Sport
SPORTSKE IGRE MLADIH

Sport, druženje, besplatno
ljetovanje - neprocjenjivo
Objavljeno 13. veljače, 2013.
Među 83.000 mladih sportaša natjecalo se i 5.000 iz OBŽ

Vezani članci

CRO COP U OSIJEKU

Mirko Filipović na sparingu zaradio "šunku" ispod oka

PIRAMIDA TENISKA LIGA

Maravić nastavlja pobjednički niz

U OSIJEKU PRVENSTVO HRVATSKE U SKOKU S MOTKOM

Ivan Horvat u nedjelju pred sugrađanima

I proteklog ljeta Split je bio domaćin završnice, najveće amaterske sportske manifestacije u ovom dijelu Europe - Sportskih igara mladih. Igre su održane 16. put i ponovno su potvrdile kako se dobra priča nadaleko prepoznaje i u njoj svi žele sudjelovati.

U Dioklecijanovu gradu okupili su se najbolji sa županijskih natjecanja, a među 5.500 osnovnoškolaca i srednjoškolaca ponovno je bio i veliki broj natjecatelja s istoka Hrvatske. Da statistika bude potpunija, ukupno se tijekom 2012. u SIM-u natjecalo više od 83 tisuće mladih sportaša, od toga i 5.000 iz Osječko-baranjske županije. Kao što smo spomenuli, najbolji su kao nagradu “dobili Split”, koji osim sportskih nadmetanja nudi i besplatno ljetovanje. Slavonci i Baranjci su se sa završnice vratili s brojnim odličjima, u šahu, tenisu, rukometu, odbojci, odbojci na pijesku, nogometu i badmintonu...

- Nakon završetka još jednih Igara, najmasovnijih do sada, mogu samo reći prezadovoljni smo odazivom, ali i organizacijom, kako na gradskim i županijskim razinama, tako i na završnici u Splitu. Jedan posao je gotov, ali mi smo već počeli pripreme za ovu godinu - kaže Tihomir Gudić, izvršni direktor Sportskih igara mladih.

Zanimanje je i ove godine bilo golemo. Osim onog sportskog, djeci je dodatni motiv bila upravo ta završnica u Splitu. Druženje, besplatno ljetovanje, pa još ako bude naslov prvaka - neprocjenjivo.

EU preporučio Igre

Nakon što su okupirale sve dijelove Hrvatske, Igre su se počele širiti i na regiju, a svoje mišljenje je dala i Europa.

- Kada smo prije nekoliko godina u Bruxellesu predstavili program Igara, dobili smo potporu ljudi iz EU, a njihova preporuka našoj vladi bila je da pokušamo sa širenjem Igara na zemlje regije - dodaje Gudić.

S hrvatske strane je postojala dobra volja, ali nisu svi u regiji bili spremni na entuzijazam, organizacijske zadatke, izdvajanje novca... U Srbiji su tijekom 2012. trebale biti održane prve Igre, ali pokušaj je propao, no u priču je uključena BiH, gdje je lani sudjelovalo 20.000 mladih. Od Mostara, preko Sarajeva, do Banje Luke. I na tom primjeru se pokazalo da unatoč napetostima na sve tri strane, sport i mladi ipak mogu pod jednu kapu zajedno.

- Moja iskustva iz BiH su odlična. Iako je tamo, kao što svi znamo, složena politička situacija, kada su Igre u pitanju, nije bilo prijepora i svađa. Bez obzira na to što Igre nisu održane u Srbiji, vjerujem da uskoro hoće, ali i u Crnoj Gori, Mađarskoj... - optimističan je Gudić.

Potpora i Premijer lige

Cijela priča oko Sportskih igara mladih se čini idealna, ipak, kad okupiš na sportskom natjecanju više od 83 tisuće djevojčica, dječaka, djevojka i mladića, kad u 16 godina jedno natjecanje od malonogometnog turnira u Splitu postane cijenjeni proizvod, onda je jasan taj idealizam. No nije sve tako bajno.

- Ostali smo bez generalnog sponzora i to u godini kada su nam se zbog reorganizacije natjecanja troškovi i te kako povećali. Budžet za prošlu godinu bio je 12 milijuna i 400 tisuća kuna, a stvarni troškovi su 18 milijuna i 600 tisuća kuna. Troškovi su povećani, jer smo napravili reorganizaciju natjecanja pa je recimo prijašnjih godina u Splitu boravilo oko 2.000 djece, lani pak oko 5,5 tisuća - priča Gudić.

Novca nikad dosta, ali Gudića to ne deprimira. Poručuje kako Igre idu dalje, s novim “osvajanjem”, kako djece, tako i susjednih država. Njegov optimizam ne čudi. Igre imaju dobar temelj, uostalom potporu im daju Vlada i Sabor RH, mnoga hrvatska ministarstava, Međunarodni olimpijski odbor, svjetska i europska nogometna federacija, FIBA, ITF, FA (Nogometni savez Engleske), HNS, HOO, a posebnu potporu pruža Sir David Richards, predsjednik Premier League.

Ivana LIOVIĆ

Svijet bi doista bio ljepše mjesto da je više ovakvih priredbi

Posebna zahvala Gradu i Osječko-baranjskoj županiji

Izvršni direktor Igara Tihomir Gudić ističe posebno dobru suradnju s Gradom Osijekom i Osječko-baranjskom županijom:

- Pri organizaciji natjecanja potrebna je dobra suradnja s lokalnim vlastima, oni su bitan čimbenik kako bi logistički sve dobro funkcioniralo. Moram istaknuti dobru suradnju sa Slavoncima, posebice Osijekom kao središtem te Osječko-baranjskom županijom, koji su nam partneri u organizaciji. Gradonačelnik Krešimir Bubalo i župan Vladimir Šišljagić doista su iskazali razumijevanje i dali potporu Sportskim igrama mladih.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana