Novosti
KRAĐA ZLATA S POKOJNIKA

Sedmorici grobara zatvor zbog
opasnosti od ponovne krađe
Objavljeno 8. veljače, 2013.
Još uvijek šokirani direktor Ukopa najavio je i hitne izmjene u procesu rada s pokojnicima

Vezani članci

POLICIJA I DORH ISTRAŽUJU “UKOP”

Grobari krali nakit s tijela pokojnika?

OSIJEK - Općinsko državno odvjetništvo i PU osječko-baranjska jučer su zajednički nastavili ispitivanje dodatnih osumnjičenih radnika Ukopa zbog navodne krađe nakita s pokojnika. Na obavijesne razgovore jučer su dovedena još šestorica, a već rano poslijepodne DORH je priopćio da je nakon kriminalističkog istraživanja uhićeno sedam osoba zbog sumnje da su počinili kaznena djela teške krađe, kao i povrede mira pokojnika. Osnovano se sumnja da je sedam osumnjičenika, grobara, za vrijeme održavanja grobnih mjesta i ukopa pokojnika uzimalo i zadržavalo za sebe pronađene vrijednosti. Određen im je istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela.

Još uvijek pod dojmom cijele situacije i šokiran i dalje je direktor Milan Krišto. Kako kaže, ponukan ovim događajem napravit će niz izmjena u svezi s uobičajenim procesom rada s pokojnicima.

- Mijenjat ćemo puno toga, no ne mogu vam sad reći točno što. Isto tako, dokaže li se ikomu od zaposlenika krivnja, zacijelo će dobiti otkaz i to radi dostojanstva tvrtke stare gotovo 70 godina. Nažalost, mrlje na ovu tvrtku bit će bačene neovisno o rezultatima istrage, no sve djelatnike koji ovdje rade svijetla i čista obraza, želimo zaštititi - naglasio je Krišto.

Inače, praksa je da se pokojnici do pogreba drže ili u mrtvačnici (ako dolaze izravno s Odjela patologije), odnosno u hladnjači Ukopa ako je riječ o preminulima izvan bolnice. Krišto kaže kako do sada na frekventnim grobljima nije bilo potrebe zaključavati mrtvačnice. Iako rezultati istrage još nisu poznati, direktor Ukopa kaže da su zatečeni cijelom situacijom i izvjesno je da će se režim rada s pokojnicima ondje mijenjati. Ono što je izvjesno je da je Ukop već bio prisiljen napraviti reorganizaciju rada. Neslužbeno doznajemo da pripreme za pogrebe, koje su do sada obavljali grobari, sada rade radnici zaposleni u klesariji.

Kojim povodom je započela istraga radi sumnje u ovu nesvakidašnju krađu, za sada nije poznato. Kako bilo, u kuloarima se može čuti da nije rijetkost da ožalošćena obitelj inzistira da pokojnik na onaj svijet ode s nakitom. Je li netko to pokušao spriječiti tek će se vidjeti. Za sada jedino što je poznato je da otkup zlata u Osijeku cvjeta, a kako smo doznali od djelatnice jedne od poslovnica za otkup zlata, učestali su otkupi zubnog zlata koje na prodaju donose mlađe osobe. Inače, poslovnice su u obvezi uzeti osobne podatke prodavatelja, a nemoguće je utvrditi odakle potječe ponuđeni nakit. Je li doista skinut s tijela pokojnika i ako jest, tko je to učinio, pokazat će istraga.

Marija MIHELIĆ
U KBC-u POSTOJI PROTOKOL KOJI ONEMOGUĆAVA KRAĐE

Iznenađen događajem bio je dr. Branko Dmitrović, voditelj Odjela patologije u osječkoj bolnici. Ondje je praksa da nakit s preminule osobe skinu odjelne sestre i izravno daju rodbini pokojnika.

- Kad donose odjeću za pokojnika, stranke nerijetko donesu lančiće ili kakav drugi nakit. Na njihov zahtjev mi to stavimo na pokojnika, no što poslije bude, ne znamo - pojasnio je Dmitrović.

Krešimir Bubalo

osječki gradonačelnik

To je svakom normalnom nezamislivo

Gradonačelnik Krešimir Bubalo komentirao je situaciju u Ukopu rekavši kako direktor Ukopa poduzima sve da tvrtka nastavi normalno poslovati unatoč istrazi zbog navodne krađe nakita s pokojnika. “Pitanje je dokle seže ljudska glupost i to je svakom normalnom građaninu nezamislivo. Vidjet ćemo u kojem smjeru će ići istraga, a ako je neki grobar sudjelovao u tome, svakako će odgovarati. Želimo da se istraga privede kraju i da tada poduzmemo sve potrebne radnje. Održat ćemo sjednicu Nadzornog odbora, ali očekujem da Ukop i dalje normalno funkcionira i brine se za 20 groblja. Sličnih slučajeva ima i u drugim gradovima, ne samo u Hrvatskoj”, rekao je Bubalo. Gradonačelnik je dodao i kako se razmišlja o uvođenju videonadzora na grobljima jer su učestale krađe svijeća, cvijeća, lampiona i druge opreme.(I.S.)

Možda ste propustili...