Novosti
PODJELE NA DVIJE REGIJE

Stručnjaci: Istok Hrvatske
imat će priličnu štetu
Objavljeno 18. veljače, 2013.
Iz Vlade su poručili kako sustav odgovara svima, ali gospodarski stručnjaci ih demantiraju

Vezani članci

ISPRAVLJANJE NEPRAVDE

U Vladin ravnomjerni razvitak regija ne treba vjerovati

SLAVONSKI REGIONALCI PRIPREMAJU SABORSKI NAPAD NA KUKURIKU KOALICIJU

HDSSB: Tražimo podjelu Hrvatske na - pet regija

OSIJEK – Nakon što je prije pola godine objavila da je Hrvatska uoči skorašnjeg ulaska u EU podijeljena u dvije umjesto u nekadašnje tri statističke regije - Kontinentalnu Hrvatsku s čak 13 županija i Gradom Zagrebom te Jadransku Hrvatsku koja obuhvaća sedam županija – a koja se počela primjenjivati 1. siječnja 2013.; Vlada RH je protekloga tjedna donijela novu odluku o karti regionalnih potpora EU, koja prema mišljenju mnogih stručnjaka, dokazuje ono čega su se Slavonci i Baranjci pribojavali: istok Hrvatske od takve će podjele imati priličnu štetu.

Naime, kako je izglasano, s obzirom na dostignutu razinu razvoja po metodologiji EUROSTATA-a, utvrđeno je da se razina potpore u obje regije može razvijati do najviše 40 posto. Ta odluka pogađa siromašniju Slavoniju i Baranju koja je po staroj podjeli, kada je pripadala u Panonsku Hrvatsku, mogla "povući" 50 posto sredstava, a sada se, spajanjem s bogatijim sjeverozapadom, taj udio osjetno smanjio.

- Vladi samo možemo poručiti kako smo ih upozoravali, iako je premijer Zoran Milanović izjavljivao svašta, poput parafraza Biblije - 'Ako zaboravim Slavoniju, neka mi se osuši desna ruka'. Dakle, sada se pokazuje da smo bili u pravu jer ova nova podjela i te kako zakida Slavoniju - kazao je Stjepan Ribić, direktor Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje. Naglašava kako se prije moglo dobiti 50 posto sredstava iz regionalnih potpora EU za neki projekt plus još 10 posto ako je u pitanju srednji poduzetnik, te 20 posto ako ga provodi mali poduzetnik.

- Sada se to smanjilo na 40 plus 10, odnosno 20 posto u istim slučajevima. Kada se neki strani poduzetnik zapita gdje se u Hrvatskoj može najunosnije ulagati i dozna da su poticaji i uvjeti jednaki svuda, naravno da će se odlučiti za, recimo, Zagreb umjesto Slavonije jer tamo ima svu potrebnu infrastrukturu i ustanove. Na ovaj način se ne potiče ravnomjeran razvoj, već upravo suprotno. Slavonija je definitivno zakinuta - dodaje Ribić. Iz Vlade su, osobito potpredsjednik Branko Grčić, poručili kako je ovo sustav koji odgovara svima, ali gospodarski stručnjaci ih demantiraju. Naime, ističu, da je Hrvatska i dalje podijeljena na tri regije (bogatije Primorsku i Sjeverozapadnu te drastično siromašniju Panonsku), poduzetnik koji u projekt uloži deset milijuna eura mogao je u Slavoniji dobiti pet milijuna potpora od EU, a u Zagrebu milijun manje. Sad, kad je Hrvatska podijeljena na dvije regije, u obje potpora može iznositi do 4 milijuna za velike projekte.

- Poduzetnik koji ide sa svojim ulaganjem u području Slavonije može dobiti manji intenzitet potpore nego što je mogao prije dok je ta kontinentalna Hrvatska bila podijeljena na dvije regije - ustvrdila je Ivana Maletić iz državnog Odbora za regionalni razvoj i EU fondove.

Na moguće negativne posljedice ovakve podjele i odluke već mjesecima upozoravaju i čelnici HDSSB-a, vladajućega u Osječko-baranjskoj županiji i gradu Osijeku. "Ovo je samo prva velika i negativna posljedica podjele Hrvatske u dvije statističke regije. Ovo će nama uskratiti povlačenje sredstava, a Zagrebu omogućiti da stvori još veću razliku između onih koji imaju i koji nemaju. Pritom se na ovom području ne bojim toliko za Grad Osijek, koji ipak ima fiskalnih kapaciteta, koliko se plašim za ostalih 126 jedinica lokalne uprave i samouprave. One će biti značajno osiromašene", rekao je Krešimir Bubalo, dopredsjednik HDSSB-a i gradonačelnik Osijeka.

Tomislav LEVAK
Burić: Sve je napravljeno zbog Grada Zagreba

Ova podjela dolazi izravno iz 'kuhinje' Zorana Milanovića i Kukuriku koalicije! Ona je napravljena isključivo zbog Grada Zagreba, koji je prije prelazio 100 posto prosjeka europskog BDP-a i nije mogao konkurirati za dobivanje sredstava iz europskih fondova, te djelomice zbog Varaždina, za što je zaslužan Radimir Čačić, istaknuo je svojedobno Dinko Burić, predsjednik GO HDSSB-a, nazvavši ovu odluku "jabukom razdora između bogatih i siromašnih". "Ni poplava ni suša nisu uništile Slavoniju i Baranju kao ova 'elementarna nepogoda' iz Banskih dvora! Taj epitet zaslužili su u dosadašnjem tijeku svoje vlasti", poručio je Burić.

IVANA MALETIĆ

Odbor za regionalni razvoj i EU fondove

Poduzetnik koji bi ulagao u Slavoniji može dobiti manji intenzitet potpore nego što je mogao prije

STJEPAN RIBIĆ

direktor Regionalne razvojne agencije

Na ovaj način se ne potiče ravnomjeran razvoj, već upravo suprotno. Slavonija je definitivno zakinuta.

SLAVONIJA I BARANJA

TEŠKO ĆE STIĆI RAZVIJENI SJEVER I ZAPAD HRVATSKE