Regija
ALARMANTNO NA ISTOKU

Cvelferija traži od Vlade
povlastice kao za Vukovar
Objavljeno 22. veljače, 2013.
U Cvelferiji pokazatelji nerazvijenosti, nezaposlenosti i iseljavanja su katastrofalni

RAČINOVCI – Na koji način revitalizirati Cvelferiju, prometno izolirano, zapostavljeno i od države zaboravljeno područje, smješteno na tromeđi Hrvatske, Srbije i BiH? Kako zadržati mlade, stimulirati ih i zaustaviti masovni odlazak trbuhom za kruhom? Čime privući investitore i stvoriti preduvjete za otvaranje toliko potrebnih radnih mjesta - sukus je onoga što već godinama muči i o čemu intenzivno razmišljaju čelnici općine Drenovci.

Svjestan toga da bez poticaja nema privlačenja kapitala, načelnik općine Jakša Šestić zatražio je od vukovarsko-srijemskog župana Bože Galića potporu zahtjevu kojim će se ići prema Vladi i tražiti da se općinama u Cvelferiji dodijele iste poticajne mjere i povlastice koje ima grad Vukovar.

Šestić smatra da je razvoj istočnog dijela županjske Posavine od interesa za Republiku Hrvatsku, a u nepovoljnijoj je i znatno težoj situciji od grada Vukovara. Općine Drenovci i Gunja, upozorava Šestić, prednjače po nerazvijenosti i ako se uskoro nešto konkretno ne poduzme i ne napravi snažan zaokret, to područje nikada neće biti primamljivo ni jednom investitoru, što će u konačnici imati nesagledive posljedice.

- Poticajne mjere na području Vukovara, ali i općine Lovas i Tovarnik daju rezultate, i zato smatram da bi se što prije trebale proširiti i na područje Cvelferije, gdje su pokazatelji iseljavanja, indeksa nerazvijenosti, stope nezaposlenosti - katastrofalni. To je jedini način da se pokuša gospodarski popraviti ova alarmantna situacija, upozorava načelnik Drenovaca.

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić naglasio je kako od države traži hitno donošenje zakona o potpomognutim područjima, pomoć u financijskom i kadrovskom jačanju županijske te gradskih i općinskih razvojnih agencija, kao i osnivanje fonda iz kojega će se financirati priprema projekata za EU fondove onih jedinica lokalne samouprave i uprave koje nemaju dovoljno sredstava za udjel pri realizaciji pojedinih projekata. Također je upozorio na to da bez decentralizacije, posebice u poljoprivredi, neće biti ni napretka i financijskih sredstava i razlike u razvijenosti između pojedinih dijelova Hrvatske bit će sve veće.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Porazna statistika

Stanje u gospodarstvu Vukovarsko-srijemske županije iznimno je teško, a negativne trendove gospodarskog razvoja i poslovanja gospodarskih subjekata dodatno pojačava velika ovisnost županije o investicijama države i javnih poduzeća. Prosječna plaća u županiji iznosi oko 3.500 kuna i za oko 25 posto je niža od prosječne plaće u Hrvatskoj, dok županijski BDP za prosjekom države zaostaje za 40 posto. A za područje Cvelferije statistika je još gora.

VAŽNO OTVORITI GRANIČNE PRIJELAZE PREMA BIH I SRBIJI

“Trebaju se pod hitno otvoriti prometni koridori i u funkciju staviti prijelazi sa Srbijom i BiH - Račinovci-Jamena i Račinovci-Brezovo Polje i omogućiti protok robe, ljudi i dobara”, upozorio je Šestić, zatraživši potporu Županije. Župan Galić poručio je da se treba žurno reagirati prema Ministarstvu prometa i Ministarstvu financija sa zahtjevom da se prijelazi uvrste u program šengenske granice, s detaljnim pojašnjenjem što će njihovo otvaranje značiti za istočni dio županjske Posavine i tamošnje stanovništvo.

3.500 kuna

PROSJEČNA JE PLAĆA U VUKOVARSKO-SRIJEMSKOJ ŽUPANIJI

BDP Vukovarsko-srijemske županije za prosjekom države zaostaje za 40 posto

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana