Magazin
VUKOVAR: BURA NA SLAVONSKOM ISTOKU

Bauk dvojezičnosti: Da piše i turski, samo da je posla!
Objavljeno 9. veljače, 2013.

Dodijalo i jednima i drugima! Hrvatima i Srbima. Narod je razočaran, sve nas je više po burzi. Eh, kad bi ćirilica bila jedini problem Vukovara… Evo na kineskoj radnji piše na kineskom pa nikoga, normalno, nije briga.

Ma da piše i turski mi bismo u Vukovaru bili sretni ako radimo i primamo plaću, o tome je tu riječ – tako su nekidan Vukovarci, usred gradske špice, oslikavali aktualnu atmosferu grada koji tjednima unatrag ne silazi s novinskih stranica i TV ekrana zbog tematike najavljenog uvođenja službene dvojezičnosti.

O ćirilici u Vukovaru svatko ima svoje mišljenje; ovisno s koje su “strane” – jedni su za, drugi protiv. Iako čak ni takva podjela nije isključiva, dakako. A kada će, u kojem opsegu i na koji točno način u praksi zaživjeti u samom Vukovaru provedba Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina – datumski se nitko sa službenih instanci konkretno ne izjašnjava.

NAROD SE NE PITA

Vukovarci će reći i da “narod nitko ništa ne pita”.

- Političari, samo političari oko toga zbore – dobacuju u prolazu. Imenom i prezimenom mnogi nisu voljni izreći što o cijeloj toj buri što je zapuhala slavonskim istokom doista misle. Počesto se biraju riječi. Dok se pak, riječ “ćirilica” ovih dana u Vukovaru čuje na svakom koraku. “Ne znam zapravo, što bih rekla. Boli, normalno da boli, ali što smo mi Vukovarci sve preboljeli od 1991. godine...”, kaže nam Dalija Živić, dodajući kako se u Vukovar, poslije rata i progonstva, vratila u nadi za boljim životom u svome gradu, istom onome u kojemu joj je ratni vihor uzeo oba roditelja.

U gradu na Dunavu, koji se oduvijek ponosio činjenicom da u njemu žive pripadnici 20-ak različitih nacija, govore da ih muče druge brige. Spominju nezaposlenost, tvornice kojih nema, prazne izloge u središtu grada, male plaće i cijene koje rastu u nebo. “Ma priča se o ćirilici, ali polako to prestaje biti glavnom temom”, kažu.

SPUŠTANJE TENZIJA

Dok grad očito pulsira u iščekivanju što će se na kraju dogoditi, sa svih se razina poziva na “spuštanje tenzija”, kako se ne bi ugrozio mir i suživot koji je, nakon ratne tragedije Vukovara, stvaran posljednjih 15 godina od provedbe mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja. Zbog koje se nerijetko upravo Vukovar navodi kao primjer svijetu kako se mir može iznovice izgraditi.

U opreci s onim da se “zakoni moraju poštovati“, Vukovarom su zaredale peticije i prosvjedi protiv ćirilice. Traži se moratorij na 10, 20 pa i 50 godina jer će u tom razdoblju, kako je glasilo obrazloženje, s ovog svijeta otići većina stradalnika, ali i agresora. Redom se zbori o poštovanju zakona, no ima i “ali”, u smislu izuzeća cijelog Vukovara ili određenih spomen-područja, odgode primjene i konsenzusa koji bi se trebao pronaći, i u praksi postići. Peticija je otišla u Hrvatski sabor, Ustavnom sudu predaje se zahtjev za ocjenu ustavnosti spomenutog zakona, Vladi RH i predsjedniku Republike šalju se zahtjevi u nekoliko točaka, formirao se Stožer za obranu hrvatskog Vukovara...

– Mislim da su ljudi ogorčeni. Godinama su spuštane tenzije. Ovo sada nije dobro ni za vukovarske Hrvate ni za pripadnike srpske nacionalne manjine u Vukovaru – ističe branitelj i logoraš Zdravko Komšić. Spominje i ideju da se referendumom svi građani Vukovara izjasne “za” ili “protiv” uvođenja službene dvojezičnosti u Vukovaru. Braniteljska populacija je jedinstvena u stavu da, dva desetljeća od rata čije su rane još svježe, cijeli Vukovar treba izuzeti iz primjene zakonske odredbe o dvojezičnim natpisima, ustvrdio je Komšić, dodajući da će u stavu „NE ćirilici“ biti do kraja uporni, s naglaskom na dostojanstvenost.

SIGURAN GRAD

U svakom slučaju, građani Vukovara sasvim sigurno ne žele incidente u svom gradu, a gradonačelnik Željko Sabo u više je navrata ponovio da je Vukovar i dalje, prema pokazateljima – među najsigurnijim gradovima u Hrvatskoj.

Prvi čovjek vukovarskog SDSS-a Srđan Milaković nekidan je u gradskoj vijećnici kazao kako je sigurnosno stanje u Vukovaru “napeto“. U zadnjem priopćenju te stranke piše kako je provođenje Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina stvar funkcioniranja pravne države. I da o primjeni zakona ne mogu odlučivati ulica ili kavana. Ističe se da i Srbi ne žele biti remetilački faktor nego sudjelovati u gradnji boljeg sutra ne odričući se pritom svog jezika i pisma.

