Regija
PRIJETNJA STEČAJEM USPJEŠAN OBLIK RADNIČKE BORBE

Radnici zatražili stečaj, poslodavac
im odmah podmirio sva potraživanja
Objavljeno 15. veljače, 2013.
Stečaj Pan Trgovine prije mjesec dana zatražilo je 116 radnika

ĐAKOVO – Nakon što je 116 radnika Pan Trgovine prije mjesec dana potpisalo prijedlog za stečaj tvrtke zbog neisplaćenih plaća, otpremnina i drugih nepodmirenih novčanih prava iz radnog odnosa, poslodavac Marinko Mikulić isplatio im je sva potraživanja, a sredstva su na račune radnika sjela u srijedu popodne! Potvrdila nam je to jučer tajnica Sindikata trgovine Hrvatske (STH) Zlatica Štulić.

– Isplaćen im je sav dug, a riječ je o sadašnjim i bivšim radnicima koji su potpisali zahtjev za stečaj. Radnicima su isplaćeni i iznosi po pravomoćnim presudama. Imamo informaciju da se radi obračun i za isplatu ostalih radnika koji nisu potpisali prijedlog za stečaj - kaže Štulić, dodajući da ovim Mikulićevim potezom više nema osnova za pokretanje stečaja nad Pan Trgovinom, kojemu je ovo ključni trenutak jer je upravo poduzeću Boso dao u zakup 'prehrambene' prodavaonice, a, kako nam je nedavno izjavio sam Mikulić, u zakup će ići i preostale, specijalizirane trgovine s čijim potencijalnim zakupcima su pregovori u tijeku. Mikulić nam je tada izjavio i da će tijekom ulaska Bose u zakup Pan Trgovine riješiti sva potraživanja radnika te da je to i Bosin uvjet, da prodavaonice i radnike preuzme bez ikakvih tereta dosadašnjeg poslodavca.

Među prekjučer namirenim radnicima je i sindikalni povjerenik Željko Obrubić.

– Svi koji su imali potraživanja s 31. prosinca 2012. – sve im je isplaćeno, čak i onima koji su otišli u mirovinu, i onima koji nisu željeli prijeći novom poslodavcu, čak i kamate. Moram priznati da su ljudi vrlo zadovoljni isplatom, jer su bili vrlo skeptični - kaže Obrubić. Dodaje da se sada u dogovoru sa STH-om rješavaju potraživanja i preostalih radnika, da s 15. veljače dolaze i druga dugovanja na red.

Ovo nije prvi slučaj da su radnici Pan Trgovine do svojih potraživanja došli zazivajući stečaj; šestero 'panovaca' i jesenas je, zaprijetivši stečajem, došlo do svojih tražbina – plaća i otpremnina, do ukupno 80-ak tisuća kuna.

Koliko je ovakav način borbe za isplatu zarađenih plaća i drugih prava čest među hrvatskim radništvom i uopće? Kako doznajemo, u našoj praksi za sada radnici vrlo bojažljivo, pa i zbog neupućenosti, posežu za ovakvim oblicima borbe za svoj zarađeni, a neisplaćeni novac. Jer, kod nas stečajevi slove kao krajnje “zlo kojeg se nitko ne voli laćati”, ali, jednako tako, tu je i neupućenost, neznanje ljudi, radnika, u takve zakonske mogućnosti. A one (zakonske mogućnosti) kažu da svaki vjerovnik može podnijeti zahtjev za otvaranje stečaja, a i neisplaćeni radnici su vjerovnici. S druge strane, svakako je bitno da je to radnicima i najjeftiniji način da dođu do svojih tražbina – u ovakvim slučajevima ne moraju platiti nikakve troškove nego samo podnijeti prijedlog za otvaranje stečaja, no u prijedlogu moraju učiniti vjerojatnim postojanje svoje tražbine, a to je najčešće obračun plaće te moraju biti ispunjeni stečajni razlozi poput insolventnosti, prezaduženosti.

Suzana ŽUPAN
Isplaćeni kad je Boso Panu platio preuzete zalihe robe

“Drago nam je što je Pan Trgovina isplatila obveze prema tim ljudima. Prethodila je tome naša uplata za preuzete zalihe robe u preuzetim prodavaonicama”, komentira Mihovil Stanić, izvršni direktor Bose, tvrtke koja je u zakup uzela 45 prodavaonica Pan Trgovine, uz spremnost da preuzme i 157 djelatnika, među kojima nisu svi pristali na prelazak kod novoga poslodavca. Potvrdio nam je to i Stanić, uz napomenu da su na slavonskobrodskom području Bosi prešli gotovo svi radnici. Bosino preuzimanje Panovih dućana je pri kraju.

Među radnicima stečajevi slove kao krajnje “zlo kojeg se nitko ne voli laćati”

Možda ste propustili...

DOBIVENO NEPOVRATNIH 75.837 EURA

Višenamjenski sportski teren u centru Virovitice

DJEČACI IZ RUKOMETNOG KLUBA PETRIJEVCI

Umjesto treninga - posjet osječkom Azilu

Najčitanije iz rubrike