Regija
ŽUPANJSKI ŠPEDITERI TRAŽE OD VLADE:

Osigurajte novac za zbrinjavanje
svih radnika u otpremništvima
Objavljeno 18. veljače, 2013.

ŽUPANJA – Županjski špediteri - Intereuropa, Trast, Županja-šped, Zagreb-šped i Eko-blik koji na Robnom terminalu godinama obavljaju poslove međunarodnog otpremništva, kao i velik broj njihovih kolega diljem Hrvatske, zabrinuti su zbog vjerojatnog scenarija koji ih očekuje skorašnjim ulaskom Hrvatske u EU.

Upozoravaju na to da će promjenom carinskog zakonodavstva biti pogođena njihova branša, ali ne svojom krivnjom, nego zbog gubitka dosadašnjih poslova. S obzirom na to da se 1. srpnja primiče, a na temelju iskustava iz susjednih država, poput Mađarske i Slovenije, upozoravaju da će velik broj otpremništava u RH ostati bez posla ili u najboljem slučaju s bitno smanjenim opsegom poslovanja. Tisuće djelatnika završit će na ulici. A u današnjim uvjetima, napominju špediteri, kada nezaposlenost obara rekorde i premašuje brojku od 370.000, teško je zamisliti njihovo novo zapošljavanje ili zbrinjavanje. Zbog svega navedenog grupacija prijevoznika i otpremnika u HGK pokrenula je inicijativu za upućivanje zahtjeva prema Vladi RH da se osigura potreban novac za zbrinjavanje djelatnika u međunarodnim otpremništvima koji će ostati bez posla, kao i naknadu za sve oštećene efektima globalizacije i pristupanja Hrvatske EU.

- Raspolažemo informacijom da postoje europski fondovi za prilagođavanje globalizaciji iz kojih se mogu povući sredstva i za ovu namjenu. Budući da je riječ o problemu koji se može riješiti samo na razini države, smatramo da jedino Vlada može napraviti takvu studiju i cjelovit program zbrinjavanja. Stoga tražimo od HGK kao gospodarske asocijacije, odnosno njene strukovne sekcije da u koordinaciji sa svojim županijskim komorama uputi takav zahtjev Vladi RH u ime svih otpremnika koji će biti pogođeni ulaskom u EU - stoji u zahtjevu koji su iz otpremništava u Županji uputili HGK, Županijskoj komori Vukovar.

- Vjerujemo da HGK kao naša gospodarska asocijacija ima razumijevanja za ovaj problem i da će podržati našu inicijativu i zajedno s nama pronaći rješenje koje će biti najmanje bolno. Na temelju dosadašnjih kontakata s ostalim otpremništvima s našeg područja vjerujemo da će se javiti i drugi s istim ili sličnim zahtjevima - zaključuju Županjci.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Postoje EU fondovi za prilagođavanje globalizaciji iz kojih se može vući sredstva za ovu namjenu

1.000 - 2.000

kamiona godišnje prođe ispostavom Županja

Najčitanije iz rubrike