Regija
SAME DEUTZ FAHR SELI U SRBIJU?

Kobaš: Nema ni govora o preseljenju,
proizvodnja kombajna ostaje u Županji
Objavljeno 20. veljače, 2013.
Županja će i nakon ulaska Hrvatske u EU biti poznata po proizvodnji šećera i kombajna

ŽUPANJA – Kao grom iz vedra neba, Županjom je ovih dana odjeknula vijest o tome kako će se skori ulazak Hrvatske u EU negativno odraziti na županjsko gospodarstvo i doslovno ga pokositi. Naime, sve su glasnije priče o tome kako Same Deutz Fahr Žetelice odrađuju posljednju sezonu proizvodnje kombajna u Županji, jer će od 1. srpnja tvornica staviti ključ u bravu i proizvodni pogon preseliti u Srbiju!?

Kao razlozi takve odluke navode se osjetno niži troškovi poslovanja u Srbiji nego u Hrvatskoj - kao zemlji članici europske obitelji, te jeftinija radna snaga, u čemu su vlasnici tvornice navodno prepoznali svoj interes jer računica je jasna. Vijest je s razlogom uznemirila građane koji su i te kako svjesni važnosti i značaja tvornice Same Deutz Fahr Žetelice, inače svijetle točke gospodarskog crnila Vukovarsko-srijemske županije, za županjski kraj i za nekoliko stotina obitelji kojima osigurava redovna primanja i egzistenciju.

Posljednjih nas je dana kontaktiralo nekoliko zabrinutih i uspaničenih radnika koji su upozorili na to da bi odlazak tvornice u Srbiju za njih, ali i za cijeli grad bio prava katastrofa i veliki udarac ionako teškoj socijalnoj slici i rekordnom broju nezaposlenih.

Situaciju smiruje tehnički direktor Same Deutz Fahr Žetelica Damir Kobaš, do kojega su, kaže, također stigle glasine o prestanku proizvodnje kombajna u Županji. Poručuje da nema nikakvog razloga za brigu ni paniku jer proizvodnja kombajna ostaje u Županji. Dodaje da nikada nije ni bilo govora o ikakvom preseljenju u Srbiju niti vlasnici o tome uopće i razmišljaju. Ulazak Hrvatske u EU, pojašnjava Kobaš, ide im u prilog i pozitivno će se odraziti na poslovanje tvornice u Županji. Osim toga, napominje, vlasnici talijanske korporacije SDF, kao veliki plus u Hrvatskoj ističu izuzetno kvalitetnu radnu snagu i radnike koji su vrlo pozitivno određeni prema proizvodu i firmi, tako da zaposlenici mogu biti mirni.

Slične informacije pojavile su se i zbog navodne namjere vlasnika županjske Sladorane da proizvodnju šećera preseli u BiH. Međutim i one su se pokazale neistinitima. Građani dakle mogu odahnuti - generatori razvoja gospodarstva Vukovarsko-srijemske županije ostaju u Županji, koja će i nakon skorašnjeg ulaska Hrvatske u EU biti poznata po proizvodnji šećera i kombajna.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Sladorana ne seli u Bijeljinu

Uznemirujuće glasine ovih su se dana pojavile i među radnicima županjske Sladorane. Zli jezici proširili su vijest o tome kako vlasnici Sladorane kupuju šećeranu u Bijeljini u susjednoj Bosni, kamo namjeravaju preselili proizvodnju šećera iz Županje. Predsjednik Uprave Luka Burilović kategorički odbacuje mogućnost ikakvog preseljenja proizvodnje iz Županje, a navodnu kupnju bijeljinske šećerane nazvao je najobičnijim glasinama koje ne zaslužuju bilo kakav komentar.

Možda ste propustili...

SVIBANJSKI KONCERT KUD-A “SLAVONAC”

Video “Moslavino, selo moje”

LJUBIČASTA POLJA MAKA FOTOATRAKCIJA

Kod Topolja više od stotinu hektara zasijano je makom

PRIDRUŽILI SE SVEHRVATSKOJ AKCIJI

I “vretenci” volontiraju

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

BUDI SE JEDINO BARANJSKO MJESTO NA DUNAVU

Na Zelenom otoku najviše je novih smještajnih kapaciteta

2

TURISTIČKA PONUDA ŽUPANJE POSTALA BOGATIJA

Kuća za odmor “Šokačka lady” otvorena je za goste

3

VINKOVČANI U NOVOM PROJEKTU VRIJEDNOM 10 MILIJUNA KUNA

Za uređenje bivše Opskrbe
u zatvorenu tržnicu iz EU-a
pet milijuna kuna pomoći