Sanja BUTIGAN
KRATKA PAMET HDZ-a
Prosvjeduju protiv odluka svoje stranke otprije nekoliko godina

Ono što se u priči oko uvođenja ćirilice u Vukovaru donedavno uglavnom prešućivalo je da je, još prije više od tri godine, na mala vrata ćirilica već puštena u službenu uporabu. Tada je HDZ pod svaku cijenu, zajedno s dvojicom tadašnjih HSP-ovaca (poslije prešli u HSP dr. A.Starčević), pokušavao i uspio doći do većine u vukovarskom Gradskom vijeću, kako bi se suprostavili utjecaju SDP-ovog gradonačelnika Željka Sabe. Partnera su pronašli - u SDSS-u. I, iz tog, već i ranije viđenog, neprirodnog braka HDZ-a i SDSS-a rodili su se i temelji za uvođenje dvojezičnosti u Vukovaru. HDZ je tu neslužbenu koaliciju “platio” uhljebljivanjem dijela SDSS-ovaca na funkcijama u gradskim tvrtkama, ali i izmjenama Statuta u koji je ubačeno da "u skladu s odredbama Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i ovoga Statuta, pripadnici srpske nacionalne manjine imaju pravo slobodne uporabe srpskog jezika i ćiriličnog pisma u društvenom i javnom životu, te u službenoj komunikaciji u javnim poslovima iz samoupravnog djelokruga Grada Vukovara". A u Ustavnom zakonu piše da se “ravnopravna službena uporaba jezika i pisma kojim se služe pripadnici nacionalne manjine ostvaruje na području jedinice lokalne samouprave kada pripadnici pojedine nacionalne manjine čine najmanje trećinu stanovnika...”. A i da se to, između ostaloga, ostvaruje kada je “propisano Statutom”, što je u Vukovaru slučaj. Kada je popis stanovništva pokazao da, bar službeno, Srba tamo ima više od trećine, SDSS-u je omogućeno da inzistira na onome što mnogima koji tu žive nije lako prihvatiti. Stoga bi neki od danas najglasnijih protivnika ćirilice ovoga trena trebali zašutjeti i pustiti sadašnjoj vlasti da se pokuša nekako izvući iz neugodnosti (s obzirom na sve što se u Vukovaru događalo, revolt građana hrvatske nacionalnosti je razumljiv i opravdan) u koju su Hrvatska i Vukovar tu upali. Kada se HDZ danas protivi uvođenju ćirilice zapravo prosvjeduje protiv odluka svoje stranke otprije nekoliko godina. Ali, s malim zakašnjenjem. Sada je taj problem gotovo nemoguće riješiti, a da se Hrvatska još jednom ne izblamira pred međunarodnom zajednicom, ali i pred sobom samom. I to bez obzira na to što svi znamo da prije rata većina Srba i u Srbiji nije inzistirala na ćirilici, a pogotovo ne Srbi u Hrvatskoj. Čak i uz eventualni moratorij - problem se neće riješiti i netko drugi ili pak ova ista vlast će se prije ili kasnije s tim morati suočiti.(I.B.)

NEPRIMJERENE PORUKE
Počeo rat grafitima

U svjetlu predstojećih lokalnih izbora Vukovarcima nije promaknula ni poplava stranačkih press-konferencija i priopćenja u kojima se “obrađuje” aktualna tematika latinice i ćirilice. Posljednjih dana, pojavili su se na vukovarskim pročeljima i grafiti, koji su i inače u tome gradu na Dunavu nerijetko sredstvo za slanje političkih i inih poruka. Osvanuli su na nekoliko mjesta u gradu, napisani ćirilicom. I latinicom. Zbog neprimjerenih napisa policija je na terenu i provodi očevid. “Policija intenzivno radi na rasvjetljavanju”, rekla je kratko Marijana Maja Barbarić iz odnosa s javnošću PU vukovarsko-srijemske.

POLITIČKA TRGOVINA
Sabo: HDZ i HSP ugradili dvojezičnost

Nakon prosvjeda protiv uvođenja ćirilice, gradonačelnik Sabo povlačio je paralelu između tog okupljanja i poznatog skupa na splitskoj Rivi 2001. godine. “Sve podsjeća na Rivu. Tada je pod pokroviteljstvom HDZ-a organiziran skup protiv Račanove vlade i vikali su da ne daju generale. Poslije je taj isti HDZ izručio naše generale. Ovaj put je u sklopu HDZ-ove predizborne kampanje održan prosvjed u Vukovaru, napadalo se Vladu, a upravo je HDZ 2009. godine, u političkoj trgovini s HSP-om i SDSS-om, kako bi imao većinu u Gradskom vijeću, u statut Vukovara ugradio pravo dvojezičnosti srpske nacionalne manjine. Ja sam kao gradonačelnik bio protiv jer još za to nisu postojali uvjeti, budući da udjel Srba u stanovništvu tada još nije bio prešao trećinu. Takav je, eto, licemjeran HDZ, sada se oni bore za hrvatski Vukovar, rezignirano komentira Sabo.(D.Ci./T.T.)

Cijeli Vukovar treba izuzeti iz primjene zakonske odredbe o dvojezičnim natpisima

ZDRAVKO KOMŠIĆ

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana