Regija
SREDNJOVJEKOVNI KAPTOL

Za obnovu krovišta crkve sv. Jurja - 600 tisuća kuna
Objavljeno 21. veljače, 2013.
Trenutačno je u tijeku gradnja svodova u lađi crkve - kaže Zoran Fumić

Unutar bedema Kaptola, srednjovjekovnog starog grada iz 14. stoljeća, koji se nalazi u vlasništvu Požeške biskupije, a smješten je u samom središtu općine, u tijeku je obnova krovišta crkve sv. Jurja.

Ova crkva nastala je u prvoj polovini 18. stoljeća na ostacima srušene gotičke crkve i nalazi se uz zapadni rub zidina starog grada. Kako su se unutar bedema nalazili i stambeni prostori stanovnika utvrde, crkva je u 19. stoljeću pretvorena u žitnicu, a uz nju je naknadno dograđeno još jedno stambeno krilo. Vidljivo nagriženi zubom vremena, bedemi utvrde kao i unutarnji objekti danas iziskuju temeljitu obnovu, koja je u nadležnosti požeškog Konzervatorskog odjela započela 1996. godine.

– Prvi zahvat bio je na statičkoj sanaciji zvonika koji je prijetio urušavanjem, dok je krov već bio djelomice urušen. Potom je sanirana kupola nad svetištem i izvedena je djelomična konzervacija obrambenih zidova. U dvorištu utvrde obavljeni su arheološki istražni radovi, a potom i konzervatorski istražni radovi. Izrađen je projekt obnove crkve sv. Jurja, a potom i cijeloga stambenog trakta. U prvoj fazi obnove crkve obavljena je sanacija i obnova sakristije, a trenutno je u tijeku gradnja svodova u lađi crkve - rekao nam je Zoran Fumić, stručni voditelj programa i nadzornik nad izvođenjem radova.

U drugoj ovogodišnjoj fazi obnove planira se uređenje cijeloga krovišta nad lađom crkve, za što bi sredstva trebalo osigurati Ministarstvo kulture RH, pojasnio je Fumić. Cijena uređenja krovišta crkve iznosi oko 600 tisuća kuna.

Na temelju pripremljene projektne dokumentacije i potrebnih dozvola za restauraciju, s projektom obnove kaptolačke utvrde konkurirati će se i u fondovima EU-a.

Hrvoje KUSIK

Bedemi utvrde kao i unutarnji objekti iziskuju temeljitu obnovu, koja je započela još 1996.

S projektom obnove kaptolačke utvrde konkurirati će se i u fondovima EU-a

Možda ste propustili...

VELIKA GOSPA U MARIJANSKOM SVETIŠTU U ĐAKOVŠTINI

Trodnevna priprava u Dragotinu

ZA DJECU ZABAVNI PROGRAM

U nedjelju grah, odbojka, boćanje

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NEKRETNINE BEZ NASLJEDNIKA

Grad prodaje stan i tri kuće - pripali mu kao ošasna imovina

2

DODATNI MEHANIZMI KONTROLE U ŠENGENSKOM PROSTORU VEĆ BRINE BIH

Ulazak u Slavonski Brod sedam eura?

3

DEKRETOM NADBISKUPA O IMENOVANJIMA

Misionar iz Tanzanije postaje
pastoralni suradnik u Županji