Regija
OCJENJIVANJE POKLADNIH JAHAČA

Najgizdaviji pokladni jahač je Goran Babić iz Babine Grede
Objavljeno 12. veljače, 2013.

BABINA GREDA - Pokladno jahanje je običaj koji se veže uz Babinu Gredu još od 1776. godine kada su se ispred nekadašnje kapetanije raspoređivali graničari na odlazak za čuvanje granice na Savi od Turaka. Jednom u godini, ponedjeljkom na pretposljednji dan poklada, određeno je jahanje kroz selo da bi se provocirali Turci preko Save pjesmom i cikom pokladnih jahača. Jahači bi se zaustavljali na mjestima gdje je bilo mladih snaša i djevojaka koji su ih častili krofnama, pićem i hranom. Zato se i danas u Babinoj Gredi organizira obilazak pokladnih jahača mjestom, pojašnjava dr. Dragutin Bodakoš, predsjednik Upravnog vijeća Državne ergele Đakovo i Lipik.

Nakon postrojavanja i prijave načelniku općine Josipu Krniću da je 61 jahač spreman za obilazak punktova, krenuli su jahači, uz pjesmu i ciku, prikladno odjeveni, na uigranim konjima, spremnim za posjetu onih koji time odaju značaj godinama tradicije pokladnog jahanja u Babinoj Gredi. Budući da jahanje ima i natjecateljski karakter, načelnik općine imenovao je i komisiju za ocjenu pokladnih jahača u sastavu dr. Dragutin Bodakoš, predsjednik, te mr. Damir Rimac i Željko Gregorović. Nakon praćenja jahača i obilaska punktova koje su posjećivali proglašeni su i pobjednici.

Prvo mjesto osvojio je Goran Babić, Babina Greda, drugo Josip Mihaljević, Tenja, dok se na trećem mjestu našao Franjo Stojanović, Babina Greda. Komisija je također proglasila i najmlađeg jahača, a to je Ivan Matić, Babina Greda, dok je najstariji jahač bio Pero Lebinac iz Ivanovca. Pitali smo dr. Bodakoša što je komisija zapravo ocjenjivala kod jahača. "Ocjenjuje se konj i jahač. Gleda se kako je jahač odjeven, ima li na sebi tradicionalno ruho, kakav ponjavac ima preko konja, urednost, pjevanje, važno je i kako pjevaju, gizdavost...", pojašnjava dr. Bodakoš. Dodaje i kako je najmlađi jahač imao 16, a najstariji 72 godine.M.Muškić

Uz potporu Državne ergele Đakovo i Lipik

"Običaj pokladnog jahanja raširio se posljednjih godina u čitavoj Slavoniji i Baranji. U ovo pokladno vrijeme, pokladno jahanje održava se u više od 40 mjesta Slavonije i Baranje. Ono promovira i uzgoj lipicanca u zemaljskom uzgoju. Sve te manifestacije podržava i Državna ergela Đakovo i Lipik", kaže dr. Bodakoš.

Možda ste propustili...

JOŠ JEDNA ŽELJA MJEŠTANA VALPOVŠTINE POSTALA JE REALNOST

Novi most preko Vučice i novo raskrižje

ŽUPANIJSKO PRVENSTVO

Miholjački su košarkaši prvaci

Najčitanije iz rubrike