Osijek
POMLAĐIVANJE VOZNOG PARKA GPP-A

Tri stara tramvaja odlaze na obnovu
Objavljeno 7. veljače, 2013.

Vozni park GPP-a u kojem se nalazi 28 tramvaja i 38 autobusa dodatno će se pomladiti i modernizirati ove godine kupnjom dva mini autobusa i obnovom triju starih tramvaja. To je dio 15 milijuna kuna planiranih investicija u 2013., a dodatni tramvaji nužni su za normalno prometovanje kada linija Zeleno polje - Višnjevac bude nekoliko kilometara duža. Naime, u 2012. planirana je realizacija dugo očekivanog projekta širenja tramvajske mreže kroz Višnjevac. Početak radova, najavio je gradonačelnik Krešimir Bubalo, pitanje je dana, a završetak radova mogao bi biti usko vezan uz lokalne izbore koji su sredinom svibnja.

- Na obnovu bismo poslali stare tramvaje koje u GPP-u, nakon investicije, smatramo praktički novima jer ostaju samo stari dijelovi koji se niti ne mogu pokvariti, a ostalo je novo. Ukupni broj tramvaja ostat će isti, samo će tri tramvaja biti znatno modernizirana. Također, uz nabavu dva nova mini busa dodatno bismo proširili i prilagodili neke kraće linije te se tako približili putnicima - najavljuje direktor GPP-a Igor Medić.

Važna investicija, ističu u GPP-u, je i novi naponski kabel kojim će se pojačati snaga sustava i omogućiti prometovanje većeg broja vozila u isto vrijeme. U planu je i uvođenje sustava videonadzora u sva vozila, za što je predviđeno 500.000 kuna. U GPP-u napominju kako bi se na taj način moglo uštedjeti na policama osiguranja jer se na snimkama može jasno vidjeti krivac dođe li do nesreće, a također će se jasno vidjeti eventualni padovi i ozljede putnika u samom vozilu. Također, očekuje se da videonadzor donese dodatnu sigurnost vozačima koji su nerijetko bila meta vandala i agresivne mladeži, bolje bi se čuvala urednost vozila, ali bi se i praktički u stalo na kraj vožnji bez karte.

- Švercanje smo sveli na minimum, što jasno pokazuju brojke, ali želimo i one rijetke švercere zaustaviti u toj namjeri. U vozilima svi moraju imati važeću kartu i ne smije se događati da vozač u vozilo pusti svog prijatelja ili rođaka bez karte - objašnjava Medić. I. Sekol

U planu je i uvođenje sustava videonadzora u sva vozila, za što je predviđeno 500.000 kuna

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike