Novosti
NJEMAČKA PLJUSKA HRVATSKOJ

“U glavama Hrvata
još uvijek je socijalizam”
Objavljeno 5. veljače, 2013.
Uz birokraciju, korupciju, restriktivno tržište rada i visoke poreze, Nijemci su otkrili da je socijalizim kriv

ZAGREB - Socijalizam u glavama, naslov je nimalo laskavog, opširnog teksta u utjecajnom njemačkom dnevniku Frankfurter Allgemeine Zeitung kojim se predstavlja Hrvatsku. Sredinom listopada prošle godine te su novine dovele u pitanje spremnost Hrvatske za članstvo u Europskoj uniji i nakon toga je nekoliko parlamentaraca u Njemačkoj, na čelu s predsjednikom Bundestaga Norbertom Lammertom, javno istupilo s jednakom tezom. Sada, pak, u rubrici "Izvješće iz zemlje" njihov novinar Karl-Peter Schwarz piše o Hrvatskoj kao zemlji u kojoj postoji veliki animozitet prema stranim investitorima, a to se pripisuje još uvijek snažnom socijalističkom mentalitetu u društvu.

Iskreni Vrdoljak

FAZ se pritom poziva na ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka, citirajući njegovu nedavnu izjavu da se "često čudi da netko uopće razmišlja da investira u Hrvatsku". "Bar nitko ne može predbaciti Vladi da joj nedostaje razumijevanje. Četrdesetgodišnji Vrdoljak nedavno je preuzeo službu, prije toga je vodio Ministarstvo graditeljstva, a sada bi trebao obnoviti boležljivo gospodarstvo. Međutim, bilo bi besmisleno da predstavnik Vlade prešućuje očite slabosti Hrvatske u međunarodnom nadmetanju. Agencija Moody's upravo je smanjila hrvatski kreditni rejting, kao prije toga i Standard & Poor's, rejting zemlju uvršćuju u ono područje u koje nije vrijedno investirati. Dakle, priznanje je samo prvi korak do poboljšanja", hvali novinar Vrdoljaka za iskrenost jer "ne poriče gospodarske probleme, nego se odlikuje konkretnošću i otvorenošću". U tekstu se navodi i jedna ocjena ekonomista Velimira Šonje izrečena u Večernjem listu: Mi Europskoj uniji ne pristupamo kao ozbiljan partner. Na ljestvici globalne konkurentnosti Svjetskog gospodarskog foruma, ističe FAZ, Hrvatska se nalazi na 81. mjestu od 144 zemalja. Bolje su Mađarska, Crna Gora, Ukrajina pa čak i Rumunjska.

Ostaci samoupravljanja

"Glavna prepreka razvoju solidnog tržišnog gospodarstva je socijalizam u glavama Hrvata. Mentalni ostatci jugoslavenskog radničkog samoupravljanja ne škode samo moći rasuđivanja sindikata i lijevim strankama nego i Katoličkoj crkvi i desnoj opoziciji. Desničarski i ljevičarski populisti, biskupi i zastupnici zaštite okoliša zajedno odbijaju planove kojima bi se smanjile prepreke investicijama", dijagnosticirao je njemački dnevni list, što je, uz neefikasnu birokraciju, korupciju, restriktivno tržište rada i visoke poreze, hrvatski problem kad je riječ o privatnim ulaganjima.

Dražen CIGLENEČKI
Apsurdna hrvatska stvarnost

FAZ ističe primjer "ogorčenog otpora" na koji je naišao Vladin prijedlog zakona o strateškim investicijama, zamišljen da se dio "nacionalnog blaga" otvori privatnim investitorima. Tvrdi se da su se pod tim pritiskom Banski dvori povukli, što zasad ipak nije točno. "Ministar Vrdoljak moli protivnike liberalizacije da uzmu u obzir da je trenutačno 370 tisuća nezaposlenih i da još desetcima tisuća prijeti gubitak zaposlenja", otkriva FAZ njemačkim čitateljima apsurdnu hrvatsku stvarnost.

Možda ste propustili...

20. TRAVNJA U HOTELU SHERATON U ZAGREBU

Predstavljanje uglednih škola