Regija
BELI MANASTIR OSTAO BEZ “MIROVINSKIH” STANOVA

U gradu vlada potraga za krovom nad glavom, a 20 stanova HZMO-a - prazno
Objavljeno 16. veljače, 2013.
Gradonačelnik Doboš kaže kako svakodnevno u Grad dolaze osobe koje muku muče sa stambenim pitanjem

BELI MANASTIR - Liste čekanja za dodjelu gradskih stanova u Belom Manastiru nema, bar tako tvrdi gradonačelnik Ivan Doboš, ali kada bi postojale, ističe, na njima bi bilo nekoliko stotina imena.

- Gotovo svakodnevno u Grad dolaze osobe koje muku muče sa stambenim pitanjem. U hitnim slučajevima, kao što je bio onaj od prije desetak dana, kada se jednoj obitelji na glavu skoro srušio krov, promptno rješavamo problem, ali ni uz najbolju volju takvim obiteljima ne možemo dodijeliti adekvatan prostor - kaže Doboš, napominjući kako su osmislili način na koji doći do novih stanova, ali je upitno hoće li on dobiti “zeleno svjetlo” u resornom ministarstvu graditeljstva.

- Riječ je o planirane dvije nove zgrade s po 14 stanova u blizini nedavno sagrađene slične zgrade u Preradovićevoj ulici - ističe, objašnjavajući kako bi, po predloženom modelu, država financirala materijal, a Grad radove. Bila bi ostavljena i mogućnost avansnog otkupa stanova, ako bude zainteresiranih. Autmatizmom, nastavlja Doboš, grad bi dobio desetak i više novih lokacija za gradnju novih stanova, budući da svi oni kojima je nužan smještaj žive u objektima koji su isključivo za rušenje. Međutim, iz Ministarstva poručuju da do sada takav model nije primjenjivan, pa još uvijek razmišljaju.

Gradonačelnik podsjeća i na stanove u vlasništvu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, koje proziva zbog toga što te stanove nije prebacilo u državni portfelj, nakon čega bi Grad njima mogao raspolagati.

- Samo je Beli Manastir ostao bez “mirovinskih” stanova. Na svim ostalim područjima od posebne državne skrbi stanovi su prebačeni, a u Belom Manastiru ih je ostalo stotinjak, od čega je dio potpuno prazan - žali se Doboš, naglašavajući kako bi Gradu mnogo značili.

Ivica GETTO
U 27 stanova bespravni korisnici

Na području Belog Manastira HZMO ima u vlasništvu ukupno 114 stanova, od kojih je 20 praznih (uglavnom u lošem stanju). U 35 stanova stanuju zaštićeni najmoprimci, u 32 stana stanuju najmoprimci sa slobodno ugovorenom najamninom, dok u 27 stanova stanuju bespravni korisnici, protiv kojih su pokrenuti sudski postupci za iseljenje.

HZMO darovao 374 stana

Iz HZMO-a tvrde kako su 11. studenog 2011. sklopili ugovore o darivanju 374 stana koja se nalaze na području posebne državne skrbi. Riječ je bila o inicijativi tadašnjeg Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva. “Radilo se o stanovima kojima Zavod nije imao mogućnost raspolaganja, jer su u njima bili smješteni korisnici prema rješenjima Ministarstva regionalnog razvoja”, tvrde, upozoravajući kako tadašnje ministarstvo nije ni zatražilo da se u vlasništvo RH prenesu stanovi koji se nalaze na području Belog Manastira, pa stoga to nisu ni učinili. “Zavod kao javna ustanova mora brinuti o svom vlasništvu kao dobar gospodar, te će način raspolaganja praznim stanovima u Belom Manastiru biti utvrđen Strategijom upravljanja i gospodarenja stanovima u vlasništvu HZMO-a koja je u fazi izrade - naglašavaju u HZMO-u.

Najčitanije iz rubrike