Osijek
OSJEČANKA IDE U KENIJU

Mia: Pomaganjem siročadi u Africi ostvarit ću jednu od najvećih želja
Objavljeno 17. veljače, 2013.
Bitna je hrabrost i otvoreno srce, a ostalo će doći samo od sebe, kaže Mia Dragović

Tisuće kilometara udaljenosti od kuće, obitelji i prijatelja, strah od bolesti poput hepatitisa A i malarije nisu ništa u usporedbi s odličnim osjećajem kada znaš da ćeš ispuniti jednu od najvećih želja i mjesec dana davati najbolje od sebe te pomagati djeci u afričkom sirotištu “Watoto Wa Baraka”.

Tako govori 26-godišnja Osječanka Mia Dragović dok pakira kofere i kreće u Keniju. Mlada se Osječanka humanitarnim radom bavi kroz cijelo školovanje i posao u Programu Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), a kako kaže, motivacija za ovakav pothvat pojavila se kada je prije dvije godine vidjela Ivanu Parlov iz Kolajne ljubavi kako na TV-u priča o svojim iskustvima u Tanzaniji. “Tada sam shvatila da moj san doživljaja Afrike i pomaganja može biti realiziran”, kaže Mia. Iako joj je Afrika odmalena izgledala nedostižno, Mia je za samo mjesec dana došla od ideje do realizacije puta. Tu je prije svega bilo bitno povezivanje s ljudima koji su imali slična iskustva i organizatorima, zatim kupnja karte, prijava za smještaj, cjepiva i lijekovi protiv bolesti poput malarije i hepatitisa A te prikupljanje igračaka i ostalih potrepština za djecu iz sirotišta. “Kako i inače biva s najljepšim stvarima u životu bitna je čvrsta odluka, hrabrost i otvoreno srce, a sve ostalo će doći samo od sebe”, kaže Mia Dragović.

Osnovni razlozi za put u ovu siromašnu afričku zemlju za Miju su ponaprije odmor od tehnologije i prebrzog tempa današnjice, vraćanje osnovama življenja, ali i poticaj drugima da se odvaže na nešto slično jer pomaganje drugima nema cijenu. “Susrela sam mnoge ljude za koje znam da žele pomoći, ali se ne usude dati novac jer su nepovjerljivi i ne znaju gdje on završi. Zato mislim da će ljudi, ako vide moje iskustvo te ako ja vidim što je toj djeci stvarno potrebno, pronaći zajedničko rješenje i pomoći na najbolji mogući način”, veselo poručuje. Na vijest o svom pothvatu Mia je naišla samo na pozitivne reakcije prijatelja i obitelji.

- Ono čemu ja težim je pomaganje pretvoriti u svoj posao. No ne bih se orijentirala na djecu koliko na tehnologiju. Moja glavna ljubav su obnovljivi izvori i čvrsto vjerujem da svima potrebitima treba omogućiti razvoj, obrazovanje, infrastrukturu, da si sami mogu pomoći. U tu svrhu nosim im za početak jednu solarnu lampu, a cilj mi je da se njima 'upali lampica' i da shvate kako je uz današnju tehnologiju sve moguće te što učenjem i voljom mogu za sebe postići - kaže Osječanka.

Sanja CVETKO
VAŽNIJA DOBRA VOLJA NEGO IGRAČKE

- Jako je zanimljivo da, kada sam se pitala što znači tom jednom djetetu igračka, kad ne zna što će sutra jesti, iz sirotišta su mi rekli kako nije toliko bitno koliko ću stvari donijeti, koliko da ponesem slike svoga kraja, obitelji i priče o sebi – kaže mlada humanitarka. U tom je trenutku, kako kaže, shvatila kako je njima najvažnija činjenica da netko s drugog kontinenta zbog njih dolazi tamo, što je ujedno i potvrda da su važni i da je nekomu stalo te da postoji jedan bolji život kojem mogu težiti. Ipak, Mia je sa sobom ponijela dva velika kofera puna igračaka, kozmetike i osnovnih potrepština za djecu.

Najčitanije iz rubrike