Novosti
ISPRAVLJANJE NEPRAVDE

U Vladin ravnomjerni razvitak regija ne treba vjerovati
Objavljeno 8. veljače, 2013.
HDSSB drži da još uvijek ima vremena za podjelu na pet regija

ZAGREB – Pred žalosno praznom sabornicom, jučer poslijepodne na dnevni red ovog zajedanja Sabora s tri mjeseca zakašnjenja stigla je Interpelacija zastupnika HDSSB-a o radu vlade na osiguravanju uvjeta za ravnomjeran regionalan razvoj Hrvatske. Jedan od predlagatelja zastupnik HDSSB-a Dinko Burić kazao je kako podjela Hrvatske na dvije statističke regije ide na štetu Slavonije i Baranje jer je doslovce preko noći Vlada potezom pera stvorila dvije potpuno nelogične regije – sjeverozapadnu sa 2,9 milijuna stanovnika i južnu u kojoj živi 1,4 milijuna stanovnika.

- Umjesto da primjeni regionalnu politiku EU-a koja ide za tim da se smanje razlike među regijama, naša je vlada umjetno stvorila jednu mega-regiju pripojivši grad Zagreb najslabije razvijenoj Slavoniji i Baranji. Mi smo vidjeli priliku da je uzdignemo upravo novcem Europske Unije a ovako smo dovedeni u neravnopravan položaj jer ćemo sada povlačiti sredstva pod istim uvjetima kao i 7,5 puta razvijeniji Zagreb kojem neće biti problem sufinancirati svoj dio dok će siromašnoj Slavoniji to i dalje biti problem, kazao je Burić dodavši kako nije bilo nikakvog razloga da se Zagreb izdvoji u zasebnu regiju i povlačiti novac onako kako po svojoj razvijenosti zaslužuje.

I Vesna Pusić bila za pet regija

Ovakvom podjelom i Zagreb koji je na 110 posto razvijenosti EU-a će dobivati čak 85 posto bespovratnih sredstava iz EU fondova kao i Slavonija koja je trenutno na 40 posto razvijenosti EU-a. Burić smatra kako se Vlada u novoj podjeli kojom je odustala i od onoga što je zacrtala u „Planu 21“ poslužila lažima kazavši kako je to bio zahtjev Europske komisije. Međutim iz Bruxellesa je u listopadu prošle godine na upit Osječko-baranjskog župana Vladimira Šišljagića stigao odgovor da Komisija nije predlagala nikakve promjene što je po Buriću dokaz da ovoj vladi ne treba vjerovati jer nije ispunila svoj osnovni cilj a to je osiguranje novca za najslabije razvijene regije.

Prema Brićevom mišljenju jedni način da se izbjegnu nepravde je nova podjela Hrvatske na pet statističkih regija za što još uvijek nije kasno. Podsjetio je kako se i sadašnja prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić prije izbora zalagala za podjelu Hrvatske na pet regija kazavši „kako je takva podjela jedino logična i najbliža zdravoj pameti“.

Predlagatelji Interpelacije smatraju kako će podjelom Hrvatske na dvije statističke ostatku sjeverozapadne Hrvatske ostati tek mrvice jer će Zagreb lako moći isfinancirati svojih 15 posto sredstava ali na uštrb najsiromašnijih.

Kao najsiromašnije rumunjske regije

- Mi u Osječko-baranjskoj županiji imamo pripremljenih projekata u raznim fazama za 2,8 milijardi eura što znači da bi morali dati čak 420 milijuna eura vlastitih sredstava ili 450 milijuna kuna godišnje kojih nemamo, kazao je Burić, podsjetivši kako je Vlada za pomoć u sufinanciranju europskih projekata za sve županije ove godine izdvojila samo 120 milijuna kuna. Zastupnike HDSSB-a koji su inicirali ovu raspravu u Saboru podržali su i oporbeni Laburisti (Dragutin Lesar i Branko Vukšić), te HDZ-ovci (Ivan Šuker i Zvonko Milas).

Pomoćnik ministra Regionalnog razvoja Jakša Puljiz je kazao kako je po mišljenju Vlade ovakva podjela najpravednija jer nitko neće ostati zakinut i jedino se ovakvom podjelom osiguravaju najpovoljniji načini povlačenja sredstava za sva hrvatska područja.

Takvi argumenti nisu zadovoljili zastupnika Zorana Vinkovića koji je rekao kako ne vjeruje više nikakvim vladinim obećanjima jer je jedini rezultat „brige“ o ravnomjernom razvoju Hrvatske taj što je nekoć najbogatija Slavonija i Baranja danas najzaostalija regija.

- Slikovito kazano na ovakav način umjesto šest od osam jabuka na koje je Slavonija imala pravo, spajanjem sa Zagrebom dobit ćemo samo jednu. I neće nam pomoći ni kapetan Kirk ni Spok, kazao je Vinković.

HDSSB-ov Boro Grubišić je istaknuo kako je Brodsko-posavska županija s 34 posto prosjeka razvijenosti EU danas ispod najsiromašnijih rumunjskih regija. Glasovanje o zahtjevu HDSSB-ovih zastupnika je u petak ali sudeći prema raspoloženju vladajućih podjela na dvije regije će ostati i dalje.

Dražen BOROŠ
Dinko Burić: Nismo ljubomorni na Zagreb”

Burić je predložio podjelu Hrvatsku na pet statističkih regija što bi bila najidealnija varijanta. Prva Regija bi bila slavonsko-baranjska sa 806 tisuća stanovnika, dalmatinska bi imala 857 tisuća, Zagreb bi bio zasebna regija sa svojih 792 tisuće stanovnika, četvrta bi bila jugozapadna sa 850 tisuća i obuhvaćala bi Istru, Kvarner, Liku i Karlovačko područje i posljednja sjeverozapadna regija bi imala 976 tisuća stanovnika. “Mi nismo ljubomorni što je Zagreb danas četiri puta razvijeniji od ostatka Hrvatske ali ovakvom podjelom će jeftina europska sredstva koristiti i oni koji imaju novca i oni koji ga nemaju.”, istaknuo je.

Gdje su Jakovina i Vrdoljak?

Treba otvoreno kazati kako je ovakva podjela zapravo nastala pod pritiskom bivšeg prvog potpredsjednika Vlade Čačića jer se on borio da svojoj sjeverozapadnoj Hrvatskoj osigura najbolji status. To je bilo njegovo legitimno pravo ali zamjeram slavonskim ministrima – Jakovini i Vrdoljaku što se nisu tome suprotstavili, a mogli su barem kada je Čačić napustio Vladu, izjavio je Burić.