Regija
SREDNJOVJEKOVNI KAPTOL

Za obnovu krovišta crkve sv. Jurja - 600 tisuća kuna
Objavljeno 21. veljače, 2013.
Trenutačno je u tijeku gradnja svodova u lađi crkve - kaže Zoran Fumić

Unutar bedema Kaptola, srednjovjekovnog starog grada iz 14. stoljeća, koji se nalazi u vlasništvu Požeške biskupije, a smješten je u samom središtu općine, u tijeku je obnova krovišta crkve sv. Jurja.

Ova crkva nastala je u prvoj polovini 18. stoljeća na ostacima srušene gotičke crkve i nalazi se uz zapadni rub zidina starog grada. Kako su se unutar bedema nalazili i stambeni prostori stanovnika utvrde, crkva je u 19. stoljeću pretvorena u žitnicu, a uz nju je naknadno dograđeno još jedno stambeno krilo. Vidljivo nagriženi zubom vremena, bedemi utvrde kao i unutarnji objekti danas iziskuju temeljitu obnovu, koja je u nadležnosti požeškog Konzervatorskog odjela započela 1996. godine.

– Prvi zahvat bio je na statičkoj sanaciji zvonika koji je prijetio urušavanjem, dok je krov već bio djelomice urušen. Potom je sanirana kupola nad svetištem i izvedena je djelomična konzervacija obrambenih zidova. U dvorištu utvrde obavljeni su arheološki istražni radovi, a potom i konzervatorski istražni radovi. Izrađen je projekt obnove crkve sv. Jurja, a potom i cijeloga stambenog trakta. U prvoj fazi obnove crkve obavljena je sanacija i obnova sakristije, a trenutno je u tijeku gradnja svodova u lađi crkve - rekao nam je Zoran Fumić, stručni voditelj programa i nadzornik nad izvođenjem radova.

U drugoj ovogodišnjoj fazi obnove planira se uređenje cijeloga krovišta nad lađom crkve, za što bi sredstva trebalo osigurati Ministarstvo kulture RH, pojasnio je Fumić. Cijena uređenja krovišta crkve iznosi oko 600 tisuća kuna.

Na temelju pripremljene projektne dokumentacije i potrebnih dozvola za restauraciju, s projektom obnove kaptolačke utvrde konkurirati će se i u fondovima EU-a.

Hrvoje KUSIK

Bedemi utvrde kao i unutarnji objekti iziskuju temeljitu obnovu, koja je započela još 1996.

S projektom obnove kaptolačke utvrde konkurirati će se i u fondovima EU-a

Možda ste propustili...

PRIZNANJA NAJUSPJEŠNIJIM PROIZVOĐAČIMA I POSLOVNIM SURADNICIMA

Hrvatska industrija šećera dodijelila 20 „Zlatnih repa“ u 10 kategorija

SPORAZUM NA DAN MATERINSKOG JEZIKA

Iz PSŽ-a Hrvatima u Srbiji 20 tisuća eura

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROJEKT „RUŽIČASTE ZLOĆKE“

Invazivne vrste bit će uklonjene na tri lokacije

2

I PČELARSKA UDRUGA “BAGREM” ŽALI SE NA UVEZENI MED

Sve su učestalije krađe košnica

3

BIORAZGRADIVI OTPAD

Čeminac dijeli 144 kompostera