Regija
ZA ČUVANJE POVIJESNE I ETNOGRAFSKE BAŠTINE BARANJE

Dokumentarac o tradicijskom ribolovu u Kopačevu
Objavljeno 19. veljače, 2013.

KOPAČEVO - Ekipa Hrvatske televizije snima polusatnu dokumentarnu emisiju pučke i predajne kulture o tradicijskom ribolovu u Kopačevu i identitetu toga mjesta.

Urednik i koscenarist emisije Aleksej Pavlovsky ističe da je riječ o apsurdnoj situaciji da Kopačevo ima identitet ribarskog sela, no ribolova nema, jer je radi zaštite Parka prirode Kopački rit uvedena mjera potpune zabrane izlova ribe.

- Život stanovnika Kopačeva bio je određen ribolovom, što je ujedno bio njihov identitet. To se u međuvremenu promijenilo, no tradicija i dalje živi u svijesti ljudi. Uz to, Kopačevo je lijepo selo, tu je i Kopački rit, sve je to dio turističke ponude, pa se postavlja pitanje zašto i ribolov ne bi bio dio te ponude. Ova emisija donosi priču o identitetu Kopačeva kao selu ribara, ekostustavu koji je stoljećima tako funkcionirao, kao i turističkoj ponudi mjesta, kaže Pavlovsky.

Ideja je potekla od Darka Mrkonjića, tajnika Udruge turističkih vodiča grada Osijeka, koji je pokrenuo inicijativu za uređenje Kopačeva kao etnoribarskog sela. “Nestaje zadnja generacija ljudi koji Kopačevo pamte kao ribarsko naselje, kao i materijalni tragovi takvog, višestoljetnog načina života. Uređenje se odnosi na obnovu seoskih domaćinstava u izvornom obliku, obnovu mjesne zoološke i etnografske zbirke te vraćanje ograničenog prava na ribolov mještanima uz obvezno korištenje tradicijskih plovila i alata. To bi bila prvorazredna atrakcija koja bi obogatila turističku ponudu mjesta”, kaže Mrkonjić.

Osim tajnika Mrkonjića i ribara iz Kopačeva, sugovornica u dokumetarcu HTV-a bit će i Mirela Strahinjić, etnologinja u osječkom Konzervatorskom odjelu Ministarstva kulture. “Od 2005. do 2008. godine naš Konzervatorski odjel štitio je tradicijsku arhitekturu Ribarske i Petefijeve ulice, ali zbog neprimjerene gradnje odustali smo od zaštite. Podržavamo ovaj projekt, koji obuhvaća prikaz ribolova na tradicijski način, specifičnu gradnju ribarskih čamaca čiklova od crvene vrbe i njihovo uključivanje u turističku ponudu”, kaže Strahinjić. V.Latinović

PRIVLAČNA LJEPOTA BARANJE

Ekipa HRT-a još će dva puta doći snimati u Baranju, od toga svakako na Ribarske dane u Kopačevu, a emisija će biti emitirana 2014. “Ima još zanimljivih ideja koje nam je Darko Mrkonjić predložio, kao što su baranjske pustare, gradnja kuća od ćerpića te gatori i podrumi, u kontekstu vinogradarstva ovog kraja. Ako uspijemo zaokružiti financijsku konstrukciju, nastavili bismo snimanje u Baranji. Također, pripremamo emisiju o Jelki Mihaljev, koju ćemo raditi u travnju u povodu izlaska njezine monografije. Ukratko, Baranja je jako lijepa i slikovita te zaslužuje da se o njoj snimi cijeli niz emisija”, ističe Pavlovsky.

Možda ste propustili...

ŽUPANIJSKO PRVENSTVO

Miholjački su košarkaši prvaci

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

Najčitanije iz rubrike