Ekonomija
VELIKA PREKRETNICA U VANJSKOTRGOVINSKOJ RAZMJENI

Prvi put u posljednjih 15 godina zaustavljen prekomjerni uvoz hrane
Objavljeno 9. veljače, 2013.

OSIJEK - Hrvatski robni izvoz u siječnju ove godine iznosio je 3,8 milijardi kuna, a uvoz 7,6 milijardi kuna, čime se povećala i pokrivenost uvoza izvozom na 50 posto.

Valja podsjetiti da je pokrivenost uvoza izvozom na razini cijele prošle godine iznosila nešto manje od 46 posto, a godinu ranije 48 posto. U prvom ovogodišnjem mjesecu robni izvoz bio je manji za 26,1 posto, a uvoz za čak 31,8 posto u odnosu na isti mjesec lani. Prema tvrdnjama iz Državnog zavoda za statistiku, nažalost, to nije znak hrvatske izvozne ofenzive nego otežanog kreditiranja i pada uvozne potražnje.

Prvi put u posljednjih 15 godina zaustavljen je prekomjerni uvoz hrane, a povećan izvoz niza poljoprivrednih proizvoda. Promatrano po glavnim grupama proizvoda, ostvaren je samo porast izvoza hrane, i to značajnih 39,5 posto, dok je kod svih ostalih grupa zabilježen pad izvoza. U siječnju je izvezeno hrane za 622 milijuna kuna, a polovina se odnosi na ribu i riblje prerađevine, jer je zbog dobre sezone tune na japansko tržište izvezeno tri puta više tune nego lani. Tako je u siječnju izvezeno riba za 306 milijuna kuna, što je porast od 242 posto. Vrlo je visok i porast izvoza žitarica i proizvoda od žitarica na 73 milijuna kuna ili 92 posto više. S druge strane, najviše je pao izvoz strojeva i prijevoznih sredstva, za više od 47 posto. Simptomatično je da je robni uvoz smanjen u svim glavnim skupinama proizvoda, osim kod uvoza duhana i pića. Uvezeno je pića i duhana za 51,2 milijuna kuna, što je porast veći od 15 posto. Prepolovljen je uvoz strojeva i prijevoznih sredstava jer je uvezeno takve robe za 2,1 milijardu kuna, dok je u isto vrijeme lani uvoz iznosio 4,1 milijardu kuna. Također se prepolovio uvoz osobnih automobila (- 46,4 posto) koji je iznosio 550 milijuna kuna, za razliku od više od milijarde kuna u siječnju 2012. godine. N.Vukadinović

50%

dosegnula je pokrivenost hrvatskog uvoza izvozom u siječnju 2013.

Možda ste propustili...

KRIZA U POSLOVANJU DODATNO SE PRODUBILA, U SVIM SEGMENTIMA

Njemački proizvođač baterija u problemima

Najčitanije iz rubrike