Novosti
HDZ NAJAVIO PLAN GOSPODARSKOG OPORAVKA

Umjesto Plana 21 – Smjer 20?!
Objavljeno 11. veljače, 2013.
HDZ izlazi s gospodarskim planom koji ima jednu smjernicu manje od SDP-ovog

ZAGREB – Nakon “Kukuriku” Plana 21, kojim je vladajuća koalicija osvojila vlast na posljednjim parlamentarnim izborima, sada i HDZ izlazi sa svojim gospodarskim planom koji za razliku od onog njihovih političkih protivnika ima jednu smjernicu manje.

Kako je prošao Plan 21 znamo, a kako će proći HDZ-ov tek treba vidjeti, jer da bi se on mogao primjenjivati, prvi i osnovni preduvjet je dolazak na vlast, a to nekoć najjača i najveća hrvatska politička stranka može tek za dvije i pol godine.

Smanjivanje najviše stope poreza na dohodak, uvođenje poreznih olakšica na različite oblike štednje, aktiviranje potencijala iseljene Hrvatske, neke su od 20 točaka gospodarskog programa HDZ-a koji je kreirao Đuro Njavro, osnivač i dekan Zagrebačke škole za ekonomiju i menadžment. Inače, dr. Njavro je bio sukreator i pisac gospodarskih programa HDZ-a u devedesetima u vrijeme Valentićeve i Matešine vlade, a hrvatskoj javnosti je ostao u sjećanju kao autor Zakona o stambenoj štednji i državnom poticanju stambene štednje (što je današnja vlast ukinula) te autor Zakona o dugoročnom financiranju stanogradnje (ideje koja je doživjela bezbroj izmjena i onda je neslavno i propala).

Prepisan njemački recept

Kako su najavili u HDZ-u, taj bi program trebao biti i javno objavljen u sljedećih 15-ak dana, a nakon objave on će biti dan i građanima na uvid i na javnu raspravu.

Iz prvih, prilično općenitih smjernica koje su procurile u javnost, vidi se da bi RH ako se HDZ vrati na vlast preuzela mnoga gospodarska rješenja prema uzoru na današnju Njemačku. Naime, HDZ put prema oporavku ekonomije i izlasku iz krize vidi u smanjivanju poreznog opterećenja kroz uvođenje niza poreznih olakšica za građane i smanjivanjem najviše porezne stope na dohodak. Između ostaloga, program predviđa porezne poticaje za mirovinsku štednju i za dopunska zdravstvena osiguranja te za životna osiguranja i za kredite za školovanje djece. HDZ će vratiti i državne potpore za stambene kredite za mlade obitelji te povećati poticaje za stambenu štednju.

Paralelno sa smanjenjem poreznog tereta, HDZ planira rješenje deficita proračuna, ali u glavnim točkama o tome ne piše ništa konkretno. Štoviše, točka tri izrijekom kaže kako će se “bolje upravljati državnim dugom” (ma što to značilo), a točka 6 predviđa bolje iskorištenje EU fondova. Slično kao i u jednom SDP-ovom gospodarskom programu iz devedesetih u kojem je kao rješenje problema nezaposlenih pisalo: Zaposlenost treba povećati!

Jurčić: HDZ ili SDP, svejedno je

- Do promjene gospodarske situacije u Hrvatskoj neće i ne može doći sve dok ne dođe do potpune promjene ekonomske politike i dok se ne promijene sadašnje političke elite, jer potpuno je svejedno je li na vlasti SDP ili HDZ, taj koncept ekonomske politike je definitivno potrošen - kaže prof. Ljubo Jurčić.

Drugi veliki zaokret koji HDZ nudi kao rješenje jest promjena Čačićeva koncepta u kojem je država trebala biti glavni pokretač gospodarstva i investicija. HDZ predviđa ekonomski uzlet vraćanjem poduzetničke klime, a suprotno rješenju aktualne vlade, Karamarkov tim protivi se uvođenju poreza na imovinu te privatizaciji Croatia osiguranja, Hrvatske poštanske banke i Hrvatskih autocesta.

- Bojim se da je i ovaj put riječ samo o scenskim efektima pred lokalne izbore, jer je građanima potpuno svejedno je li to Plan 21 ili 20 - kaže predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever. On podsjeća kako nitko u Hrvatskoj za proteklih 20-ak godina nije ponudio pravu strategiju gospodarskog razvitka nego se s vremena na vrijeme od izbora do izbora rade politički programi koji su kao i Plan 21 vladajuće koalicije najobičnija lista želja i obećanja.

Vlada nacionalnog spasa?

- Hrvatska je zrela za nacionalni konsenzus oko stretegije razvoja koja će se temeljiti na socijalnim, ekološkim i tržišnim principima, s konkretnim provedbenim programima u kojima neće biti mjesta otpuštanjima radnika, rezanju prava građana i slično - naglašava Sever po kome bi se takva društvena koalicija stručnjaka i svih koji žele dobro Hrvatskoj trebala stvoriti ne zbog vlasti nego zbog nacionalnog spasa.

Potencijal za jačanje gospodarstva HDZ vidi ponovno i u iseljenoj Hrvatskoj, koju će tko zna koji put pozvati da se vrati, posebice djecu, da ulaže u domovinu, kupuje zemlju i nekretnine. Koliko se ozbiljno računa na dijasporu, pokazuje i namjera osnivanja Ministarstva povratka, koje je postojalo u devedesetima.

Dražen BOROŠ

BORO GRUBIŠIĆ:

saborski zastupnik HDSSB-a

Sve su obrstili, a narod kopa po kontejnerima

Saborski zastupnik HDSSB-a Boro Grubišić tvrdi kako HDZ-ova nemaštovita gospodarska strategija stane u jednu narodnu poslovicu: “Što zna koza što je loza”.

- Isto kako i koza brsti sve redom, tako su i oni obrstili cijelu Hrvatsku i sada iz naftalina izvlače gospodarske teoretičare poput Milana Kovača, koji je početkom devedesetih provodio politiku 200 bogatih obitelji koja danas za posljedicu ima to što ostatak naroda kopa po kontejnerima! - poručuje Grubišić. “Ispada da je ovaj HDZ-ov za jedan manji od SDP-ovog i stvarno čudi da se današnji HDZ u izradi svojih gospodarskih planova ponovno vraća ljudima iz devedesetih, umjesto da im to radi vrstan ekonomski stručnjak kakav je dr. Goran Marić. Toj ekipi još samo fali Škegro pa da građanima bude potpuno jasno kojim bi to pravcem ponovno Hrvatska trebala ići, kaže Grubišić.

Ljubo Jurčić

profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu

Do promjene gospodarske situacije u Hrvatskoj neće i ne može doći sve dok ne dođe do promjene političke elite.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike