Kultura
OTVORENJE U GALERIJI LIKOVNIH UMJETNOSTI

Dvije izložbe, predavanje i radionice obilježit će 6. Dane grafike u Osijeku
Objavljeno 14. veljače, 2013.

Tradicionalni, 6. Dani grafike u osječkoj Galeriji likovnih umjetnosti počet će danas (četvrtak), 14. veljače, u 19 sati otvorenjem dviju izložbi: Ekspresionizam u hrvatskoj grafici te Suvremena hrvatska grafička scena/propitivanje medija, koje će zauzeti i prizemlje i kat u zgradi Galerije, na Europskoj aveniji. Autorica obiju izložbi je dr. Lovorka Magaš Bilandžić.

Dani grafike osmišljeni su s ciljem revitalizacije, boljeg razumijevanja i prepoznavanja grafičkog medija kao jedne grane likovne umjetnosti. Gotovo već desetljeće, od 2004. godine, GLUO organizira sveobuhvatnu manifestaciju koja slojevito, različitim oblicima prezentacije grafičke umjetnosti (izložbe, predavanja, radionice) edukativno djeluje na javnost s ciljem približavanja kompleksnosti grafičkog medija.

“Na ovim Danima grafike sučelit će se tradicionalna i suvremena grafika kroz dvije izložbe koje u svojoj produkciji kao osnovu imaju zahtjevan grafički medij. Predstavit ćemo Ekspresionizam u hrvatskoj grafici s ključnim protagonistima hrvatskog ekspresionizma, s početka dvadesetog stoljeća, i Suvremenu hrvatsku grafičku scenu s pet recentnih grafičara iz različitih regionalnih hrvatskih centara. Uz izložbe organiziramo i predavanje o grafici i karikaturi u razdoblju ekspresionizma s vodstvom kroz izložbu. Već tradicionalno tu su i grafičke radionice pod nazivom Ekspresija u linorezu i slijepom tisku, na kojima će se posjetitelji moći izraziti u jednom od tradicionalnih grafičkih tehnika. U prostoru radionice predstavit ćemo i originalne matrice Anke Krizmanić iz 1917. i Sergija Glumca iz 1928., čiji su otisnuti listovi prikazani na izložbi. Predstavljeni su omoti originalnih mapa te plakati i naslovnice ekspresionističkih izložbi i časopisa”, kaže autorica manifestacija i programa Dana grafike, dr. Jasminka Najcer Sabljak, viša kustosica GLUO.

Na izložbi Ekspresionizam u hrvatskoj grafici mogu se pogledati djela umjetnika Ljube Babića, Vilka Gecana, Sergija Glumca, Tomislava Kolombara, Miroslava Kraljevića, Anke Krizmanić, Karla Mijića, Otona Postružnika, Marina Tartaglije, Marijana Trepšea te Milivoja Uzelca. Izložba Suvremena hrvatska grafička scena/propitivanje medija donosi djela suvremenih autora Igora Čabraje (Slavonski Brod/Zagreb), Marija Čaušića (Osijek), Kristine Restović (Split), Celestine Vičević (Rijeka) i Silvia Vujičića (Zagreb). D.Kovačević

Predavanje i radionice

Nakon svečanog otvorenja, večeras u 19.30 sati, predavanje Ekspresionizam u hrvatskoj grafici i karikaturi održat će autorica obiju izložbi, dr. Lovorka Magaš Bilandžić. Tijekom veljače i ožujka, do zatvaranja izložbi, 30. ožujka, održavat će se grafičke radionice, i to četvrtkom pod nazivom Ekspresija u linorezu, a utorkom, srijedom i petkom Slijepi tisak. Radionice traju od 10 do 12 sati.

Možda ste propustili...

HRT: NOVI KONCERT “U OZRAČJU TAMBURE”

Izvest će i “Meetup”

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

2

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

3

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas