Ekonomija
POTPORE ZA RAD NA OPG-OVIMA BOLJE OD VAUČERA

Povrtlari među prvima krenuli po poticaje za zapošljavanje
Objavljeno 6. veljače, 2013.

Vezani članci

MJERE ZA POVEĆANJE ZAPOSLENOSTI

Potpore za zapošljavanje i poljoprivrednicima

P ravo na dio kolača zvan potpore za zapošljavanje napokon imaju i poljoprivrednici; ove godine i obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG-ovi) mogu koristiti te mjere zapošljavanja.

Poručeno je to na prošlotjednom predstavljanju novih mjere za povećanje zaposlenosti u Regionalnom uredu HUP-a u Osijeku, kada je rečeno da je za poticanje zapošljavanja kroz 7 mjera država u 2013. osigurala 454 milijuna kuna. Najmanji iznos potpora za zapošljavanje je 10.130,40, a najveći 81.635,88 kn.

Vijest su na terenu primili s olakšanjem i uzvikom: Napokon! Nositelji OPG-ova jednoglasni su u ocjeni da je tim potezom konačno ispravljena nepravda u odnosu na druge u proizvodnji. Za ovu se mjeru zalagala Hrvatska poljoprivredna komora još za svog prošlog predsjednika Darka Grivičića, a sa zahtjevom da se i OPG-ovima omoguće potpore za zapošljavanje Komora je nastavila i s Matijom Brlošićem na čelu.

– Tražili smo da se i kroz potpore pri zapošljavanju izjednači status OPG-ova s drugima, poput obrta, koji su i dosad imali tu poziciju. Prava trebaju biti ista za sve, pozdravlja uvođenje mjere Brlošić. Samo u Đakovštini je 4.500 obiteljskih gospodarstava u evidenciji od kojih je njih 2.700 aktivnih, odnosno onih koji prijavljaju potpore. Prema Brlošićevim praćenjima, prosječno je po OPG-u zaposleno 1,5 radnika pa proizlazi da je u Đakovštini od 4.000 do 4.500 zaposlenih pri OPG-ovima što zorno govori o njihovim sadašnjim mogućnostima zapošljavanja.

Uključivanje OPG-ova u potpore za zapošljavanje pozdravljaju i povrtlari. Predsjednik Zajednica udruga povrtlara Hrvatske Miroslav Filipović kaže da je to mjera za pohvalu.

– Sada se i za nas otvara jedna sasvim nova, daleko povoljnija situacija. Nakon godinu dana rada zaposlenika, godinu dana uplate njegovih doprinosa te ostalog iz radnog odnosa, sada imamo pravo na povrat sredstava kroz isplatu te potpore, koliko znam - oko 35.000 kn - kaže Filipović.

Iako se povrtlari u svojoj proizvodnji uvelike oslanjaju na sezonce, odmah su odreagirali na ovu poticajnu mjeru pa Filipović kaže da su neke njegove kolege već krenule u poticano zapošljavanje.

– Mislim da će i duhanci odreagirati slično. Praktično, to je za nas pogodnost na koju dosad nismo imali pravo pa svi očekujemo pozitivne rezultate za sve strane - kaže Filipović, procjenjujući da će poljoprivrednici tom mjerom povući dobar dio ljudi iz evidencije Zavoda za zapošljavanje. Uspoređuje tu mjeru s vaučerima za angažman sezonaca.

– Naime, kada zaposlite dobrog radnika i jamčite mu posao prijavom na koju imate pravo za potpore, nećete ga ispuštati, a kroz vaučere je stvar kratkog daha – danas uzmete ovog, sutra onog radnika - kaže Filipović. A koliko je bitan porast zapošljavanja u ovoj proizvodnji, govori podatak da je na nju naslonjen golemi sustav prehrambeno-prerađivačke industrije s, procjenjuje predsjednik Sindikata PPDIV-a Šimo Orešković, oko 60.000 zaposlenih.

Suzana ŽUPAN
Zadovoljni i svinjogojci
“Ako imamo obveze, zašto ne bismo participirali u pravima?”

Mjeru pozdravljaju i svinjogojci čiji su nositelji proizvodnje uglavnom OPG-ovi. – Mjeru pozdravljamo, to više što planiramo širenje zapošljavanja, sa sadašnja 4 (uključujući i mene) na 8 djelatnika. Svaka pomoć u ovoj situaciji nam je dobrodošla, pogotovo u zapošljavanju gdje su pritisci s doprinosima, davanjima veliki, po radniku oko 2.000 kuna mjesečno. To je dosad bio problem jer, ako smo napravili sustav da imamo OPG-ove, zašto ih ne staviti u ravnopravan položaj s ostalima, ako imamo obvezu plaćanja doprinosa, zašto da ne participiramo i u pravima? - kaže predsjednik Udruge svinjogojaca OBŽ-a Goran Jančo.

Možda ste propustili...

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete

RECIKLIRAJMO ZA ZEMLJU - I MALE PROMJENE IMAJU VELIK UTJECAJ

Tehnologija i odgovorno poslovanje ruku pod ruku

Najčitanije iz rubrike