Novosti
VOJNICI IZ HRVATSKE I CRNE GORE U GAŠINCIMA

U misiju ISAF i majka troje djece
Objavljeno 5. veljače, 2013.
Među hrvatskim vojnicima je 13 žena od kojih su neke i zapovjednice

GAŠINCI – Završni prikaz redovne godišnje vježbe "Hrvatski ponos 13/1" održan je jučer na vojnom poligonu Gašinci. Nazočili su mu načelnik Glavnog stožera OS RH, general pukovnik Drago Lovrić, i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, viceadmiral Dragan Samardžić. Bio je to dio pretputne obuke 21. hrvatskog kontingenta za sudjelovanje u misiji ISAF u Afganistanu, a u čijem su sastavu i pripadnici Oružanih snaga Crne Gore. U ožujku će se u Afganistan zaputiti 208 hrvatskih vojnika, među kojima i 30-godišnja Požežanka, vojnikinja Lana Olšak. Ta majka triju mališana od kojih je najstarijem tek deset godina kaže kako se na taj pothvat priprema godinama, a u vojsku je stupila još s 24 godine.

- Prvi put idem u Afganistan, kod kuće je već sve pripremljeno, organizirano. Imam troje djece u dobi od deset, četiri i dvije godine. Teško mi je zbog njih krenuti, no mislim da će sve biti u redu, jer se već godinama pripremamo na ovo. Motiv za odlazak je kao i uvijek financije, no i nekakve nove spoznaje, novi doživljaji. Nije me strah. Suprug se složio s mojom odlukom da idem odmah, u startu - kaže Lana. Dodaje i kako je njezin suprug nezaposlen pa će djeca biti 'na sigurnom'. Na upit ima li popuštanja zbog toga što je žena odgovara kako je uvažavaju, no svi se zadaci, kaže, odrađuju zajednički, bez razlike tko je muškarac, a tko žena. Jučerašnja završna vježba sadržavala je dvije točke – napad na konvoj te zauzimanje baze. General pukovnik Drago Lovrić je nakon vježbe izrazio zadovoljstvo viđenim.

- Oružane snage RH pridaju posebnu pozornost uvježbavanju vojnika i spremanju za međunarodne vojne operacije. RH sudjeluje već deset godina u Afganistanu u operaciji potpore miru ISAF i u tome smo pokazali zavidan uspjeh. Kroz ovu vježbu mi smo pokazali da s pripadnicima OS Crne Gore možemo zajedno djelovati i spremiti se za zadaće koje nas očekuju u Afganistanu. Izuzetno sam zadovoljan prikazanim znanjem, sposobnošću i uvježbanošću vojnika, i na ovaj način RH i Oružane snage pomažu našim susjedima u dostizanju određenih standarda. Mi smo posebno zainteresirani da uvježbavamo naše pripadnike da sudjeluju u međunarodnim vojnim operacijama s onima iz regije, znači s Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom, Slovenijom, Makedonijom, Albanijom, kao i drugim državama - kazao je Lovrić. Inače, uz hrvatske vojnike u Afganistan odlaze i 22 vojnika iz Crne Gore. Zanimljivo je da je među hrvatskim vojnicima 13 žena od kojih su neke i zapovjednice desetina.

Galeriju fotografija možete pogledati OVDJE

Maja MUŠKIĆ
Dobra suradnja Crne Gore i RH

"Bilo je više ponuda za angažiranje naših vojnika, ali smo izabrali suradnju s vojskom Hrvatske iz više razloga. Ponajprije smo vodili računa o sigurnosnom okruženju u kojem će se zadatak izvršavati i o samom zadatku, kao i o partneru s kojim ćemo taj zadatak izvršavati. Ovo je pravi vojnički zadatak koji će pridonijeti boljoj suradnji s OSRH. Od svih zemalja najbolju suradnju imamo s OSRH", istaknuo je crnogorski viceadmiral Dragan Samardžić.

Možda ste propustili...