Sport
SPORTSKE IGRE MLADIH

Sport, druženje, besplatno
ljetovanje - neprocjenjivo
Objavljeno 13. veljače, 2013.
Među 83.000 mladih sportaša natjecalo se i 5.000 iz OBŽ

Vezani članci

CRO COP U OSIJEKU

Mirko Filipović na sparingu zaradio "šunku" ispod oka

PIRAMIDA TENISKA LIGA

Maravić nastavlja pobjednički niz

U OSIJEKU PRVENSTVO HRVATSKE U SKOKU S MOTKOM

Ivan Horvat u nedjelju pred sugrađanima

I proteklog ljeta Split je bio domaćin završnice, najveće amaterske sportske manifestacije u ovom dijelu Europe - Sportskih igara mladih. Igre su održane 16. put i ponovno su potvrdile kako se dobra priča nadaleko prepoznaje i u njoj svi žele sudjelovati.

U Dioklecijanovu gradu okupili su se najbolji sa županijskih natjecanja, a među 5.500 osnovnoškolaca i srednjoškolaca ponovno je bio i veliki broj natjecatelja s istoka Hrvatske. Da statistika bude potpunija, ukupno se tijekom 2012. u SIM-u natjecalo više od 83 tisuće mladih sportaša, od toga i 5.000 iz Osječko-baranjske županije. Kao što smo spomenuli, najbolji su kao nagradu “dobili Split”, koji osim sportskih nadmetanja nudi i besplatno ljetovanje. Slavonci i Baranjci su se sa završnice vratili s brojnim odličjima, u šahu, tenisu, rukometu, odbojci, odbojci na pijesku, nogometu i badmintonu...

- Nakon završetka još jednih Igara, najmasovnijih do sada, mogu samo reći prezadovoljni smo odazivom, ali i organizacijom, kako na gradskim i županijskim razinama, tako i na završnici u Splitu. Jedan posao je gotov, ali mi smo već počeli pripreme za ovu godinu - kaže Tihomir Gudić, izvršni direktor Sportskih igara mladih.

Zanimanje je i ove godine bilo golemo. Osim onog sportskog, djeci je dodatni motiv bila upravo ta završnica u Splitu. Druženje, besplatno ljetovanje, pa još ako bude naslov prvaka - neprocjenjivo.

EU preporučio Igre

Nakon što su okupirale sve dijelove Hrvatske, Igre su se počele širiti i na regiju, a svoje mišljenje je dala i Europa.

- Kada smo prije nekoliko godina u Bruxellesu predstavili program Igara, dobili smo potporu ljudi iz EU, a njihova preporuka našoj vladi bila je da pokušamo sa širenjem Igara na zemlje regije - dodaje Gudić.

S hrvatske strane je postojala dobra volja, ali nisu svi u regiji bili spremni na entuzijazam, organizacijske zadatke, izdvajanje novca... U Srbiji su tijekom 2012. trebale biti održane prve Igre, ali pokušaj je propao, no u priču je uključena BiH, gdje je lani sudjelovalo 20.000 mladih. Od Mostara, preko Sarajeva, do Banje Luke. I na tom primjeru se pokazalo da unatoč napetostima na sve tri strane, sport i mladi ipak mogu pod jednu kapu zajedno.

- Moja iskustva iz BiH su odlična. Iako je tamo, kao što svi znamo, složena politička situacija, kada su Igre u pitanju, nije bilo prijepora i svađa. Bez obzira na to što Igre nisu održane u Srbiji, vjerujem da uskoro hoće, ali i u Crnoj Gori, Mađarskoj... - optimističan je Gudić.

Potpora i Premijer lige

Cijela priča oko Sportskih igara mladih se čini idealna, ipak, kad okupiš na sportskom natjecanju više od 83 tisuće djevojčica, dječaka, djevojka i mladića, kad u 16 godina jedno natjecanje od malonogometnog turnira u Splitu postane cijenjeni proizvod, onda je jasan taj idealizam. No nije sve tako bajno.

- Ostali smo bez generalnog sponzora i to u godini kada su nam se zbog reorganizacije natjecanja troškovi i te kako povećali. Budžet za prošlu godinu bio je 12 milijuna i 400 tisuća kuna, a stvarni troškovi su 18 milijuna i 600 tisuća kuna. Troškovi su povećani, jer smo napravili reorganizaciju natjecanja pa je recimo prijašnjih godina u Splitu boravilo oko 2.000 djece, lani pak oko 5,5 tisuća - priča Gudić.

Novca nikad dosta, ali Gudića to ne deprimira. Poručuje kako Igre idu dalje, s novim “osvajanjem”, kako djece, tako i susjednih država. Njegov optimizam ne čudi. Igre imaju dobar temelj, uostalom potporu im daju Vlada i Sabor RH, mnoga hrvatska ministarstava, Međunarodni olimpijski odbor, svjetska i europska nogometna federacija, FIBA, ITF, FA (Nogometni savez Engleske), HNS, HOO, a posebnu potporu pruža Sir David Richards, predsjednik Premier League.

Ivana LIOVIĆ

Svijet bi doista bio ljepše mjesto da je više ovakvih priredbi

Posebna zahvala Gradu i Osječko-baranjskoj županiji

Izvršni direktor Igara Tihomir Gudić ističe posebno dobru suradnju s Gradom Osijekom i Osječko-baranjskom županijom:

- Pri organizaciji natjecanja potrebna je dobra suradnja s lokalnim vlastima, oni su bitan čimbenik kako bi logistički sve dobro funkcioniralo. Moram istaknuti dobru suradnju sa Slavoncima, posebice Osijekom kao središtem te Osječko-baranjskom županijom, koji su nam partneri u organizaciji. Gradonačelnik Krešimir Bubalo i župan Vladimir Šišljagić doista su iskazali razumijevanje i dali potporu Sportskim igrama mladih.

Možda ste propustili...

PLAN JE SKOVAN, ČEKAJU SE ODGOVORI IGRAČA

Revizija pa tek onda šoping

TEŽAK UDARAC ZA ŠKOTSKU

Ferguson neće moći na eurosmotru

Najčitanije iz rubrike