Regija
OSTALI BEZ STIPENDIJA

Roditelji zaposleni u državnoj
službi, a djeca “bez prihoda”
Objavljeno 15. veljače, 2013.
Još jednom smo se uvjerili da se ne isplati biti pošten - kažu roditelji

ŽUPANJA – U našu je redakciju stigla dojava revoltiranih i ogorčenih roditelja (podaci poznati redakciji) studenata kojima nije odobrena županijska stipendija Vukovarsko-srijemske županije. Upozoravaju na malverzacije kojima su se neki roditelji poslužili kako bi djeci osigurali bodove i prolazak na natječaju.

- Ostali smo šokirani i zapanjeni kada smo vidjeli rezultate natječaja i podatke o pojedinim stipendistima. Zasmetao nam je slučaj gdje je stipendija odobrena djeci čija su oba roditelja zaposlena u državnoj službi, i to s jako dobrim primanjima, a navedeno je da nemaju nikakvih prihoda, što nas je zgrozilo - kažu roditelji, koji ističu da su si dali truda i otkrili taktiku kojom su domišljati pojedinci odlučili sve preveslati i domoći se cilja.

Naime, uz prijavu na natječaj za stipendiju bilo je potrebno, između ostaloga, dostaviti izjavu o članovima zajedničkog kućanstva i potvrdu o visini dohotka za 2011. godinu Porezne uprave Ministarstva financija za sve članove zajedničkog kućanstva i sebe kao podnositelja zahtjeva.

- Iako je obitelj u konkretnom slučaju preselila u novosagrađenu kuću, djecu su ostavili prijavljene na adresu stana koji sada iznajmljuju, a roditelji su uredno promijenili mjesto prebivališta, što su po zakonu i dužni učiniti. U potvrdi o zajedničkom kućanstvu koju su studenti priložili na natječaju tako stoji da nemaju nikakvih prihoda, iako su njihova stvarna primanja po članu kućanstva u toj obitelji mnogo veća nego kod većine studenata. Znači, naša djeca, koju teškom mukom školujemo od jedne plaće i odvajamo si od usta, pored takvih ne mogu ostvariti pravo na stipendiju od 1.000 kuna mjesečno, što bi im i te kako olakšalo studiranje. Još jednom smo se uvjerili da se ne isplati biti pošten i da najbolje prolaze oni koji imaju obraz kao đon - žale se naši sugovornici.

Pročelnik županijskog Upravnog odjela za školstvo Grgo Krajina jučer nam je rekao da zahtjeve za stipendije stručne službe obrađuju po pravilniku na temelju dostavljenih dokumenata, među kojima je i ovjerena potvrda iz Porezne uprave, čiju vjerodostojnost niti mogu niti žele provjeravati. „Javljaju nam se nezadovoljni studenti i roditelji, i ja bih osobno bio najsretniji kada bi svi oni mogli dobiti stipendiju, ali nažalost ograničeni smo brojem. Stipendiramo 180 studenata, i ovisno o tome koliko ih godišnje diplomira, toliko novih možemo uzeti“, pojašnjava Krajina. „Osim socijalnog momenta, boduje se i uspjeh i nagrade na natjecanjima, ali u principu, vodimo se načelom da stipendije dobiju najsiromašniji i najbolji“, zaključuje Krajina.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
puno fiktivnih prijava

Krajina dodaje da fiktivna prijava prebivališta, kakvih posebno na vukovarskom području ima vrlo mnogo, nije problem koji rješava Županija ni Odjel za školstvo. Inače, na natječaj za dodjelu stipendija u tekućoj akademskoj godini pristigle su 63 zamolbe studenata s područja županije, odobreno ih je 37, a prioritet su imala deficitarna zanimanja.

NAJBOLJE PROLAZE ONI KOJI IMAJU OBRAZ KAO ĐON

DJECA KOJU ŠKOLUJEMO OD JEDNE PLAĆE ZBOG TAKVIH NE MOGU OSTVARITI PRAVO NA STIPENDIJU

Najčitanije iz rubrike