Regija
USKORO POČINJE RUŠENJE

U Osječkoj županiji je 169
objekata na popisu za rušenje
Objavljeno 21. veljače, 2013.
To je broj zgrada za koje inspektori nemaju podatak da je predan zahtjev za legalizaciju

BELI MANASTIR - Rušenje bespravno sagrađenih objekata na Viru počelo je početkom tjedna, a kada će na red doći objekti u Osječko-baranjskoj županiji - ne zna se. Kako ističu u Ministarstvu, zbog specifične vrste posla ne najavljuju unaprijed uklanjanje bespravno sagrađenih objekata, nego informacije šalju neposredno uoči uklanjanja. U ovom trenutku zahtjev za ozakonjenje nije podnesen za 169 građevina u Osječko-baranjskoj županiji.

- Dakle, to je broj zgrada za koje građevinski inspektori nemaju podatak da je predan zahtjev za legalizaciju, a imaju rješenje o uklanjanju - tvrde, napominjući kako je moguće da je investitor, odnosno vlasnik, ranije već postupio po rješenju i uskladio se sa Zakonom, ali o tome nije obavijestio Inspekciju.

- Zbog toga brojka od 169 građevina nije konačna i podložna je promjenama. Sve ove i ostale relevantne činjenice Građevinska će inspekcija provjeriti u sklopu priprema za početak uklanjanja - podvlače. Što se Baranje tiče, u belomanastirskoj ispostavi Zavoda za prostorno uređenje kažu kako na rušenje, za sada, čekaju većinom stari i zapušteni objekti, dok informacija o nekoj novogradnji s rješenjem za rušenje nemaju. Tijekom prošle godine zahtjeve za legalizaciju podnijelo je približno 170 Baranjaca, dok je ove godine to učinilo njih 250. Najglasniji što se legalizacije tiče bili su vlasnici zelenootočkih vikendica, posebice oni čije su građevine već posjetili građevinski inspektori, a rok za podnošenje zahtjeva za legalizaciju bio im je prošle godine.

- Svi koji su to morali učiniti do kraja godine, zahtjeve su predali nadležnom Zavodu za prostorno uređenje, ali su zahtjevi bili nepotpuni - kaže Eugen Boczka, dopredsjednik Udruge za zaštitu Zelenog otoka, objašnjavajući kako čekaju na suglasnost Hrvatskih voda, koje im, pak, istu mogu izdati tek nakon izmjene Zakona o Hrvatskim vodama. Rušenja se, kažu, ne boje, niti bježe od činjenice da ono što nije legalizirano - legaliziraju, ali čim se za to steknu tehnički uvjeti. I.Getto

Apsurd kod stočara

O jednom apsurdu vezanom uz legalizaciju sve glasnije pričaju baranjski seljaci, posebice stočari.

- Aktima jedinica lokalne samouprave u naseljenom je mjestu dozvoljeno držati točno određeni broj grla. Seljaci se toga pridržavaju, ali su njihove staje građene znatno ranije, predviđene za mnogo više grla - objašnjava predsjednik udruge Baranjska brazda, Petar Pranjić, prenoseći pitanja seljaka zašto onda moraju legalizirati cijeli objekt, kada ga nikada neće koristiti u punom kapacitetu.

250

Baranjaca ove je godine podnijelo zahtjev za legalizaciju

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike