Novosti
SPORNE IZMJENE ZAKONA O RADU

U godišnji odmor ulaze subota, nedjelja i blagdani?
Objavljeno 16. veljače, 2013.
HUP će inzistirati i na ukidanju plaćene pauze te na otkaznom roku i u vrijeme bolovanja

ZAGREB - Nakon što su se oko “lakših tema” poslodavci i sindikati brzo usuglasili, u drugoj fazi pregovora o izmjenama Zakona o radu (ZOR) čeka ih mnogo teži posao. Poslodavci imaju niz ideja kako fleksibilizirati ZOR, što bi im, sigurni su, olakšalo poslovanje. Sindikalisti smatraju kako za to nema potrebe, donosi tportal.hr. U prvoj rundi socijalni partneri postigli su, od važnijih stvari, dogovor oko rada na određeno, prekovremenih sati i otkaza za vrijeme probnog rada. Nikad brže i jednostavnije, može se čuti s obje strane. Ali sam spomen druge runde i tema poput ukidanje plaćene pauze ili smanjivanje otpremnina, i jedne i druge tjera u duboke rovove.

Koliki jaz dijeli predstavnike kapitala od radničkih vođa vidi se i po tome što pojam “fleksibilizacije” tumače suprotno.

- Govori se o nekakvoj fleks-sigurnosti. A riječ je samo o tome da poslodavci žele lakše otpuštati, ne da bi zaposlili novog radnika, nego da bi zamijenili onog koji ima ugovor na neodređeno vrijeme - kazao je Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH). Ivan Miloloža, član Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), takav sindikalni stav naziva “glupošću”.

- Mi samo želimo da ovisno o gospodarskim okolnostima možemo lakše zaposliti i otpustiti ljude - kaže on te dodaje da je uvjeren kako bi brojka nezaposlenih bila mnogo manja od trenutnih 370.000 da je ZOR već fleksibiliziran.

- Nigdje se u EU pauza ne plaća. Isto tako u Europi se godišnji odmor broji na tjedne, a ne na dane. A dobro znamo da tjedan ne završava u petak. Ne tražimo ovo kako bismo zakinuli radnike. Pa ja sam dijete radnika! Borimo se protiv neradnika - ističe Miloloža. S druge strane, Novosel poručuje kako sindikati neće pristati ni na kakvo rezanje prava iz ZOR-a po bilo kojoj osnovi:

- Možemo razgovarati o boljoj provedivosti zakona, drukčijim oblicima, ali nikako o stvarima poput neplaćanja pauze ili smanjivanje prava na otkazni rok. Ne može se zbog pojedinaca koji zlorabe bolovanje kazniti sve ostale. Tu je sustav kontrola koji to treba riješiti - ističe Novosel.

Očigledno je kako će poslodavci i sindikalisti teško postići dogovor i da će konačnu odluku morati donijeti Ministarstvo rada i mirovinskog sustava. I ono se zauzima za fleksibilizaciju ZOR-a, ali na tu temu nije dalo još nikakve službene prijedloge.

POLITIKA USTALA PROTIV HUP-a:
Ubrajanje vikenda u godišnji odmor je suludo!

To je neprihvatljivo. Prije svega, naša je odgovornost da se brinemo o radnicima i radničkim pravima. Svatko može dati određeni prijedlog i možda se mogu razumjeti i motivi, ali ovo je neprihvatljivo - prokomentirao je ideju poslodavaca predsjednik SDP-ovog Kluba zastupnika Igor Dragovan. U mišljenju da zahtjev HUP-a ne bi trebao proći sa SDP-ovcem složili su se i u oporbi. S obzirom na to da je prijedlog stigao od HUP-a, iznenađen nije bio HSS-ov predsjednik Branko Hrg, koji smatra da zahtjev poslodavaca nije realan. Takav prijedlog, smatra pak HDSSB-ovac Boro Grubišić, može se prihvatiti samo ako se poveća ukupan broj dozvoljenih dana godišnjeg odmora. “Koliko znam, u Hrvatskoj se jamči 21 radni dan, no neka onda bude 24 ili 25 uključujući subote i nedjelje. Možemo i tako. No čini mi se da bi poslodavci najradije da nema godišnjeg i da radimo kao Japanci. Najbolje da primijenimo onu komunističku devizu – Druže Tito, samo piši, radit ćemo i po kiši!” kazao je Grubišić. Za Nikolu Vuljanića iz Hrvatskih laburista takav prijedlog vraća nas na neke stvari za koje su se radnici odavno izborili.

MLADEN NOVOSEL

predsjednik SSSH

Riječ je samo o tome da poslodavci žele lakše otpuštati

IVAN MILOLOŽA

član HUP-a

Mi samo želimo da možemo lakše zaposliti i otpustiti ljude

MINISTARSTVO RADA

JOŠ NIJE DALO NIKAKVE SLUŽBENE PRIJEDLOGE, IAKO SE ZAUZIMA ZA FLEKSI MODEL

POSLODAVCI I SINDIKATI

MARIJA KUŠIĆ

poslodavac (Arios, Belišće)

Smatram da je smanjenje broja praznika i blagdana, odnosno njihovo uvrštavanje u kvotu godišnjih odmora potrebno. Imali bi u radnom procesu manje prekida, a više kontinuiteta u radu, koji bi omogućili da radnik ostvari veću plaću, odnosno poslodavcu veću dobit iz koje je može isplatiti. Računica je naime jasna. Po radniku su sada godišnje 33 neradna dana, na 10 radnika to bi značilo da poslodavac cijelu godinu ima jednog radnika koji ne radi.

DRAŽEN VUKUŠIĆ

poslodavac (Domet, Osijek)

Iako sam vlasnik tvrtke i pripadam u kategoriju malih poslodavaca, ipak sam mišljenja kako radnicima ne treba dirati slobodne subote i nedjelje. Gledam to prije svega s pozicije moralnog i kolegijalnog kodeksa, premda sam siguran da dobar dio mojih kolega ne razmišlja u tom smjeru.

ANTO BOŠNJAK

sindikat HUS, Ured Osijek

Jasno je da se u tvrtkama u kojima je radno vrijeme raspoređeno na šest dana subota broji u danima godišnjeg odmora. No, ne i ako je riječ o petodnevnom radnom vremenu. Ali u svakom slučaju nedjelja je i po europskim kriterijima neradni dan i ne treba je ubrajati u dane godišnjeg.

ZLATICA ŠTULIĆ

Sindikat trgovine Hrvatske, Regija Slavonija

Već sad imamo na snazi rješenje o trajanju godišnjeg odmora od četiri tjedna. Za nekoga je to 20, a za nekoga 24 radna dana. No u svakom slučaju trudit ćemo se i ubuduće zadržati zakonski propisan minimalni dio godišnjeg u kojemu je svakako nedjelja neradni dan. (D.Ku.)

Možda ste propustili...

DUG OD 12,8 MILIJARDE KUNA

U blokadi 24 tisuće poduzeća i obrta

PREMIJER PLENKOVIĆ O AFERI “HOTMAIL”

Ne dolazi u obzir da ja, Vlada ili HDZ trpimo štetu