Regija
PRODAJE SAMO ONAJ TKO MORA

Hektar zemlje stoji od
3,5 do čak osam tisuća eura
Objavljeno 6. veljače, 2013.
Zemlja je tražena zbog okrupnjavanja čestica, cijena se stabilizirala

BELI MANASTIR - Sudeći prema izjavama baranjskih poljoprivrednika, cijena poljoprivrednog zemljišta u Baranji u posljednje se vrijeme nije mijenjala, kao što se to događalo u postreintegracijskim vremenima. Rasponi trenutačnih cijena, doduše, poprilično su veliki, a sve ovisi o nizu stavaka, zemljopisnom položaju, vrsti zemljišta, blizini prometnica i slično.

- Teško je globalno reći, ali, prema mojim saznanjima, prosječna cijena hektara poljoprivrednog zemljišta u Baranji je 5.000 eura - kaže jedan karanački poljoprivrednik, naglašavajući kako ima slučajeva “probijanja” cijene, kao što se nedavno dogodilo u okolici Kneževih Vinograda. Kupac je, naime, za prvoklasnu oranicu izdvojio 10.000 eura, a zadovoljstvo tako sklopljenim ugovorom bilo je obostrano. Nastavlja da se pjeskovitija zemljišta mogu dobiti i za 3.000 eura, no potražnja je malena. Naglašava da cijena baranjskih poljoprivrednih površina ne odstupa od onih u susjednoj Mađarskoj pa s ulaskom Republike Hrvatske u Europsku uniju ne očekuje drastičnije promjene, dakako, što se cijena zemljišta tiče.

Njegovo mišljenje dijele i u belomanastirskoj agenciji za nekretnine i poslovne usluge Gea.

- S ulaskom Hrvatske u EU neće se ništa znatnije mijenjati što se cijene zemljišta tiče jer stranci ne mogu stjecati nikakvo pravo na zemlju, kao ni na šume odnosno vode - kaže Boško Lečić, vlasnik agencije, naglašavajući da ne vjeruje da će se nešto popraviti ni glede ponude odnosno potražnje.

“Obični” ljudi, objašnjava, poprilično su osiromašeni, a oni “jači” nastoje okrupniti čestice. Željom za okrupnjivanjem objašnjava i spomenutu kupoprodaju na području Kneževih Vinograda, naglašavajući da tada kupci često ne biraju način (čitaj: cijenu) kako bi postali vlasnici cijelog “komada”.

- Stoga tako dogovorena cijena ne može biti nikakvo mjerilo. Cijena zemlje u Baranji kreće se između 3.500 i 5.500 eura - precizniji je Lečić.

Poljoprivredno zemljište u Đakovštini na tržištu nekretnina trenutačno ide “kao alva”; kupuju ga fizičke osobe, ali i pojedine (velike) tvrtke oslonjene na poljoprivrednu proizvodnju, ističe vlasnik agencije Rehnšiber nekretnine, Vlado Rechner. Cijena po katastarskom jutru oko Đakova i prema selima poput Selaca, Piškorevaca, Satnice…, kaže, kreće se od 2.500 do 3.000 eura, a na potezu od Đakova prema Vinkovcima od 3.000 do 4.000 eura. – Zemlja na potezu od Širokog Polja prema Semeljcima ide po cijeni od tri-četiri tisuće, a ona oko Županje čak i do 5.000 eura. Sve ovisi o njezinoj kvaliteti pa je tako ona prema Levanjskoj Varoši zbog “mršavosti” donedavno bila i za samo 500 - 700 eura, a sada je 1.500 do 2.000 eura po katastarskom jutru - kaže Rechner.

Prema neslužbenim podacima, u Vukovarsko-srijemskoj županiji najskuplji hektar oranica procjenjuje se na 10.000 eura, no najčešće je riječ o tri do osam tisuća eura za hektar. Cijena jutra zemlje pak na krajnjem istoku kreće se oko 3.000 eura, no zemlju prodaje samo onaj tko mora.

I. GETTO/S. ŽUPAN/R. MESIĆ
Šumarke traže pčelari

U Baranji je, tvrdi Boško Lečić, ponuda i potražnja šuma u Branji vrlo mala, a cijena je poput one za oranice, čak i manja, budući da nije riječ o šumama za eksploataciju. “Većinom je riječ o manjim bagremicima, čijim se vlasnicima više isplati naručiti drva nego praviti ih u vlastitom šumarku”, kaže, napominjući kako interes za takve šumarke najviše pokazuju pčelari. U Đakovšti pak interes za kupnju šuma pojavljuje se od trenutka do trenutka, a cijena im je , ovisno o starosti, vrsti, drvnoj masi…, od 5.000 pa sve do 20.000 eura. Cijena livada, odnosno šikara, ovisno o zapuštenosti, kreće se od 50 pa do 70 posto cijene poljoprivrednog zemljišta.

Voćnjaci i vinogradi

U Baranji je sve više onih koji prodaju voćnjake ili vinograde, najčešće zbog dugova. Većina pak vinograda i voćnjaka u Vukovarsko-srijemskoj županiji nije na prodaju jer su prije nekoliko godina ti novi nasadi nastali zahvaljujući državnim poticajima.

U Vukovarskoj županiji najskuplji hektar oranice stoji 10.000 eura

Možda ste propustili...

ZAVIČAJNI KLUB "GACKA"

Bizovački Ličani u KD-u Lisinski

MEĐU TRISTO DAROVITIH OSNOVACA

SKIG-ovci na zatvaranju Novigradskog proljeća

PROJEKT ZA RASTEREĆENJE RODITELJA

Traže 50.000 € za dječje aktivnosti

Najčitanije iz rubrike