Osijek
9. ZIMSKA ŠKOLA FIZIKE

Stotinjak polaznika naučilo što je to homo fizikus
Objavljeno 11. veljače, 2013.

Što je Rubensova cijev, kako se to vatra zapali i još svira, ukratko vatreni ekvilajzer - mogli su u radionici Bazinga upoznati učenici, polaznici 9. zimske škole fizike za osnovce. Ova radionica, pod vodstvom prof. dr.sc. Marine Poje i prof. Ivane Ivković, samo je jedna od šest, koliko ih je organizirano u subotu na Odjelu na fiziku Sveučilišta J. J. Strossmayera.

Zimska škola fizike okupila je stotinu učenika sedmih i osmih razreda iz cijele Osječko-baranjske županije, koji su naučili da voće može biti izvor napona, a da nam krumpir može pokazati što je ravnoteža. Također, saznali su što je to homo fizikus, dok su im profesorice Jasmina Alilović i Mirjana Bagarić ispričale legendu o kruni od zlata. Predavači su još bili profesori: Ivan Žunac, Draženka Pavošević, Tanja Paris, Marija Špiranec i Ružica Kruljac.

Denis Stanić, tajnik osječke podružnice Hrvatskog fizikalnog društva, kaže da na ovaj način žele djeci približiti fiziku, predstaviti je na drukčiji, zabavan i kreativan način te ih privući da studiraju prirodne znanosti.

- Zadovoljni smo što su nam Osječko-baranjska županija i Agencija za odgoj i obrazovanje i ove godine dali potporu za održavanje Zimske škole fizike, za koju vlada veliko zanimanje učenika i nastavnika. Ova škola primjer je pozitivne suradnje učenika, učitelja, studenata fizike i znanstvenika Odjela za fiziku i dokaz da fizika nema granica - ističe prof. Nataša Šimić, vanjska suradnica AZOO-a za fiziku.

Organizatori Zimske škole fizike su Hrvatsko fizikalno društvo Podružnica Osijek, Agencija za odgoj i obrazovanje, Županijsko stručno vijeće učitelja fizike Osječko-baranjske županije i sveučilišni Odjel za fiziku. V. Latinović

Možda ste propustili...

NA PRAVOS-U 3. KONGRES STUDENATA SOCIJALNOG RADA

Za svako mjesto čak pet kandidata

Najčitanije iz rubrike