Novosti
NEMA SLUŽBENIH REZULTATA

Problem je u Slavoniji, a taje rezultate analize mlijeka?!
Objavljeno 22. veljače, 2013.
Šišljagić: Tražimo jasne informacije, jer špekulacije štete i građanima i proizvođačima

Vezani članci

JAKOVINA OBJAVIO REZULTATE ANALIZE MLIJEKA

Hrvatsko mlijeko je unatoč svemu izuzetne kvalitete

ZBOG AFLATOKSINA KOJI PROUZROČAVA RAK JETRE

S tržišta povučeno mlijeko Vindije i Dukata

ĐAKOVO – Prema zadnjim podacima kojima raspolaže Ministarstvo poljoprivrede, kada je riječ o kontroli farmi proizvođača mlijeka u RH, navodi se kako je od početka pojačane kontrole na Hrvatskom veterinarskom institutu analizirano ukupno 184 uzorka mlijeka.

- Na temelju sustava sljedivosti detektirana su sumnjiva područja na prostoru istočne Hrvatske. Analiza je obuhvatila farme, mlijeko iz industrije, te mlijeko iz uvoza. Rezultati su pokazali da je bilo 64 pozitivna uzorka mlijeka iz industrije, 11 s farmi, te jedan iz uvoza. Analize silaže (stočne hrane) na farmama pokazale su negativan rezultat na prisutnost aflatoksina, rečeno je u Ministarstvu 15. ovog mjeseca.

Da je problem 'detektiran' upravo na istoku Hrvatske, ali bez konkretnih podataka, ne 'ide pod kapu' ovdašnjim mljekarima, kao ni županu osječko-baranjskom dr. Vladimiru Šišljagiću, koji se prekjučer otvorenim pismom obratio Ministarstvu poljoprivrede.

Okončati špekulacije

- Pismo sam uputio upravo zbog raznih kontradiktornih izjava, pa i špekulacija. Moglo se pročitati i kako se ova pojava povezuje s istokom Slavonije, a činjenice su, zapravo, apsolutno nepoznate. Ne oglašava se ni Hrvatska agencija za hranu koja bi trebala raditi nadzor, ni Ministarstvo poljoprivrede s jasnim podacima i informacijama. Od prije je poznato da uvoz mlijeka iz susjednih država, a na što su upozoravali mljekari, predstavlja problem i da ta kontrola uvoza nije na potrebnoj razini. Kako se provlači teza da je ova pojava štetna za zdravlje, a s druge strane nemamo odgovor, tražimo da nam se jasno odgovori i da se špekulacije okončaju. Jasno, isto tako, i da se poduzmu sve potrebne mjere, ovisno o tome o čemu je zapravo riječ. Pojavljuju se napisi koji potenciraju nesigurno stanje kod konzumiranja mlijeka, a ja ne vidim da se nešto konkretno poduzima. To sasvim sigurno pričinjava i veliku štetu proizvođačima, kaže Šišljagić.

Zašto samo u trajnom mlijeku?!

Ogorčeni mljekari jučer su s nama željeli razgovarati samo pod uvjetom da ih ne imenujemo. Jedni se boje odmazde, a drugima je, kažu, 'mlijeko došlo do grla'. «Mislim da nitko više ne zna što se događa. Ljudima su uzeti uzorci mlijeka i stočne hrane, ali nitko nije dobio nikakvu obavijest o tome je li ustanovljen aflatoksin ili ne. Službenih rezultata nema, a javno se govori da je problem «detektiran na istoku Hrvatske». Valjda nam je prethodno nekakav laboratorij trebao kući poslati analizu», kaže jedan mljekar iz Đakovštine. Drugi proizvođač upozorava na to da je povišeni aflatoksin pronađen isključivo u trajnom mlijeku, što je, kaže, vrlo indikativno. «Zašto ga nema u svježem mlijeku, siru i drugim prerađevinama? Neka nam to nadležni pojasne. Trajna se mlijeka proizvode iz ugušćenog mlijeka i mlijeka u prahu kojeg uvozimo izvana. Neka se to pojasni i potrošačima», kaže. Dodaje i kako je poražavajuća činjenica da je u siječnju ove godine u Hrvatskoj proizvedeno 12 milijuna litara manje u odnosu na siječanj 2012. Pad na mjesečnoj razini iznosi približno 20 posto.

HPK: Nije riječ o propustu farmera

«Javna je tajna da je taj problem u okruženju godinu i više dana prisutan i to ne propustom farmera, nego doslovce zbog elementarnih nepogoda od velike do izrazito sušne godine. Pitanje je, međutim, koliko su pojedine mljekare omogućile farmerima da kroz pojedine aditive, tj. dodatke stočnim hranama koje mogu neutralizirati te toksine, spriječe da krajnji proizvod nema toksina. Znam da su pojedine mljekare omogućavale nabavu takvih dodataka stočnoj hrani, što je određeni dio proizvođača mlijeka i koristio. Posljedica toga je razina ispod 0,05 mikrograma aflatoksina po litri mlijeka. Tko to nije koristio ima viši postotak. Rješenje je u takvoj ishrani stoke i većoj kontroli hrane koja se stoci daje. Riječ je o plijesnima koje se mogu ugrubo i vizualno primijetiti», kaže predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Matija Brlošić.

Aflatoksin u kukuruzu

«Kroz Sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASFF) nije bilo dojava o pojavi aflatoksina u mlijeku, osim jedne obavijesti da je Srbija preko Hrvatske izvezla kukuruz u Italiju koja je utvrdila prisutnost aflatoksina u kukuruzu. Tu obavijest dobili smo od EU RASFF-a. Taj kukuruz vraćen je u Srbiju», stoji u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.

12

milijuna litara mlijeka u siječnju je proizvedeno manje

37

tisuća krava zaklano je u godinu dana

Možda ste propustili...

HUMANITARNA ORGANIZACIJA MARIJINI OBROCI HRVATSKA

Kampanja “Majci za ljubav”

Najčitanije iz rubrike