Regija
APOKON PRIKLJUČCI NA VODOVOD

Rajevu Selu pitka voda
Objavljeno 12. veljače, 2013.

RAJEVO SELO – Pet godina od gradnje vodovodne mreže u selu, do kraja veljače Rajevo Selo napokon će dobiti pitku vodu! Tako je bar ustvrdio Mato Kuveždić, tehnički direktor Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije, koji je i investitor toga projekta.

Na radnom sastanku s vukovarsko-srijemskim županom Božom Galićem, načelnik općine Drenovci Jakša Šestić zatražio je da se Rajevčanima najkasnije do Uskrsa pusti voda. Naglasio je da je Rajevo Selo prioritet, podsjetivši na to da je riječ o jedinom naselju u županjskoj Posavini koje još uvijek nema pitku vodu, što je ogroman problem za tamošnje mještane. Naime, selo je smješteno uz rijeku Savu, a zbog visokih podzemnih voda jedina pumpa u središtu sela svako malo nije u funkciji zbog zagađenosti i pojave bakterija u vodi. Rajevčani su prisiljeni pitku vodu donositi iz Gunje ili je kupovati, a velik broj mještana po vodu odlazi preko granice, u Brčko Distrikt. Kuveždić je pojasnio kako je izgradnja spojnog voda, koji će Rajevom Selu dovesti kvalitetnu pitku vodu iz regionalnog vodovoda, u završnoj fazi.

- U tijeku je tlačna proba te ispiranje i dezinfekcija cjevovoda i za dvadesetak dana voda stiže do Rajevog Sela, a najkasnije do ljeta dobit će ju i Drenovci - poručio je Kuveždić.

Rajevčani su skeptični i kažu da ne vjeruju obećanjima sve dok im iz slavina ne potekne voda.

- Mi na krajnjem istoku Lijepe Naše, na tromeđi, koji smo u najtežim ratnim danima stajali na braniku Domovine, očito smo građani drugog reda. U 21. stoljeću, kada je Hrvatska na pragu ulaska u EU, nemamo ni osnovne uvjete za život. Za nas je i pitka voda luksuz. Daj Bože da stigne do Uskrsa, ali već smo izgubili svaku nadu - ogorčeni su naši sugovornici.

Rajevčani su očekivali su da će odmah nakon Posavskih Podgajaca, koji su 2007. jedini u Cvelferiji dobili vodu iz regionalnog vodovoda, na red doći i njihovo selo, ali to se još nije dogodilo. S nestrpljenjem je očekuju i Drenovčani, no kod njih situacija ipak nije alarmantna jer u općinskom središtu već postoji vodovod, iako upitne kakvoće vode. A ove će godine, istaknuo je Kuveždić, biti riješena i vodosprema Drenovci, koja je ušla u plan investicija u 2013., što je bitno jer će održavati tlak u mreži i u slučaju nestanka vode bila bi alternativno rješenje.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Obnova ceste Posavski Podgajci - Drenovci

Još jedna dobra vijest za mještane općine Drenovci stiže i iz Županijske uprave za ceste. Ravnatelj Senko Bošnjak poručio je da su konačno stvoreni svi preduvjeti za rekonstrukciju ceste Posavski Podgajci - Drenovci, koja nije bila moguća zbog neriješenjih imovinsko-pravnih odnosa. U tijeku je potvrda glavnog projekta i uskoro počinju radovi. Riječ je o projektu vrijednom 15 milijuna kuna, o cesti koja je žila kucavica tog područja i poveznica sa Šokačkom magistralom, koja će spajati dva kraja Vukovarsko-srijemske županije.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike