Ekonomija
WINE TOUR UŠAO U NOVU FAZU

U osječko-baranjskim vinogorjima počele edukacije za vinare
Objavljeno 12. veljače, 2013.

Vezani članci

POTPORE ZA 54 PROJEKTA

"Wine Touru" odobren novac EU

Nakon što je proteklih godina kroz program podizanja trajnih nasada Osječko-baranjska županija pomogla podizanje velikih površina novih vinograda te se strateški odredila prema turizmu, u ožujku 2012. godine pokrenula je i projekt Wine Tour, čiji je završetak predviđen u roku od 18 mjeseci.

Njegova je vrijednost 1,25 milijuna eura, od kojih je iz EU-fondova osigurano 936 tisuća eura, dok Županija osigurava preostalih 25 posto iznosa, odnosno 312 tisuća eura.

U sklopu tog projekta uređuje se 11 vinskih cesta na području Osječko-baranjske županije, četiri mini muzeja u baranjskom, erdutskom, đakovačkom i feričanačkom vinogorju, kao i središnji regionalni muzej vina u županijskom središtu Osijeku, smješten u prostorima bastionskih zidina drevne Tvrđe.

Početkom ovog tjedna, u sklopu tog projekta, u sva četiri vinogorja počele su i edukacije, odnosno radionice za osposobljavanje proizvođača vina i pružatelja turističkih usluga kako bi oni svoje proizvode i usluge što bolje predstavili svojim gostima i od te djelatnosti u budućnosti što bolje živjeli. Radionice se u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem organiziraju na teme vinskog turizma, kreiranja i promocije kulturnih turističkih proizvoda, zajedničkog nastupa na tržištu i slično.

Prvi modul održan je u Dalju, a u okviru kojega je nazočne s pravnim aspektima kontinentalnog turizma upoznala Snježana Babić, viša savjetnica u Županijskoj komori Osijek.

Najviše je zanimanja iskazano za korištenje potpornih sredstava EU strukturnih i kohezijskih fondova, kao i potpornih i kreditnih sredstava HBOR-a, Hamag Investa i Ministarstva.

Građevinski radovi na objektima predviđenim ukupnim projektom Wine Tour su u punom jeku, dok će na drugima oni početi čim to vremenske prilike omoguće, a bit će dovršeni do petih Dana vina i turizma Osječko-baranjske županija čija će središnja, završna manifestacija biti održana 4. svibnja - istaknula je Silva Wendling, pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Osječko-baranjske županije.

Nikola VUKADINOVIĆ
OSNOVNI JE CILJ SMANJITI NEZAPOSLENOST I POVEĆATI BDP

Projekt Wine Tour osmišljen je radi unapređivanja i razvoja vinskog turizma, a koji bi trebao rezultirati smanjenjem nezaposlenosti i povećanjem BDP-a po stanovniku. Financiranje Wine Toura odobreno je u sklopu programa IPA III C Regionalna konkurentnost, a partneri Osječko-baranjskoj županiji na provedbi projekta su Osijek i Beli Manastir, općine Drenje, Draž, Erdut, Feričanci, Kneževi Vinogradi i Popovac, TZ Osječko-baranjske županije, TZ Baranje i Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje.

Možda ste propustili...

NA MOSTARSKOM SAJMU 42 TVRTKE IZ RH

Planiraju poboljšati izvoz na tržište BiH

HRVATSKI DUHANI ZAVRŠILI UGOVARANJE

Sklopili novih 39 ugovora s proizvođačima duhana

KUPCIMA NA RASPOLAGANJU VIŠE OD 65.000 PROIZVODA U OSAM PRODAJNIH KATEGORIJA

U PEVEX-u 15 % popusta na sve cijene

Najčitanije iz rubrike