Ekonomija
U ŽUPANJSKOJ POSAVINI TRAŽE KOOPERANTE ZA PROIZVODNJU BUČINOG ULJA

Ratarski usjevi dobivaju konkurenciju u bundevi
Objavljeno 14. veljače, 2013.

DRENOVCI – Nakon što je pokusna proizvodnja egzotičnog voća i povrća dala odlične rezultate i pokazala da drenovačka crnica nije predodređena samo za tradicionalne ratarske kulture, tamošnjim je proizvođačima ponuđena i kooperacija za uzgoj bundeve golice. Predstavnici tvrtke Zbiljski d.o.o. iz Donje Dubrave, s dugogodišnjim iskustvom u organizaciji proizvodnje, prodaje i plasmana bundeve, organizirali su predavanje i zainteresiranim mještanima pokazali da se dobro može raditi i živjeti i od takozvanih malih poljoprivrednih kultura.

Namjera im je, doznajemo od koordinatora Đure Rađenovića iz Drenovaca, na istoku županjske Posavine dogovoriti uzgoj bundeve na 50-ak hektara. Prve kooperante pronašli su u Strošincima, gdje se nekoliko mještana odlučilo upustiti u novi biznis na 15-ak hektara, a javilo se i nekoliko Đurićana. Rađenović pojašnjava da je supruga vlasnika tvrtke rodom iz Strošinaca, a obzirom na to da je riječ o području s vrlo kvalitetnom zemljom i predispozicijama za tu vrstu proizvodnje, odlučili su bundevu golicu na mala vrata uvesti među proizvođače i omogućiti im pristojnu zaradu. Proizvodnja nije zahtjevna, iziskuje minimalna ulaganja, a s obzirom na tlo i klimu, idealna je za ravničarsko podneblje. Sjetva kreće početkom svibnja, a berba počinje krajem rujna i traje sve do početka studenog.

„Zbiljski nam nudi organizaciju proizvodnje, osiguranje kombajna za berbu i pluga za nagrtanje bundeva u red, jamči otkup cjelokupne proizvodnje, a namjerava instalirati i sušaru u Strošincima. Naše je da posijemo, obranimo usjev od korova i dovezeno prikolice za prijevoz bundeve do sušare“, pojašnjava naš sugovornik. Naime, tvrtka sjeme isporučuje Čakovečkim mlinovima za proizvodnju bučinog ulja, koje je prirodni izvor zdravlja. Cijena mokre sjemenke je 6,5 kuna plus PDV, a prosječni prinosi su tonu i pol po hektaru, što znači da uzgajivačima ostaje čista zarada od šest do osam tisuća kuna po hektaru.

„Razgovaram s ljudima u selu, još uvijek su neodlučni i kalkuliraju jer svi smo na neki način nepovjerljivi prema nečemu novom i svi se nekako najradije drže pšenice. Međutim, moramo biti svjesni toga da su određene promjene i zaokreti nužni, posebice nakon ulaska u EU. Moram napomenuti i to da je upravo bundeva golica odlična kao pretkultura za pšenicu i jedan oblik organske gnojidbe tla“, ističe Rađenović, koji je uvjeren u to da će na istoku županjske Posavine u svibnju nekoliko desetaka hektara biti pod bundevom.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Proizvodnja nije zahtjevna, iziskuje minimalna ulaganja i idealna je za ravničarsko podneblje

SJEMENKE BUNDEVE TRAŽENE U PEKARSKOJ INDUSTRIJI

U posljednjih nekoliko godina bundeva je sve traženija, prije svega zbog proizvodnje vrlo kvalitetnog ulja. Njezine sjemenke vrlo su tražene i u pekarskoj industriji jer se dodaju određenim vrstama kruha, a omiljene su i ljubiteljima grickanja.

6,5

kuna plus PDV otkupna je cijena mokre sjemenke

8.000

kuna moguće je zaraditi po jednom hektaru

Možda ste propustili...

KINA LANI UVEZLA SVINJETINU VRIJEDNU 6 MLRD. DOLARA

Kineske tvrtke zatražile istragu o uvozu svinjetine iz Europske unije

SMANJENA KUPOVNA MOĆ GRAĐANA - VISOKI TROŠKOVI ENERGIJE

Engleska i Wales gube 80 pubova mjesečno

NUŽNA JE SURADNJA NOVINARA I STRUKE

Kako izvještavati o klimi ?

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

REZULTATI PODUZETNIKA OBŽ-A OBEĆAVAJU

Unatoč izazovnim tržišnim uvjetima - rast i stabilnost

2

SMANJENA KUPOVNA MOĆ GRAĐANA - VISOKI TROŠKOVI ENERGIJE

Engleska i Wales gube 80 pubova mjesečno

3

NUŽNA JE SURADNJA NOVINARA I STRUKE

Kako izvještavati o klimi ?