Kako se lokalni izbori bliže, predizborne su križaljke sve zanimljivije, a nije rijetkost da se na “suprotnim” stranama nalaze i bliski članovi obitelji. Do sada nam je poznat jedan takav slučaj - u općini Kneževi Vinogradi.

Demokratska zajednica Mađara Hrvatske (DZMH), naime, najavila je kako će na predstojećim izborima poduprijeti načelničku kandidaturu člana vodstva njihove udruge, Lajoša Šoje, nećaka aktualnog općinskog načelnika i saborskog zastupnika mađarske nacionalne manjine Deneša Šoje.

- Lajoš Šoja ima 47 godina, otac je troje djece, do sada je obnašao niz odgovornih dužnosti u svojoj zajednici, a u mandatu od 2005. do 2009. godine bio je i član Vijeća općine Kneževi Vinogradi - kažu u DZMH, obrazlažući na taj način kako ima dovoljno političkog, gospodarskog i životnog iskustva, pa je idealan kandidat za načelnika. No, politički lisac, Šoja stariji, načelničku fotelju sigurno neće olako prepustiti.

- Imam želju kandidirati se još jedan načelnički mandat, i to kao nezavisni - kaže Deneš Šoja, napominjući kako će se prije konačne odluke ipak konzultirati s biračkim tijelom općine.

Poput njega, gradonačelnička i načelničke fotelje svidjele su se i ostalim aktualnim čelnicima baranjskih jedinica lokalne samouprave. Krenimo od Belog Manastira, čiji će gradonačelnik Ivan Doboš, uz potporu SDP-a, u novu utrku. Jedan od protivnika bit će mu i dogradonačelnik, Živko Jalšovec, koji nakon “brisovnice” iz HDSSB-a kreće u “nezavisni boj”. Dogradonačelnik Predrag Stojanović želio bi i nadalje obavljati istu funkciju pa će se u ime srpske zajednice nezavisno kandidirati za zamjenika. Iduće četiri godine na čelu općine Bilje vidi se jedina baranjska žena načelnica, Ružica Bilkić (HDZ), kao i dugogodišnji načelnik općine Čeminac, Damir Rešetar (HDSSB).

Da je do sada dobro radio, što će nastojati i u iduće četiri godine, misli darđanski načelnik, Anto Vukoje (HDZ), a ne odstupa ni njegov stranački kolega iz općine Draž, Stipan Šašlin. Izbornu strategiju već priprema jedini baranjski načelnik HNS-ovac, petlovački Drago Dominić, dok poput starijih kolega razmišlja i Zoran Kontak (HDZ) iz Popovca.

Ivica GETTO
Za gradonačelnika i Duško Kostić

Kako saznajemo, u borbu za gradonačelničku fotelju u Belom Manastiru krenut će, kao nezavisni kandidat, Duško Kostić, predsjednik Udruge romskog prijateljstva Luna. Kostić se već okušao u jednoj “utrci”, onoj za Sabor, ali zbog “tehničkih” razloga njegova kandidatura nije prošla.

Gradonačelnik Belog Manastira Ivan Doboš u novu će utrku, kao i Damir Rešetar u Čemincu

Načelničke pozicije

teško se napuštaju bez grčevite borbe

Možda ste propustili...

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

LIGA PROTIV RAKA POŽEGA PRIPREMILA NOVU DONACIJU

Turbani i marame za bolesnice

Najčitanije iz rubrike