Regija
STIGLO PISMO NAMJERE

Županja prodaje zemlju za reciklažno dvorište
Objavljeno 5. veljače, 2013.

ŽUPANJA – Nakon što je ekspertna skupina bečkog holdinga C.JELL GmbH prezentirala najsuvremeniju tehnologiju ekozbrinjava svih vrsta otpada, izrazivši namjeru da sagradi spalionicu vrijednu oko 250 milijuna eura, na adresu Grada stiglo je i pismo namjere za kupnju zemljišta u poduzetničkoj zoni. Na tome je inzistirao gradonačelnik Davor Miličević, podsjetivši da su se do sada javljali brojni investitori i nudili projekte, ali da ne bi sve ostalo samo na priči, pozvao ih je da pošalju pismo namjere u kojem će navesti koliko im treba zemljišta. Investitori su prešli s riječi na djelo i Gradsko vijeće Županje jučer je donijelo odluku o raspisivanju natječaja za prodaju oko 40.000 četvornih metara neizgrađenog građevinskog zemljišta po cijeni od 20 kuna za četvorni metar za proizvodne, odnosno 25 kuna za uslužne djelatnosti.

Pojedinci su se jučer žestoko obrušili na pismo i odluku o prodaji zemlje. Najglasniji su bili nezavisni Ivan Grigić i vijećnici SDP-a Marko Dugandžić i Zlatko Cegledi koji su poručili da nisu protiv investicija, ali ne na takav način. Upozorili su na to da kada se netko tako olako razbacuje milijunima, treba biti oprezan. Poručili su da žele detaljan elaborat o tome što investitori žele u Županji raditi, koliko će ljudi uposliti, koliko će građani plaćati usluge zbrinjavanja otpada, zašto su pobjegli od gradova koji proizvode mnogo veće količine otpada... Cegledi je ustvrdio da vijećnici ne mogu samo tako preuzeti odgovornosti za to da Županja postane deponij smeća iz ostalih gradova.

Miličević im je rekao da prihvaća njihovu brigu, podsjetivši ih na to da su sve mogli čuti na prezentaciji i iz prve ruke dobiti odgovore na sve što ih zanima, ali tada su šutjeli. A sada, kada se raspravlja samo o donošenju odluke o raspisivanju natječaja o prodaji zemlje i nikakvim drugim pojedinostima koje će tek doći na red ako se investitori uopće i jave i uplate jamčevinu, diže se halabuka.

- Da ne donesemo odluku o prodaji zemljišta, spočitavalo bi se da nemamo sluha za razvoj gospodarstva. Raspisivanjem natječaja pokazujemo ozbiljnost prema građanima, ali i to da vodimo računa o investicijama. Ovo je prvi korak, investitori su na potezu da pokažu koliko su ozbiljni - rekao je Miličević.

M.Lešić Omerović

ZEMLJA OSNOVNI PREDUVJET

“Ako se ne jave na natječaj, sve ovo pada u vodu. Ako ponuda stigne, tada ćemo razgovarati o ugovoru, svim pojedinostima, pravima, obvezama, rokovima, ali prodaja zemlje osnovni je preduvjet da bi se s nečim krenulo”, zaključio je gradonačelnik.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike