Regija
POKLADNO JAHANJE U BRANJINOM VRHU

Brnjevarom prošlo pedesetak jahača
Objavljeno 10. veljače, 2013.

BRANJIN VRH - Ako se za nekoga može reći da je u Baranju vratio jahanje, ili da je bar dio onih koji su nekadašnju tradiciju otrgnuli od zaborava, onda je to konjogojska udruga Baranja iz belomanastirskog prigradskog naselja Branjin Vrh, na čelu s neumornim predsjednikom Ivanom Gajšekom. I ove su godine, šesti put zaredom, ''brnjevarski'' konjogojci, uz svesrdnu pomoć Udruge žena Branjin Vrh, organizirali pokladno jahanje i zabavu pod maskama. Ulicama Branjinog Vrha prodefiliralo je pedesetak konja i jahača iz raznih dijelova Slavonije i Baranje, a, kako su sami istaknuli, pokladno jahanje u tom mjestu poprimilo je epitet posjećenijih i odlično organiziranih manifestacija. Sve je počelo oko podneva, kada su jahači osedlali svoje četveronožne prijatelje i krenuli u obilazak mjesta.

- Ove smo godine organizirali čak sedam postaja - kaže Gajšek, napominjući da je broj domaćina koji žele ugostiti jahače iz godine u godinu sve veći. Postaja, naime, za one koji ne znaju, znači mjesto gdje se jahači odmaraju, popiju pokoju osvježavajuću čašicu i pojedu nešto iz lepeze domaćih proizvoda. A domaćini su se svojski potrudili ugostiti ih. Stolovi su bili puni delicija narezanih pod 45 stupnjeva, sira, salate, domaćeg kruha, ali i slatkog ''asortimana''. Budući da su stanovnici Branjinog Vrha većinom vinogradari, nudili su domaće, ''sirovo'' i kuhano vino raznih ''fela''. U dvorištu obitelji Blagus, primjerice, uza sve rečeno, jahače i bušare dočekala je i živa glazba u izvedbi Darka Malovića - Montane. Pokladne je jahače u stopu pratila i maskirana povorka, a svi zajedno predvečer su završili u mjesnom domu kulture.

- Dočekali smo ih s nekoliko stotina krofni, čobancem i prasetinom - naglasila je Violeta Špernjak iz mjesne ''ženske'' udruge. Goste je zabavljao TS Oraji iz Razbojišta. Pokladnom jahanju nazočio je i dožupan osječko-baranjski Željko Kraljičak te gradonačelnik Belog Manastira Ivan Doboš sa suradnicima.

Ivica GETTO
Nagrađeni najbolji

Tijekom zabave nagrađeni su i najpojedinci dana. Proglašene su najljepše maske te najljepša jahačica i jahač. Pokal je dobila i najmlađa sudionica pokladnog jahanja, koja će napuniti 12 godina, a najstariji je bio Petar Ledinec, šezdesetšestogodišnjak iz Čepina.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike