Osijek
MODNA REVIJA ŠOKAČKE GRANE

Kroz radionice zlatoveza i šlinge u sedam godina prošlo više od 700 polaznika
Objavljeno 8. veljače, 2013.
Radionice tradicionalnih ručnih radova su besplatne, a mogu postati novi izvor zarade

Vezani članci

ŠOKAČKA GRANA: POKLADNA ZABAVA

Snaše nosile reviju narodnih nošnji

Kako se šlinganje, necanje i zlatovez mogu primijeniti na suvremenoj odjeći i kako mogu postati atraktivni modni dodaci s dahom tradicije u srijedu su na šokačkoj modnoj reviji "Stazama tradicije" pokazali članovi udruge "Šokačka grana".

Ovaj neubičajni modni događaj zapravo je samo bio uvod u besplatne radionice, koje će se ovog proljeća održati u organizaciji ove udruge sedmu godinu zaredom.

- Glavna organizatorica naših projekta ove je godine Ana Dragić, studentica Likovne akademije, a stručnu podršku dobili smo od etnologinje Muzeja Slavonije Vlaste Šabić. Odaziv na naše radionice proteklih šest godina bio je velik, pa je kroz njih prošlo više od 700 sudionika. Najveći interes svake je godine za radionicu zlatoveza, ali tu su i radionice necanja, šlinganja, heklanja, pletenja, oslikavanja predmeta i šaranja jaja i to po izvornim šokačkim običajima, naglasila je Vera Erl, predsjednica udruge Šokačka grana.

I dok su improviziranom modnom pistom od tkanih tepiha šetale manekenke u narodnim nošnjama, inače sve članice Šokačke grane, doznali smo i kako pohađanje ovih radionica može postati i novi izvor zarade. “Cilj je i bio da napravimo radionice koje će u perspektivi nekome postati novi izvor zarade, ako dobro usvoji znanje tijekom osam srijeda koliko će obuka trajati. No, kako ulazimo u EU, cilj je i sačuvati tradiciju i stare šokačke tehnike prenijeti na nove generacije, naglašava Vera Erl, te dodaje kako ove radionice financira Grad Osijek, zbog čega su za sve zainteresirane građane besplatne, a Udruga ima i stalnu podršku Osječko-baranjske županije. Medijski pokrovitelj ovog događaja bili su Glas Slavonije i Slavonski radio.

Nefreteta Z.EBERHARD
NAUČITE ŠLINGATI, NECATI I RADITI ZLATOVEZ U OSAM TJEDANA

Svi koji ne žele samo pjevati “Šokica sam već svatko to znaje, kada vidi moje šlingeraje”, već i naučiti kako se radi šlingeraj ili kako necati stolnjak, oslikati voskom jaja za Uskrs ili primijeniti tehniku zlatoveza, priliku imaju već 13. veljače kada započinje prvi sat sedam radionica. Događanje počinje u 18 sati u prostorijama udruge GČ Novi grad, Kralja Petra Svačića 36, a radionice će trajati osam tjedana, svake srijede po dva sata, do 3. travnja.

Možda ste propustili...

NAKON ISPITA UČENICIMA SLIJEDI VOŽNJA BICIKLOM

Natjecanje Sigurno u prometu 2024.

Najčitanije iz rubrike