Regija
PRIHVATILA OTKAZ UMJESTO KOLEGICE

Vinkovčanka svoje radno mjesto ustupila samohranoj majci dvoje djece
Objavljeno 13. veljače, 2013.
Mlada Vinkovčanka kazala je kako će se lakše snaći od kolegice koja uz djecu ima i kreditne obveze

VINKOVCI - “Nećemo vam otkriti tko su glavni akteri ove naše priče, one će se već prepoznati”, kazala nam je jedna od brojnih uposlenica vinkovačke tvrtke Unidal d.o.o., u kojoj se ovih dana dogodila zanimljiva, humana priča. Naime, ostati danas bez posla kako bi vaša kolegica mogla zadržati radno mjesto za današnje prilike u gradu na Bosutu, koji ima više od 7.300 nezaposlenih, jest herojstvo.

Unidal d.o.o. tvrtka je osnovana 2005. godine kao rezultat zajedničkog ulaganja tvrtki Dalekovod i Unior Zreče (Slovenija), a prije toga, od 1963. godine do 2005. godine, bila je proizvodna jedinica tvrtke Dalekovod Zagreb. Tvrtka u Vinkovcima proizvodi otkivke za ovjesnu i spojnu opremu za sve vrste dalekovoda, za elektrifikaciju željezničkih pruga, automobilsku industriju, kao i sve druge vrste otkivaka različitih namjena. Unidal zapošljava oko 130 osoba.

Kako je kriza načela i tu tvrtku, nedavno su tri osobe trebale dobiti otkaz. Među njima našla se i mlada samohrana majka dvoje djece, kojoj je ovaj posao jedini izvor prihoda. Drago Osrečki, direktor Unidala, sazvao je sastanak s djelatnicima kako bi se odlučilo tko će dobiti otkaz. Predloženo je da to budu tri osobe koje su posljednje uposlene u tvrtki, a među njima je bila i već spomenuta samohrana majka. No, tok sastanka potpuno je neočekivano preokrenula jedna od također mlađih djelatnica Unidala.

- Kako sam još uvijek slobodna i bez obveza te živim kod roditelja, mogu li ja svoje radno mjesto prepustiti svojoj kolegici? - upitala je. - Želim svoje radno mjesto dati svoj kolegici, ali uz garanciju da će to mjesto biti samo za nju - rekla je direktoru.

Pogledi su se suzili, neki su zaplakali, šef je spustio glavu očiju punih suza. - Moguće je... Da može! - odobrio je direktor.

Nitko nije mogao vjerovati da će ona takvo što učiniti, no kako je poslije objasnila, lakše će se snaći od kolegice koja uz djecu ima i kreditne obveze. Priča je to koja se ovih dana prepričava u vinkovačkom Unidalu i polako se širi.

Potez ove mlade žene neki će nazvati ludošću, s druge pak strane čin ove Vinkovčanke rijedak je primjer humanosti i altruizma ne samo za Vinkovce nego i za cijelu Hrvatsku. Nesebičnom odlukom vlastite interese pretpostavila je interesima drugih, žrtvujući se odricanjem od vlastitog radnog mjesta. Nada kako se prosocijalno ponašanje kod pojednica javlja kad su sve ostale moralne norme na rubu ponora probuđena je ponovno u Vinkovcima.

Roberta MESIĆ

Humanost na djelu

Otkaz su trebale dobiti tri osobe koje su posljednje došle u tvrtku

130

zaposlenih (približno) ima Unidal

Možda ste propustili...

PRVI POSJET U FUNKCIJI ŽUPANA

Župan Dekanić u posjetu Jarmini

TRŽNI DAN U NOVOME RUHU ŽUPANJSKE TRŽNICE

Baka Kaja (68) na tržnicu još dolazi biciklom iz BiH

RASTE BROJ RAZVODA - VIŠE JE VJENČANJA PRED MATIČAROM

Lani 310 svatova, a u 2020. samo 180 sklopljenih brakova

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

VELIKO SRCE VATROGASACA

Gasili mu kuću i pobrinuli
se da ne bude na hladnom

2

U ĐAKOVŠTINI CIJENA DO 10.000 EURA

Ulazak stranaca od 2023.
hektar je poskupio i 100 %

3

NA VINKOVO DAN OPĆINE TRNAVA I TRADICIJA U VINOGRADIMA

Blagoslov vinograda Nadbiskupije