Regija
ŽUPANJSKE ŠKOLE I ŽUPANIJA NE RJEŠAVAJU PROBLEM

Zgrade bivše osnovne škole i
gimnazije i dalje su ruglo Šećerane
Objavljeno 18. veljače, 2013.

ŽUPANJA – Rješavanje problema zapuštenih i oronulih zgrada osnovne škole i stare gimnazije u naselju Šećerana, koje su već godinama ruglo tog dijela grada, nije se pomaknulo dalje od početka, a sve bi se moglo nazvati igrom gluhih telefona.

Obrasle u korov i šikaru, leglo su štakora i potencijalni izvor zaraze od kojeg godinama strahuju građani koji žive u neposrednoj blizini objekata. Negoduju i traže da se zgrade sruše ili privedu nekoj namjeni jer zbog njih već dva desetljeća trpe i strahuju.

Najuporniji zagovornik rješavanja tog problema, nezavisni vijećnik Ivan Grigić, konstantno traži da se problem pomakne s mrtve točke, pitajući: Zar ondje treba netko stradati kako bi se reagiralo? Grigić je još prije devet godina, dok je obnašao dužnost gradonačelnika, pokrenuo inicijativu da se vlasništvo nad zgradom prenese na Grad Županju. Gradonačelnik Davor Miličević ističe da su napuštene zgrade u vlasništvu županjskih srednjih škola i da su Gradu ruke svezane. Pojašnjava da je potrebno dobiti suglasnost školskih odbora za prijenos vlasništva na Grad, što je do sada izostalo, unatoč već ranije podnesenim zahtjevima iz gradske uprave te suglasnost Županije. Grad je, bar prema povratnim informacijama na sjednicama Gradskog vijeća, slao dopise Županiji i tražio da se problem hitno riješi.

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić bio je iznenađen našim upitom kada će se vlasništvo nad zgradama prenijeti na Grad Županju, priznavši da je bio uvjeren kako je taj problem već odavno riješen, jer ne vidi nikakvog razloga da ne bude tako. Baš kao i pročelnik Upravnog odjela za školstvo Grgo Krajina, koji poručuje da se nitko od sudionika u ovoj priči ne protivi davanju suglasnosti. No, službenica Odjela za školstvo VSŽ, zadužena za taj slučaj, pojasnila nam je da postoji točno određena procedura koju treba poštovati, što, tvrdi, nije do sada učinjeno (?!) i zato pomaka nema. Prije svega, poručila je, Grad Županja mora podnijeti zahtjev Školskim odborima koji će se o njemu očitovati, a sve potom dolazi u Županiju i završava na županijskoj skupštini koja ima zadnju riječ.M.Lešić Omerović

Šokičić: Školski odbor dao suglasnost prije pet godina

Po kuloarima se kao krivca i glavni kamen spoticanja prozivalo ravnatelja Obrtničko-industrijske škole, prof. Slavka Šokičića. “Prvi put čujem da ja nešto kočim, to naprosto nije istina. Školski odbor još je prije pet godina dao traženu suglasnost i sam osobno s nestrpljenjem iščekujem da se taj problem napokon riješi i da počnemo gradnju nove školske zgrade, što nam je vrlo bitno”, pojasnio je Šokičić. Naime, spominjala se opcija kako je u zamjenu nad vlasništvom stare škole Grad spreman osigurati zemljište za gradnju nove Obrtničko-industrijske škole, čijom bi realizacijom bili stvoreni uvjeti da učenici srednjih škola u Županji nastavu pohađaju u jednoj smjeni.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike